Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Tłumaczenie: Janusz Ochab
Seria: Dolce Vita
Wydawnictwo: Czarne
5,85 (59 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
2
8
5
7
11
6
13
5
13
4
3
3
8
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Pig in Provence
data wydania
ISBN
9788375361902
liczba stron
228
słowa kluczowe
Prowansja, Francja, kuchnia
język
polski
dodała
Pistacia

Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe,...

Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia.

Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską.

[opis wydawcy]

 

źródło opisu: Czarne, 2012

źródło okładki: http://czarne.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 852
Aarionne | 2011-09-30
Przeczytana: 2010 rok

Sama nie wiem co mam myśleć o tej książce. Bo tematyka ciekawa, ale niestety wszystko zostało potraktowane dość pobieżnie, autorka nie potrafi się skupić na tym, co jest naprawdę interesujące. Niestety fabuła nie jest dobrze prowadzona - na jednej stronie bohaterka jest w ciąży, żeby po kilku kartkach dowiedzieć się, że ma już dziecko, bynajmniej nie noworodka. Nagle w niebyt wpada kilkanaście miesięcy, przez co nie sposób wczuć się w atmosferę panującą w domu, nie sposób zaprzyjaźnić się z bohaterami. Wreszcie trudno o to, czego czytelnik oczekuje po tego typu książkach - pozytywną zazdrość. Zdecydowanie na temat Prowansji napisano więcej dużo lepszych książek. Na korzyść przemawia tematyka serowarstwa - tego w innych lekturach o Francji nie znalazłam.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Kluczowy świadek

Nie najgorzej napisany, ale jednak dość słaby początek serii kryminałów. Wszystko jest proste, przewidywalne i bez zaskakujących zwrotów akcji. Przez...

zgłoś błąd zgłoś błąd