Uczta lodu i ognia

Okładka książki Uczta lodu i ognia
Sariann LehrerChelsea Monroe-Cassel Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
A Feast of Ice and Fire
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2013-11-07
Data 1. wyd. pol.:
2013-11-07
Data 1. wydania:
2012-01-01
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308052297
Tłumacz:
Łukasz Małecki
Tagi:
przepisy pieśń lodu i ognia George R.R. Martin Gra o tron
Średnia ocen

                7,4 7,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Nie żałujcie sobie jadła! Nadchodzi zima



449 64 67

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
66 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
797
197

Na półkach:

Na rynku można znaleźć przeróżne książki kucharskie. Niby zaliczają się do poradników, ale na przykład w Empiku mają osobną półkę. Co sławniejsza osoba myśląca, że umie gotować (lub faktycznie to potrafi) wydaje swoją powiększając tym nowości w księgarniach. Ale czy w erze Internetu kupować takie książki? Nie oszukujmy – te lepsze, wydrukowane na świetnym jakościowo papierze, a na widok zdjęć ślina sama napływa – są niestety droższe. Czasami cena takich egzemplarzy mnie przeraża, dlatego większość sięga po to, co można znaleźć w czeluściach chyba jednego z lepszych wynalazków ludzkości, tak tak – mówię o Internecie.


Nie dziwi mnie fenomen książek kucharskich takich osobistości jak Jamie Oliver czy Gordon Ramsay, bo skoro ludzie zakodowali sobie, że to są genialni kucharze to i ich książki pewnie będzie równie świetne. Myślę, że mogę to potwierdzić, bo z paroma takimi publikacjami się spotkałam. Na dodatek mam wrażenie, że gdy otwieramy, wertujemy i inspirujemy się daną publikacją to prowadzimy taki mini konwersację z autorem. Może to moje chore wymysły, bo lubię gotować i jestem do tego zmuszona z racji kierunku nauki jaki wybrałam.

Ile to już książek kucharskich pojawiło się po sukcesie jakiegoś serialu czy filmu, ale tym razem pragnę wam zaprezentować publikację, którą opracowały dwie panie zainspirowane, można rzec, kultową serią Pieśni Lodu i Ognia.

Pomysł wziął się z tego, że George R. R. Martin w swoich powieściach bardzo barwnie i opisowo opowiada o ucztach oraz daniach pojawiających się w toku wydarzeń. Nie wiem, nie doświadczyłam tego jeszcze, ale wierzę na słowo. Jak na razie mam za sobą cały pierwszy sezon serialu, jednak myślę, że na wszystko przyjdzie swój czas. Fani w listach kierowanych do autora pisali a raczej żartowali na temat tego, że powinien on napisać właśnie książkę kucharską, tylko problem jest jeden – pan Martin nie potrafi gotować. Opisuje swoją przygodę z tym pomysłem we wstępnie. Moim zdaniem jest to przezabawny choć krótki tekst.

Potem cała uwaga skupia się na autorkach przepisów – Chelsie Monero-Cassel i Sariann Lehrer, opisują motywy, które skłoniły je do napisania takiej a nie innej książki. A następnie to co najsmaczniejsze, czyli instrukcje jak przygotować dania.

Wszystkie posiłki są pogrupowane według regionów, które czytelnik odwiedza czytając powieści Martina. Autorki starały się aby dokładnie odwzorować dania, brały jak najbardziej zbliżone do średniowiecznych składniki i z wielkim wyczuciem testowały, doprawiały i układały wszystko w całość.

Czytelnik zaczyna przygodę na Murze. Dania podawane w tamtej części (z racji panującej ciągle mroźnej pogody) powinny być rozgrzewające i sycące. Tak, aby Nocna Straż była w stanie pełnić swoje zadanie.

Potem przenosimy się na Północ, gdzie autorki proponują typowe śniadanie rodem z Winterfell, jednak mnie najbardziej urzekły pieczone jabłka, bo uwielbiam te owoce a w składnikach potrzebnych do stworzenia takich cudowności nie ma ani mililitra miodu!

Następnie jesteśmy zaproszeni na ucztę na Południe, gdzie między innymi znajdziecie przepis na „Czarny chleb”. Sama jeszcze tego powszechnego produktu nie piekłam, ale marzy mi się własny, na prawdziwym zakwasie.

W Królewskiej przystani odnajdziecie iście luksusowe dania zaczynając od śniadania by potem zjeść na przykład krem z grzybów ze ślimakami.

W części poświęconej Dorne znalazłam najbardziej zaskakujące przepisy, posłuchajcie tego: „Dornijski wąż w sosie piekielnym” – czyż nie brzmi ciekawie?

Uczta Lodu i Ognia na pewno nie jest książką w stylu: milion przepisów za 10 złotych każdy. Jak na średniowiecze przystało dania są obfite a składniki też do najtańszych nie należą. Prawie każda instrukcja jest rozpoczęta od cytatu z powieści Martina i żeby nie zapomnieć o najciekawszym a mianowicie – zdjęcia! W publikacji tej znajdziecie ich całą masę i wyglądają naprawdę średniowiecznie, czyli tak jak sobie to wyobrażam.

Książkę polecam w szczególności fanom, bo to pewnie głównie do nich kierowana jest Uczta Lodu i Ognia. Moim zdaniem zawarte przepisy nie nadają się na codzienne posiłki (ale jeśli ktoś chce – nie zabraniam. Kwestia gustu =]) a na jakieś święta rodzinne czy tym podobne.

Ja osobiście polecam, bo bardzo mi się ta publikacja spodobała i mam nadzieję, że jak najczęściej będę po nią sięgać.

http://everydayxbook.blogspot.com

Na rynku można znaleźć przeróżne książki kucharskie. Niby zaliczają się do poradników, ale na przykład w Empiku mają osobną półkę. Co sławniejsza osoba myśląca, że umie gotować (lub faktycznie to potrafi) wydaje swoją powiększając tym nowości w księgarniach. Ale czy w erze Internetu kupować takie książki? Nie oszukujmy – te lepsze, wydrukowane na świetnym jakościowo...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    135
  • Przeczytane
    103
  • Posiadam
    88
  • Chcę w prezencie
    6
  • Ulubione
    6
  • Chcę mieć
    4
  • Teraz czytam
    4
  • Fantastyka
    4
  • Kuchnia
    2
  • Do kupienia
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Uczta lodu i ognia


Video

Video

Podobne książki

Przeczytaj także