Kuchnia polska bez pszenicy
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Zdrowie
- Wydawnictwo:
- Bukowy Las
- Data wydania:
- 2014-10-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-10-08
- Liczba stron:
- 368
- Czas czytania
- 6 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364481130
- Tagi:
- dieta żywienie pszenica pokarm zboże jedzenie zdrowie
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne.
W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków!
Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 82
- 77
- 46
- 5
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
Jedna z lepszych książek o diecie bezglutenowej jakie są dostępne na polskim rynku. Autorki piszą, że zainspirowały się książką Williama Davisa ale chyba to było niepotrzebne. Zwróciłam na nią uwagę ze względu na przepisy, w których wykorzystywane są dostępne w Polsce produkty i przyprawy. Szkoda, że nie ma więcej zdjęć ale rozumiem, że cena wtedy poszłaby w górę. Dostępne fotografie na tyle zachęciły mnie do pracy, że z marszu zrobiłam chleb lniano-ziemniaczaany. Wyszedł fantastyczny, świeży i chrupiący, nie pamiętałam już jaki chleb może być dobry - dziękuję autorkom za ten i inne przepisy oraz za to, że im się chciało to wszystko opracować :)
Nie zauważyłam składników, których nie można dostać w Polsce ja mieszkam w małym miasteczku i kupno żadnej z wymienionych rzeczy nie sprawiło mi problemu (a czytałam opinie, że nie można czegoś kupić???) Nie zauważyłam też miejsc, gdzie autorki rzekomo sobie zaprzeczają??? Jeśli piszą, że trzeba zamieniać składniki według swoich dietetycznych możliwości - to ja tak robię i mogę to jeść a nie wypisuję, że przepisy nie są przystosowane. Polecam tą książkę dla osób na diecie bezglutenowej - będziecie na pewno mile zaskoczeni prostymi przepisami, które powinny się udać. Ja byłam. Skorzystam jeszcze z wielu rad i pomysłów autorek. A dla malkontentów, którzy nie muszą się bezglutenowo odżywiać tylko dali się ponieść modzie - nie kupujcie.
Jedna z lepszych książek o diecie bezglutenowej jakie są dostępne na polskim rynku. Autorki piszą, że zainspirowały się książką Williama Davisa ale chyba to było niepotrzebne. Zwróciłam na nią uwagę ze względu na przepisy, w których wykorzystywane są dostępne w Polsce produkty i przyprawy. Szkoda, że nie ma więcej zdjęć ale rozumiem, że cena wtedy poszłaby w górę. Dostępne...
więcej Pokaż mimo to