Aleksander Fredro
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Małe Portrety Literackie językoznawstwo, nauka o literaturze
- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Małe Portrety Literackie
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- 1986-01-01
- 1986-01-01
- 830106966X
- Romantyzm Fredro komedia dramat literatura
Książka poświęcona wybitnemu romantycznemu komediopisarzowi autorstwa jednego z wybitnych polskich historyków i krytyków literatury, profesora UJ Kazimierza Wyki.
Aleksander Fredro należy do pisarzy szczególnie znanych. Wystawiana na scenach i czytana jest oczywiście "Zemsta", "Śluby panieńskie", "Pan Jowialski". Inne utwory Fredry są raczej rzadko wznawiane. Specjalną sławą cieszą się "obsceniczne" żarty literackie, których Fredro napisał kilkadziesiąt.
Mogę śmiało powiedzieć, że Fredro należy do moich ulubionych komediopisarzy. Na potrzeby dalszej edukacji i lepszego rozumienia jego twórczości, sięgnęłam po książkę Wyki i nie zawiodłam się - lekki język pozwala na przyjemne przyswojenie biografii autora, a analiza jego twórczości od strony biograficznej pomaga rozjaśnić pewne niejasności i związki autora z kulturą zachodniej Europy. Książka wzbogacona jest o zdjęcia przestrzeni, w których obracał się Fredro, obrazy przedstawiające rodzinę Fredry i jego samego. Godne polecenia każdemu sympatykowi Fredry, jak również uczniom szukającym dodatkowych tropów interpretacyjnych. :)