Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2020-09-02
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-09-02
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381513319
- Tagi:
- warzywa dieta zdrowie
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw?
Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?
Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 8
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Czy znacie kogoś, kto… nie lubi warzyw? 🥦 Albo kogoś, kto chciałyby zwiększyć ich ilość w swojej diecie, ale nie ma pomysłu jak to zrobić, aby przygotowywane posiłki były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? 🌯 A może ten opis pasuje właśnie do Ciebie? Czytaj dalej, być może mam dla Ciebie rozwiązanie 🤸
Książka Agaty Lewandowskiej stanowi krótki, podręczny przegląd informacji zdrowotnych oraz kulinarnych dla 23 popularnych warzyw. Dowiecie się z niej:
🔸jakie wartości odżywcze mają opisywane warzywa (witaminy, minerały) + tabele na końcu książki, w których zestawiono w jakich warzywach poszukiwać interesujących nas składników odżywczych i mineralnych,
🔸dla kogo poszczególne warzywa będą dobrym wyborem (np. podczas diety redukcyjnej lub o niskim ładunku glikemicznym) ✅,
🔸u kogo pewne warzywa są niezalecane lub muszą być spożywane z umiarem (np. w przypadku występowania refluksu żołądkowo-przełykowego) ❌,
🔸jakie są przykładowe zastosowania kulinarne danego warzywa, jak je przygotować, doprawić oraz z czym łączyć 🥙.
Dla każdego z warzyw znajdziecie dołączone 3 przykładowe (bardzo proste i niewymagające kucharskiego skilla) przepisy - zupy 🍜, dania główne 🍝, sałatki 🥗, koktajle 🥤 i słodkości 🥧 – do wyboru, do koloru (miały być przykładowe fotki moich dań stworzonych na podstawie przepisów ale totalnie nie potrafię w insta #foodporn fotki 😅🫣).
Warto pochylić się również nad tytułem „warzywa, które leczą” – chciałabym podkreślić, że nie chodzi tutaj o nagłówki rodem z o2 („Ten jeden składnik wystarczy, aby już w 2 dni pozbyć się wysokiego cholesterolu!”) – nie, nie, nie! Tytuł odnosi się do korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą uwzględnianie w CODZIENNYM menu RÓŻNORODNYCH warzyw – odnosi się to zarówno do prewencji chorób cywilizacyjnych jak i dietoterapii. Korzyści, jakie płyną ze spożywania warzyw, nie da się zastąpić stosowaniem półśrodków (np. suplementów diety 💊). Wynika to z całej, unikalnej matrycy żywieniowej danego warzywa (unikalne połączenie mikro- i makroskładników, witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i innych prozdrowotnych związków pochodzenia roślinnego).
Recenzja powstawała i została opublikowana na IG @ironwis w zamian za egzemplarz recenzencki od wydawnictwa RM.
Czy znacie kogoś, kto… nie lubi warzyw? 🥦 Albo kogoś, kto chciałyby zwiększyć ich ilość w swojej diecie, ale nie ma pomysłu jak to zrobić, aby przygotowywane posiłki były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? 🌯 A może ten opis pasuje właśnie do Ciebie? Czytaj dalej, być może mam dla Ciebie rozwiązanie 🤸
więcej Pokaż mimo toKsiążka Agaty Lewandowskiej stanowi krótki, podręczny przegląd informacji...
Pomocna, ciekawa i zachęcająca do jedzenia warzyw. Polecam!
Bohaterem każdego rozdziału jest jedno warzywo i dowiadujemy się o nim niemal wszystkiego od podstaw. Od wiadomości na tematy praktyczne, czyli gdzie występuje, jak się je uprawia, jak przygotować je w najlepszy sposób, jakie ma wartości odżywcze oraz to, czy każdy może je jadać. Pojawiają się także małe sekrety gotowania, ciekawostki i porady. Jak choćby to, że bogate w kwas foliowy brokuły powinny jadać kobiety będące w ciąży i ją planujące. Inną ciekawostką będzie to, że podczas gotowania czerwonej kapusty możemy wpłynąć na jej kolorystykę i sprawić, że będzie prawdziwie "modra", czyli niebieska albo mocno czerwona.
Po krótkim zapoznaniu się z cechami warzyw i ich wpływem na nasze zdrowie przychodzi czas na przepisy kulinarne. Piękne fotografie głównych bohaterów w akcji, czyli przepisy na koktajle, smoothie, sałatki, kremy, zupy, a także ciastka i desery. Wbrew pozorom nie znajdziemy jedynie przepisów na potrawy wegańskie, ale i doskonałe dania mięsne z dodatkami z warzyw. Są też przepisy na zapiekanki, pasty kanapkowe czy przepisy na kiszonki. Mnóstwo ciekawych i smakowitych dań, które przydadzą się na śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki i desery.
Pomocna, ciekawa i zachęcająca do jedzenia warzyw. Polecam!
więcej Pokaż mimo toBohaterem każdego rozdziału jest jedno warzywo i dowiadujemy się o nim niemal wszystkiego od podstaw. Od wiadomości na tematy praktyczne, czyli gdzie występuje, jak się je uprawia, jak przygotować je w najlepszy sposób, jakie ma wartości odżywcze oraz to, czy każdy może je jadać. Pojawiają się także małe sekrety...
Dokładne opisy warzyw i ich właściwości oraz zalet, do tego genialne przepisy :)
Dokładne opisy warzyw i ich właściwości oraz zalet, do tego genialne przepisy :)
Pokaż mimo to