Fasolka z Kalabaru: O truciznach i trucicielach prawie wszystko
- Kategoria:
- historia
- Tytuł oryginału:
- The Killer Bean of Calabar and Other Stories: Poisons and Poisoners
- Wydawnictwo:
- Twój Styl
- Data wydania:
- 2005-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2005-01-01
- Liczba stron:
- 231
- Czas czytania
- 3 godz. 51 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8371634420
- Tłumacz:
- Sylwia Wierzbicka-Pawłowska
- Tagi:
- anegdoty trucizny truciciele toksyny
Czy Abraham Lincoln rzeczywiście był szalony? Kto otruł słynnego konia wyścigowego Phar Lap? Czy tapety naprawdę mogą spowodować śmierć?
Trucizny towarzyszą ludzkości od początku jej dziejów. We współczesnym świecie człowiek nauczył się bronić przed nimi i wykorzystywać ich działanie na swój pożytek. Zabójcze substancje znajdują się wszędzie wokół nas, od zatrutego ołowiem powietrza w miastach poczynając, poprzez wodę, rośliny, na bakteriach w naszych organizmach kończąc.
Autor, australijski pisarz i znany popularyzator nauki, opowiada, jak posługiwano się truciznami na przestrzeni wieków i w różnych cywilizacjach, w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie, w Afryce, a także w czasach nowożytnych.
Analizuje przypadki celowo lub niechcący użytych trucizn, sposoby ich wykrywania, przytaczając zarówno naukowe metody jak i związane z nimi anegdoty.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 22
- 12
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Fasolka z Kalabaru: O truciznach i trucicielach prawie wszystko
Dodaj cytat
Opinia
Nie spodziewajcie się po "Fasolce z kalabaru" przepisu na to, jak skutecznie i bez śladów się kogoś pozbyć. Praca Mancinnisa ma wymiar bardziej teoretyczny, niż praktyczny. Pisarz opowiada nie tylko o morderstwach przy użyciu trucizny, ale też o zastosowaniu wielu toksyn i chemikaliów w czasach w miarę współczesnych. O trującej żywności, jadzie zwierzęcym, bakteriach, wykorzystywaniu trucizn na wojnie i w miejscach pracy. Za mało! Wszystko to było ciekawe, ale wydawało mi się potraktowane po łebkach i dosyć chaotycznie. Autor ledwie liznął temat. Na wiele z poruszonych przez Macinnisa tematów z pewnością dałoby się powiedzieć znacznie więcej, np. brakowało mi szerszego omówienia tak powszechnych trucizn jak alkohol, nikotyna, czy wszelakiego rodzaju narkotyki. I wielu innych. Czy wiedzieliście, że nikotyna to substancja bardzo niebezpieczna i to nie tylko dlatego, że znajduje się w papierosach, gdzie zresztą jej działanie jest stosunkowo łagodne? Autor zagłębia się też niepotrzebnie w przedstawianie działania danych toksyn z czysto chemicznego punktu widzenia, co jest trudne do strawienia - zamiast opowiedzieć po prostu o ich działaniu. Czasem zaś zaczyna opowiadać coś bardzo ciekawego, po czym urywa temat i do niego nie wraca, np. historię o van Goghu, który oprócz toksycznego absyntu podobno pił terpentynę, a na temat jego śmierci istnieje hipoteza o zatruciu naparstnicą...
Nie spodziewajcie się po "Fasolce z kalabaru" przepisu na to, jak skutecznie i bez śladów się kogoś pozbyć. Praca Mancinnisa ma wymiar bardziej teoretyczny, niż praktyczny. Pisarz opowiada nie tylko o morderstwach przy użyciu trucizny, ale też o zastosowaniu wielu toksyn i chemikaliów w czasach w miarę współczesnych. O trującej żywności, jadzie zwierzęcym, bakteriach,...
więcej Pokaż mimo to