rozwińzwiń

Suszonki. Zachowaj smak na dłużej

Okładka książki Suszonki. Zachowaj smak na dłużej Teresa Marrone
Okładka książki Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Teresa Marrone Wydawnictwo: Zwierciadło kulinaria, przepisy kulinarne
284 str. 4 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The Beginner’s Guide to Dehydrating Food. How to Preserve All Your Favorite, Vegetables, Fruits, Meats and Herbs
Wydawnictwo:
Zwierciadło
Data wydania:
2019-10-30
Data 1. wyd. pol.:
2019-10-30
Liczba stron:
284
Czas czytania
4 godz. 44 min.
Język:
polski
Średnia ocen

8,5 8,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,5 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
266
141

Na półkach:

Ta książka to wspomnienie z dzieciństwa na widok spiżarni mojej babci. W mojej kuchni też jest dużo suszonych rzeczy. Głównie grzyby, zioła czy jabłka. Nie sądziłem, że można suszyć tak ekstremalne produkty jak kalafior, arbuzy czy porzeczki!
Suszonki, zachowaj smak na dłużej - to skarbnica wiedzy o tym jak prawidłowo zabezpieczyć owoce, warzywa, zioła, kwiaty oraz mięso. Ponadto znajdziemy inspiracje jak łączyć smaki, produkty i przygotowywać skórki kandyzowane.
Świetnie wydana, ciekawa i pełna zdrowych inspiracji jak przechowywać oraz przetwarzać żywność. Polecam

Ta książka to wspomnienie z dzieciństwa na widok spiżarni mojej babci. W mojej kuchni też jest dużo suszonych rzeczy. Głównie grzyby, zioła czy jabłka. Nie sądziłem, że można suszyć tak ekstremalne produkty jak kalafior, arbuzy czy porzeczki!
Suszonki, zachowaj smak na dłużej - to skarbnica wiedzy o tym jak prawidłowo zabezpieczyć owoce, warzywa, zioła, kwiaty oraz mięso....

więcej Pokaż mimo to

avatar
757
756

Na półkach: , , , , ,

Suszenie żywności zachowało się tak naprawdę od wielu lat i pokoleń w rodzinach. Tradycja ta zachowała do dzisiaj również i w mojej rodzinie. Z miłą chęcią zasuszamy nasze ulubione produkty, którymi uwielbiamy potem, zajadać się, delektować się ich smakiem przy kuchennym wspólnym stole.

Sięgając, po tę książkę autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki Zachowaj smak na dłużej'' analizowałam wszelkiego rodzaju udzielane przez nią cenne porady i wskazówki dotyczące odpowiedniego kulinarnego podejścia związanego z główną tematyką- suszonki.

Istotną rolą w procesie suszenia jest przygotowanie oraz zwrócenie uwagi w I rozdziale – części I na naturalne metody zasuszania, w czym można suszyć, sprawdzenie cen produktów oraz użycie pozostałości zużytych produktach.

Osoby przebywające na dietach niskosodowych czy choćby nawet glutenowych, wegańskich, młode mamy, miłośnicy kempingów i podróżowania z plecakiem znajdą dla siebie odpowiednio i dobrane porady dotyczące wykorzystywania produktów zasuszanych, a następnie które mogą je spożywać.

W rozdziale II przedstawione zostały podstawowe metody suszenia, cel, pojęcie suszenia, temperatura, cyrkulacja powietrza, technika i sprzęt.

Została szczególnie zwrócona uwaga w tym II rozdziale na to: w jakiej to temperaturze suszyć żywność, wybór produktów i ich przygotowanie, zbieranie, suszenie, mycie, obieranie, obróbka wstępna, metody obróbki wstępnej, blanszowanie, blanszowanie w parze wodnej, blanszowanie w wodzie, blanszowanie w syropie, namaczanie, zanurzanie i spryskiwanie, namaczanie w soku owocowym, zanurzanie w roztworze miodu, spryskiwanie sokiem cytrynowym, suszenie żywności w skrócie, przechowywanie wysuszonej żywności, jak używać suszonych produktów.

Autorka podkreśla w III rozdziale części I na znaczącą rolę sprzętu do suszenia żywności, a w szczególności dehydratory segmentowe, piekarnik, suszenie na słońcu, bezpieczeństwo żywności, przygotowanie, czas suszenia.

W II część poświęcona została tematowi- jak suszyć żywność.

W rozdziale IV znajdziemy informacje dotyczące, jak można w odpowiedni sposób suszyć owoce i warzywa od A do Z.

W rozdziale V opisane zostały zioła i przyprawy, a w tym, jak są pożytkowane na co dzień. Przykład. Suszenie ziół, zbieranie i przygotowanie ziół do suszenia, podstawowe grupy ziół, suszenie ziół na powietrzu, suszenie ziół w dehydratorze, suszenie ziół w piekarniku.

Natomiast w rozdziale VI zaprezentowane były sposoby i do czego mają służyć mięsa zasuszone w domu. Przykład. Garść uwag na temat bezpieczeństwa żywności, suszenie mięs, czerwone mięsa i chudy drób, metody suszenia: czerwone mięso i drób, mielone mięso czerwone i drobiowe, metody suszenia: mielone mięso czerwone i drobiowe, szynka i bekon grzbietowy, metody suszenia, jerky, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z mięsa mielonego, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa poddanego obróbce cieplnej, przygotowanie jerky z mięsa mielonego poddanego obróbce cieplnej, marynaty do jerky.

W III części rozdział VII możemy zapoznać się z wiedzą na temat owocowych skórek, kandyzowane owoce i wiele innych opcji.

Ten rozdział dotyczy również, jak można przygotować, wykonywać różnego rodzaju przeciery za pomocą przecieraków do warzyw i owoców. Przykład. blender, sito do przecierania warzyw i owoców, sitko, robot kuchenny, maszynka do przecierania warzyw i owoców, ubijak do ziemniaków, tace i blachy do przecierów, robienie skórek owocowych i warzywnych, przepisy na skórki owocowe i warzywne, domowe potrawki dla dzieci, owoce kandyzowane.

W rozdziale VIII znajdują się przepisy z suszonych produktów spożywczych.

Moją szczególną uwagę w tej książce zwróciłam na następujące przepisy:

mieszanka do zupy grzybowo – jęczmiennej w słoiku, gorące płatki śniadaniowe z owocami, barszcz, chleb jabłkowy z patelni przyprawa do drobiu, mieszanka suszonych ziół włoskich, płatki warzywne, placek z suszonych jabłek z kruszonką, ciasteczka dyniowo – brzoskwiniowe, herbata z owoców róży.

Ważne jest zdrowe odżywianie się, a w szczególności zwrócenie uwagi na następujące składniki żywieniowe występujące w warzywach i owocach, a dzięki temu możemy kosztować w postaci różnego rodzaju sałatek, dodatków jako posypki. Co najważniejsze są one niskokalorycznymi i wzbogaconymi witaminami zdrowymi przekąskami zjadanymi z największą przyjemnością.

Książka ta jest doskonałym przykładem na to, że można, we właściwy sposób przygotowywać codzienne posiłki z użyciem wykorzystywanych nowych to przepisów na suszonki zachowując ich smak na dłużej.

Książka ta została napisana przez autorkę językiem zrozumiałym.

Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie wykonane zdjęcia potraw, suszonek, grafika oraz została dopasowana do całości prezentująca się twarda oprawa.

Wydawnictwu Zwierciadło dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki. Zachowaj smak na dłużej''.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Suszenie żywności zachowało się tak naprawdę od wielu lat i pokoleń w rodzinach. Tradycja ta zachowała do dzisiaj również i w mojej rodzinie. Z miłą chęcią zasuszamy nasze ulubione produkty, którymi uwielbiamy potem, zajadać się, delektować się ich smakiem przy kuchennym wspólnym stole.

Sięgając, po tę książkę autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki Zachowaj smak na...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    37
  • Przeczytane
    7
  • Posiadam
    5
  • Teraz czytam
    2
  • Kulinarne
    2
  • Ebook
    1
  • Kuchnia, zioła etc.
    1
  • Czytam z Legimi
    1
  • 2020
    1
  • Kulinaria | jedzenie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Suszonki. Zachowaj smak na dłużej


Podobne książki

Przeczytaj także