Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

Wydawnictwo: Vivante
7,07 (15 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
3
7
7
6
3
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Wild Edibles: A Practical Guide to Foraging, with Easy Identification of 60 Edible Plants and 67 Recipes
data wydania
ISBN
9788365442468
liczba stron
312
język
polski
dodała
Precious

Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja! Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie,...

Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!

Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.

W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.

Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników.

Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.

Zainspiruj się poszukiwaniami Siergeja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Vivante, 2016

źródło okładki: http://www.illuminatio.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (128)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 362
Saudyjskie-Wielbłądy | 2016-09-01
Przeczytana: 01 września 2016

„Dzika spiżarnia” czyli…. praktyczny poradnik jak przeżyć w ciężkich czasach (zwłaszcza przed wypłatą) i nie umrzeć z głodu.

Zakres porad i przepisów proponowanych przez Siergeia Boutenko zdecydowanie wykracza poza rekomendowane swego czasu przez p. posła Stefana Niesiołowskiego "szczaw i mirabelki" (źródło cytatu: Wikipedia) , a dziko rosnące rośliny dostarczają organizmowi znacznie większych porcji niezbędnych witamin i minerałów niż ich hodowlane odpowiedniki. Spróbujcie zresztą sami jak bardzo różni się dziko rosnąca mięta od tej, którą kupujemy w hipermarketach.

O tym jak cenna, a jednocześnie niedoceniana w naszych czasach, jest znajomość świata roślin przekonałam się przeprowadzając kilka lat temu wywiad z jednym z byłych więźniów sowieckich łagrów, któremu życie uratowała umiejętność zbierania "jadalnych chwastów".

Odbiegając nieco od naszego kręgu kulturowego wspomnę jeszcze, że do dnia dzisiejszego w tak bliskiej mojemu sercu Arabii Saudyjskiej, zwłaszcza w biednych...

książek: 171
KuLtUrAlNiE | 2016-09-30
Na półkach: Przeczytane

Autor ma na celu - takie wrażenie można odnieść i chyba słusznie - przekonać nas do zdrowego odżywiania. Nie jest to jednak ten jeden z wielu poradników, które mówią: "jedz owoce i warzywa", które przedstawiają coraz to nowe alternatywy piramid żywienia itd. To zupełnie coś mało spotykanego i nowatorskiego w tej dziedzinie. Chodzi o - dosłownie - dzikie zbieractwo.
Autor przekonuje, że odkąd przyrządza posiłki z dzikich roślin, czuje się znacznie lepiej. Oczywiście na takim zbieractwie należy się znać, aby nie zaserwować sobie trucizny na talerzu. Dlatego też w książce zostały zamieszczone i skrupulatnie opisane rośliny jadalne i niejadalne. Poza tym mamy tu mnóstwo zdjęć i zestawień w tabelach.
Sergei Boutenko w swoim poradniku zamieśćił również dane statystyczne odnoszące się do naszego sposobu odżywiania i zakupów spożywczych. Jest to z pewnością ciekawe - sami zobaczcie.
....ale najpierw powoli zostajemy przeprowadzeni przez świat dzikich roślin. Autor ukazuje od...

książek: 2217
Shetani | 2016-10-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Rok 2016
Przeczytana: 04 października 2016

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele darów oferuje nam nasza planeta – i myślę, że nie jestem jedyna. Jakby nie patrzeć, człowiek pierwotny nie miał możliwości takich jak my mamy dzisiaj – nie mógł iść do supermarketu i przebierać w produktach wszelkiego rodzaju. Sam musiał znaleźć swoje pożywienie, praktykował zbieractwo, choć nie miał wiedzy o tym, które rośliny mogą mu się przysłużyć, a które zaszkodzić. Oczywiście to czysta metoda błędów i doświadczeń, która w dzisiejszych czasach nie jest już tak popularna. Przez miliony lat ewolucji wiele się zmieniło, a my mamy ułatwione zadanie – wiemy, która gatunku roślin są jadalne, a które trujące. Choć biorąc pod uwagę, jak wiele z nich jest jeszcze niepoznanych, czasami i tak należy zachować ostrożność.

Autor książki "Dzika spiżarnia", Sergei Boutenko, doświadczył zbieractwa już we wczesnych latach swojego życia, kiedy to wraz z rodziną wybrali się w daleką podróż, a źle obliczyli ilość prowiantu. Jednak jego matka była...

książek: 2116
Tinkerbelle | 2017-01-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 23 stycznia 2017

Bardzo ciekawa lektura. Wydaje mi się, że nie ma zbyt wielu podobnych pozycji na rynku. Nie mogę powiedzieć, że po przeczytaniu tego idę w las i zbieram kosz chwastów do sałatki, ale od czegoś trzeba zacząć. Zdecydowanie polecam każdemu choć trochę zainteresowanemu tematem.

książek: 251
alesia | 2016-09-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Zdrowie, 2016

Moja recenzja
http://olchasosnowa.pl/szykuj-sie-na-najgorsze-dzika-spizarnia/

książek: 81
Iwona | 2018-09-24
Na półkach: Przeczytane
książek: 593
Ptaszka | 2018-07-31
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 20 lipca 2018
książek: 5
Wamo | 2018-06-19
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 421
Maciej | 2018-04-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 490
Joanna | 2018-03-09
Przeczytana: 03 marca 2018
zobacz kolejne z 118 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Powiązane treści
Czytamy w weekend

Od przybytku głowa nie boli? Chyba wymyślił to powiedzenie ktoś, kto nigdy nie musiał wybierać książki na weekend! No bo co wybrać z ogromnego stosu piętrzącego się na wirtualnej półce „Chcę przeczytać”? Czym się kierować w podjęciu tej decyzji? 


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd