O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu

Okładka książki O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu
Agata Michalak Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią literatura piękna
216 str. 3 godz. 36 min.
Kategoria:
literatura piękna
Seria:
Poza serią
Wydawnictwo:
Czarne
Data wydania:
2017-03-02
Data 1. wyd. pol.:
2017-03-02
Liczba stron:
216
Czas czytania
3 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380494503
Tagi:
literatura polska
Średnia ocen

                6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Znak nr 757 Józefa Hennelowa, Barbara Klicka, Jakub Kornhauser, Magdalena Kozłowska, Angelika Kuźniak, Anna Marchewka, Agata Michalak, Janusz Poniewierski, Redakcja miesięcznika Znak, Jan Woleński
Ocena 7,0
Znak nr 757 Józefa Hennelowa, B...
Okładka książki Wysokie Obcasy, nr 23 (678), 6 czerwca 2012 Agnieszka Drotkiewicz, Marzena Filipczak, Jacek Hugo-Bader, Agnieszka Jucewicz, Agata Michalak, Jacek Pawlicki, Redakcja magazynu Wysokie Obcasy, Éric-Emmanuel Schmitt, Wojciech Staszewski, Katarzyna Świeżak, Ewa Trzebińska
Ocena 6,5
Wysokie Obcasy... Agnieszka Drotkiewi...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
113 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1129
445

Na półkach: ,

Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

«O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów.

Z książkami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w swoje życie zamieszczone w nich rady, ale… no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał szybko przemija. Książka Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale prawdopodobnie nic nie zmieni w mojej kuchni.

Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, bo przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A potem coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na wiele innych produktów. Książka Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść dużo zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach dobrych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać.

W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż «O dobrym jedzeniu» Agaty Michalak jest pełen ciekawych informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, aby zdrowo jeść - świadome jedzenie mięsa też może być w porządku.

Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

«O...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    203
  • Przeczytane
    160
  • Posiadam
    29
  • Teraz czytam
    8
  • 2019
    6
  • 2017
    4
  • Kuchnia
    4
  • Ebooki
    3
  • 2020
    3
  • 2023
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu


Podobne książki

Przeczytaj także