Zdrowie na talerzu. Postaw na świadome odżywianie każdego dnia

Tłumaczenie: Grzegorz Ciecieląg
Wydawnictwo: Vivante
6,81 (21 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
2
7
11
6
6
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Food, and How to Make a Healthy Meal of it
data wydania
ISBN
9788365170576
liczba stron
208
język
polski
dodała
Precious

Pożywienie, które codziennie ląduje na naszych talerzach, może być smaczne, ale także okropne. Dzięki niemu możemy poczuć się świetnie, pełni sił witalnych, ale może również powodować różne dolegliwości. Jedzenie może być niebiańską przyjemnością, choć także wspomnieniem z najgorszego koszmaru. Dowiedz się, co zrobić, by codzienne spożywanie pokarmów dostarczało ci nie tylko walorów smakowych,...

Pożywienie, które codziennie ląduje na naszych talerzach, może być smaczne, ale także okropne. Dzięki niemu możemy poczuć się świetnie, pełni sił witalnych, ale może również powodować różne dolegliwości. Jedzenie może być niebiańską przyjemnością, choć także wspomnieniem z najgorszego koszmaru. Dowiedz się, co zrobić, by codzienne spożywanie pokarmów dostarczało ci nie tylko walorów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych korzyści.

Spraw, by każdy z twoich codziennych posiłków – począwszy od śniadania, przez przekąski i napoje, aż po kolację – był pełnowartościowy i dostarczał twemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych.

Maria Cross – ekspert od zdrowego odżywiania – przedstawia praktyczne rady na temat tego, co jeść i pić (a czego nie) i dlaczego oraz wskazuje, jakie jedzenie i napoje wybierać, by jak najlepiej ci służyły. Każdy rozdział książki omawia najczęstsze problemy, z którymi spotykasz się na co dzień, między innymi:

* Czy margaryna naprawdę jest zdrowsza niż masło?
* Którego oleju powinno się używać do gotowania?
* Czy jaja i mięso zawierają szkodliwy cholesterol?
* Jak zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów i czym jest indeks glikemiczny?
* Jak uniknąć senności po lunchu?
* Co należy zapakować do pudełka na lunch?
* Jak to w końcu jest z nabiałem?
* Dlaczego spożywanie tłustych ryb przynosi korzyści?
* Jak dostarczać organizmowi witaminę D zimą?
* Jakie przekąski są najlepsze i dlaczego?
* Czy można pić kawę bezkofeinową?
* Co jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o alkohol?

Odkryj podstawy wiedzy o zdrowym i świadomym odżywianiu i ciesz się pełnowartościowymi posiłkami każdego dnia!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Vivante, 2015

źródło okładki: http://www.illuminatio.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (3)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 471
Keenyah | 2017-09-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2017 rok

Dość ciekawe informacje na temat tego co jeść na śniadanie, obiad i kolację a także co warto pić i przekąszać między posiłkami. Książka nieco gryzie się z poprzednią pozycją, którą czytałam o zdrowym jedzeniu, ale nie ma się co dziwić - nie wszystko jeszcze zostało do końca przebadane.

Polecam

książek: 2335
Shetani | 2016-02-16
Na półkach: Przeczytane, Rok 2016
Przeczytana: 16 lutego 2016

Odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia. Wielu osobom wydaje się, że zdrowe odżywianie jest pełne wyrzeczeń i trudności, ciężko jest ułożyć dietę, która faktycznie by nam służyła, a już komponowanie posiłków do pracy czy szkoły to w ogóle czarna magia. Oczywiście pierwsze kroki ku dobrym nawykom zawsze są trudne, ale potem sami stajemy się coraz bardziej świadomi tego, co wrzucamy do naszego brzucha. Wystarczy tylko zrobić ten pierwszy krok, a potem nasze ciało zacznie samo „mówić” nam, czego potrzebuje, a na co nie ma ochoty.
Ale jak się przełamać i zrobić ten pierwszy krok? Być może odpowiednią pomoc znajdziecie w książce Marie Cross, „Zdrowie na talerzu”. Nie jest to książka kucharska, w której znajdziecie gotowe przepisy na zdrowe dania, a poradnik, który nauczy Was, jak odpowiednio bilansować posiłki i czego najlepiej podczas tego procesu unikać. Książka ta ma bardziej na celu uświadomienie czytelnikowi, jakie błędy popełnia w odżywianiu ...

książek: 486
Magdalena | 2016-02-01
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 lutego 2016

Zdrowie na talerzu Marii Cross to uniwersalny poradnik przydatny dla tych, którzy chcą się zdrowo i świadomie odżywiać.
Książka jest idealna dla osób takich jak ja, które rozpoczęły swoją przygodę ze zmianą sposobu odżywiania. Nie mam zbyt wiele czasu, aby przeszukiwać strony w internecie na ten temat, a w tej książce - w jednym miejscu znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i nie tylko.

Maria Cross w przystępny sposób analizuje jak i co jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Co sprawia, że śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, jak zachowuje się nasze ciało tuż po przebudzeniu i co ma wpływ na to, że pomimo nocnego postu budzimy się pełni energii? Dlaczego lepiej zjeść owsiankę niż płatki śniadaniowe? Czy słodzić i czym słodzić. Omówione są tutaj również potrawy zjadane na śniadania jak jajka, bekon i kiełbasa, dżemy i słodkie bułeczki. I wiele innych ciekawostek.

Zdawaliście sobie sprawę z tego, że obiad zjadany w zaciszu domu, o określonej...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd