Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Okołokulinarne (20)
  • Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Autor:
    Seria: Bieguny [Wydawnictwo Naukowe PWN]
    Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i naj...
    czytelników: 469 | opinie: 25 | ocena: 6,38 (190 głosów)
  • Czekolada
    Czekolada
    Autor:
    Cykl: Vianne Rocher (tom 1)
    Do małej mieściny na francuskiej prowincji, gdzie czas się zatrzymał, przyjeżdża tajemnicza młoda i piękna kobieta z córeczką. Mieszkańcy Lansquenet ze zdumieniem obserwują, jak Vianne z Anouk odnawia...
    czytelników: 6617 | opinie: 263 | ocena: 6,69 (3146 głosów)
  • Moje życie we Francji
    Moje życie we Francji
    Autor:
    Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Jul...
    czytelników: 1322 | opinie: 73 | ocena: 7,11 (476 głosów) | inne wydania: 1
  • Jedz, módl się i kochaj
    Jedz, módl się i kochaj
    Autor:
    Nim osiągnęła trzydziestkę, Elizabeth Gilbert miała wszystko, o czym powinna marzyć nowoczesna, wykształcona, ambitna Amerykanka - męża, dom za miastem, dobrą pracę. Mimo to nie była kobietą ani szczę...
    czytelników: 1021 | opinie: 95 | ocena: 5,5 (539 głosów)
  • Dialogi języka z podniebieniem. Książka kucharska
    Dialogi języka z podniebieniem. Książka kucharska
    Autorzy:
    Listy Makłowicza i Bikonta publikowane w tygodniku „Wprost”.
    czytelników: 49 | opinie: 3 | ocena: 7 (20 głosów)
  • Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodkokwaśny pamiętnik kulinarny z Chin
    Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodkokwaśny pamiętnik kulinarny z Chin
    Autor:
    Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciek...
    czytelników: 284 | opinie: 16 | ocena: 7,11 (108 głosów)
  • Smażone zielone pomidory
    Smażone zielone pomidory
    Autor:
    Seria: Literatura w spódnicy [Axel Springer Polska]
    Powieść Fannie Flagg opowiada o zwykłych ludziach, tchnie świeżością, jest rozczulająca i wzruszająca, tryskająca humorem i dramatyczna. Kiedy siwowłosa Cleowa Threadgoode opowiada historię swego życi...
    czytelników: 7493 | opinie: 272 | ocena: 7,14 (3428 głosów)
  • Herbata
    Herbata
    Autor:
    Co prawda polska tradycja picia herbatynie obrosła tak w anegdoty jak angielski five o'clock niemniej, gdy gość pojawia się w drzwiach zadajemy niezmienne pytanie: Napijesz się herbaty? I proponujemy...
    czytelników: 71 | opinie: 2 | ocena: 6,82 (11 głosów)
  • Tost. Historia chłopięcego głodu
    Tost. Historia chłopięcego głodu
    Autor:
    Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera. Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudn...
    czytelników: 307 | opinie: 15 | ocena: 6,14 (112 głosów)
  • Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem
    Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem
    Autor:
    Cykl: Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1)
    Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i...
    czytelników: 279 | opinie: 19 | ocena: 6,58 (83 głosy)
  • Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
    Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
    Autorzy:
    Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do s...
    czytelników: 246 | opinie: 8 | ocena: 7,29 (49 głosów)
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
    Kulisy Kulinarnej Akademii
    Autor:
    18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności j...
    czytelników: 144 | opinie: 4 | ocena: 6,35 (55 głosów)
  • Łakomstwo. Historia grzechu głównego
    Łakomstwo. Historia grzechu głównego
    Autor:
    Ta książka to zaproszenie do podróży pełnej smaków. To wyprawa do mitycznych krain, gdzie jedzenie samo wpada do ust, gdzie ucztuje się z iście rabelaisowskim apetytem. Jednocześnie jest to refleksja...
    czytelników: 32 | opinie: 0 | ocena: 5,83 (6 głosów)
  • Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
    Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
    Autor:
    Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po...
    czytelników: 168 | opinie: 11 | ocena: 7,51 (45 głosów)
  • Więcej niż możesz zjeść. Felietony parakulinarne
    Więcej niż możesz zjeść. Felietony parakulinarne
    Autor:
    "Więcej niż możesz zjeść" to zbiór publikowanych przez Dorotę Masłowską w magazynie Zwierciadło w latach 2011-2013 tekstów o jedzeniu. Tekstów, które jednak mocno odbiegają od tradycyjnego p...
    czytelników: 598 | opinie: 43 | ocena: 7,17 (267 głosów)
  • Historia naturalna i moralna jedzenia
    Historia naturalna i moralna jedzenia
    Autor:
    Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe...
    czytelników: 337 | opinie: 9 | ocena: 7,4 (30 głosów)
  • Tajemnice kawy
    Tajemnice kawy
    Autor:
    Kawa - co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat? Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Warto poznać jego rodow...
    czytelników: 221 | opinie: 7 | ocena: 6,91 (46 głosów) | inne wydania: 1
  • Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa
    Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa
    Autorzy:
    Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pa...
    czytelników: 347 | opinie: 19 | ocena: 7,67 (61 głosów)
  • Książka poniekąd kucharska
    Książka poniekąd kucharska
    Autor:
    Niech nikt nie spodziewa się rzetelnych, porządnych przepisów ani też informacji, jak się na przykład piecze chleb. Nikt mnie nigdy nie nauczył gotować. Nie spędzam połowy życia w kuchni, nie mam na t...
    czytelników: 1406 | opinie: 50 | ocena: 6,2 (671 głosów) | inne wydania: 1
  • Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
    Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
    Autor:
    Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, kt...
    czytelników: 136 | opinie: 6 | ocena: 7,3 (30 głosów)

Popularne półki
Stwórz taką samą półkę

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd