A Feast of Ice and Fire. The Official Game of Thrones Companion Cookbook
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Bantam Books
- Data wydania:
- 2012-01-01
- Data 1. wydania:
- 2012-01-01
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780345534491
- Tagi:
- pieśń lodu i ognia
Ever wonder what it’s like to attend a feast at Winterfell? Wish you could split a lemon cake with Sansa Stark, scarf down a pork pie with the Night’s Watch, or indulge in honeyfingers with Daenerys Targaryen? George R. R. Martin’s bestselling saga A Song of Ice and Fire and the runaway hit HBO series Game of Thrones are renowned for bringing Westeros’s sights and sounds to vivid life. But one important ingredient has always been missing: the mouthwatering dishes that form the backdrop of this extraordinary world. Now, fresh out of the series that redefined fantasy, comes the cookbook that may just redefine dinner . . . and lunch, and breakfast.
A passion project from superfans and amateur chefs Chelsea Monroe-Cassel and Sariann Lehrer—and endorsed by George R. R. Martin himself—A Feast of Ice and Fire lovingly replicates a stunning range of cuisines from across the Seven Kingdoms and beyond. From the sumptuous delicacies enjoyed in the halls of power at King’s Landing, to the warm and smoky comfort foods of the frozen North, to the rich, exotic fare of the mysterious lands east of Westeros, there’s a flavor for every palate, and a treat for every chef.
These easy-to-follow recipes have been refined for modern cooking techniques, but adventurous eaters can also attempt the authentic medieval meals that inspired them. The authors have also suggested substitutions for some of the more fantastical ingredients, so you won’t have to stock your kitchen with camel, live doves, or dragon eggs to create meals fit for a king (or a khaleesi). In all, A Feast of Ice and Fire contains more than 100 recipes, divided by region:
• The Wall: Rack of Lamb and Herbs; Pork Pie; Mutton in Onion-Ale Broth; Mulled Wine; Pease Porridge
• The North: Beef and Bacon Pie; Honeyed Chicken; Aurochs with Roasted Leeks; Baked Apples
• The South: Cream Swans; Trout Wrapped in Bacon; Stewed Rabbit; Sister’s Stew; Blueberry Tarts
• King’s Landing: Lemon Cakes; Quails Drowned in Butter; Almond Crusted Trout; Bowls of Brown; Iced Milk with Honey
• Dorne: Stuffed Grape Leaves; Duck with Lemons; Chickpea Paste
• Across the Narrow Sea: Biscuits and Bacon; Tyroshi Honeyfingers; Wintercakes; Honey-Spiced Locusts
There’s even a guide to dining and entertaining in the style of the Seven Kingdoms. Exhaustively researched and reverently detailed, accompanied by passages from all five books in the series and full-color photographs guaranteed to whet your appetite, this is the companion to the blockbuster phenomenon that millions of stomachs have been growling for. And remember, winter is coming—so don’t be afraid to put on a few pounds.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 135
- 103
- 88
- 6
- 6
- 4
- 4
- 4
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki A Feast of Ice and Fire. The Official Game of Thrones Companion Cookbook
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka bardzo ładnie wydana. Szata graficzna na plus.
Przepisy raczej dla miłośników eksperymentowania z gotowaniem i smakoszy. Na palcach jednej ręki można policzyć te faktycznie przydatne, jak choćby przepisy na domowe chleby.
Pozycja dla fanów twórczości R. R. Martina oraz serialu Gra o tron. Fajny gadżet, do postawienia na półce, niekoniecznie przydatny w kuchni.
Książka bardzo ładnie wydana. Szata graficzna na plus.
więcej Pokaż mimo toPrzepisy raczej dla miłośników eksperymentowania z gotowaniem i smakoszy. Na palcach jednej ręki można policzyć te faktycznie przydatne, jak choćby przepisy na domowe chleby.
Pozycja dla fanów twórczości R. R. Martina oraz serialu Gra o tron. Fajny gadżet, do postawienia na półce, niekoniecznie przydatny w kuchni.
Świetny poradnik, dzięki któremu można przyrządzić dania prosto z Westeros i zza morza! Jestem zachwycona książką i daniami. W zimie uraczę się śniadaniem z Winterfell, a latem skosztuję dań zza Wąskiego Morza! :D
Świetny poradnik, dzięki któremu można przyrządzić dania prosto z Westeros i zza morza! Jestem zachwycona książką i daniami. W zimie uraczę się śniadaniem z Winterfell, a latem skosztuję dań zza Wąskiego Morza! :D
Pokaż mimo toDla prawdziwych fanów. Reszta świata raczej nie skorzysta.
Dla prawdziwych fanów. Reszta świata raczej nie skorzysta.
Pokaż mimo to"Uczta Lodu i Ognia" to jedna z najbardziej oryginalnych książek kucharskich, jakie było mi dane oglądać i czytać. Już sama jej okładka robi wrażenie. Jej dopracowanie do najmniejszego szczegółu uświadamia nam, ile pracy w jej stworzenie musiały włożyć autorki. Nie bez znaczenia jest tutaj też to, że książka otrzymała błogosławieństwo samego R. R. Martin'a. Książka jest świetnie skomponowana, podzielona na sześć głównych działów, które kolejno poświęcono kuchni z dalekiej północy, gdzie stoi wielki Mur, kuchni z Winterfell, kuchni Południa (ach te bezowe łabędzie!),kuchni z Królewskiej Przystani (kremu ze ślimaków raczej bym nie tknęła, no ale co kto lubi),kuchni z Dorne i wreszcie kuchni zza Wąskiego Morza, gdzie pichcili dzicy Dothrakowie. Całość tworzy spójną historię kulinarnego rozwoju świata Westeros. Dodatkowo książka jest obficie zilustrowana fotografiami potraw, które wystylizowano na modłę średniowieczną. Książka jest nie tylko praktyczna ale i kolekcjonerska. Jeżeli ktoś ma życzenie, to może z nią gotować, albo upchnąć na półkę chwały razem z figurkami, książkami z sagi i innymi kolekcjonerskimi pierdołami dla fanatyków Gry o Tron. Przepisy zostały okraszone cytatami z serii Martin'a oraz przystosowane do naszej współczesnej kuchni. Składniki nieosiągalne, wymarłe lub pod ochroną zostały zastąpione najwierniejszymi odpowiednikami. Autorki postarały się również, aby każdy przepis - czy na zwykły napój, czy też na pieczoną dziczyznę - był łopatologicznie jasny i zrozumiały.
Ogólnie większość przepisów da się odtworzyć w naszych polskich warunkach, choć są i takie, których raczej nie da rady przyrządzić, bo zaskrońcem grzechotnika nie zastąpisz, a ślimaków w puszce nigdy nie spotkałam. No ale te pojedyncze specjały mogą dla mnie nawet pozostać jedynie w formie papierowej. Dania są naprawdę smaczne i nawet ja, z moimi mizernymi umiejętnościami, dałam radę je odtworzyć -mniej więcej... . Polecam serdecznie wszystkim pożeraczom literackich pyszności!
"Uczta Lodu i Ognia" to jedna z najbardziej oryginalnych książek kucharskich, jakie było mi dane oglądać i czytać. Już sama jej okładka robi wrażenie. Jej dopracowanie do najmniejszego szczegółu uświadamia nam, ile pracy w jej stworzenie musiały włożyć autorki. Nie bez znaczenia jest tutaj też to, że książka otrzymała błogosławieństwo samego R. R. Martin'a. Książka jest...
więcej Pokaż mimo to"Zacznijmy od tego, że „Uczta lodu i ognia” tylko pozornie skierowana jest do fanów sagi. Owszem, znajdziemy w poszczególnych tytułach i przepisach odwołania do postaci, a każdy pomysł opatrzono cytatem z powieści, skąd wspomniana potrawa została zaczerpnięta, ale i bez znajomości sagi, książka pozostaje w pełni funkcjonalna. Ba, fani Georga R.R. Martina mogą sprezentować ją osobom (krewnym, drugiej połówce, itd.) nawet nieprzepadającym za fantastyką i cieszyć się kulinarnymi efektami ich prac, bez zmuszania do wcześniejszego przebrnięcia przez powieściowe kobyły. Jedzenie – bądź co bądź – łączy ludzi. A w „Uczcie lodu i ognia” zaproponowano naprawdę miłą dla oka formę biesiadowania.
Autorki w dość szczegółowy sposób postarały się przybliżyć średniowieczną kuchnię, stąd na samym wstępie uraczyły odbiorcę dodatkiem „historycznym”, gdzie wyjaśnione zostały tradycje związane z dawnymi zwyczajami żywieniowymi. Rozdział ten został także wykorzystany do zaproponowani zamienników, które w przypadku sporej części potraw mogą okazać się niezbędne – trudno bowiem oczekiwać, abyśmy znaleźli w supermarkecie mięso żubra do pieczeni z porem (jadanej na Północy). Nie mogło też zabraknąć słów pochwały od Georga R.R. Martina, usprawiedliwiającego się dlaczego podobnego poradnika nie napisał. Autor – jak wyznaje – gotować nie potrafi, ale za to ucztuje z prawdziwym entuzjazmem, jeśli tylko znajdą się chętni do karmienia.
(...)
Baranina z cebulą w piwie – podawana na Murze, Pieczone jabłka z Winterfell, Zwędzone ciasteczka Aryi, Pasztet z gołębi w cieście – prosto z Królewskiej Przystani, Dornijski wąż w sosie piekielnym i Miodowe paluszki z Tyrosh – to tylko kilka przykładów. Nie uwierzę, że po tym spisie nie zaburczało komuś w brzuchu. Warto więc przenieść się na chwile do Westeros i spróbować tamtejszych przysmaków, które bez większych trudności oraz wydatków mogą zagościć na każdym stole. (Ostrzeżenie przed spoilerem:) Uważajcie tylko na zabójcze pasztety!"
Całość mojej recenzji dostępna na qfant.pl
"Zacznijmy od tego, że „Uczta lodu i ognia” tylko pozornie skierowana jest do fanów sagi. Owszem, znajdziemy w poszczególnych tytułach i przepisach odwołania do postaci, a każdy pomysł opatrzono cytatem z powieści, skąd wspomniana potrawa została zaczerpnięta, ale i bez znajomości sagi, książka pozostaje w pełni funkcjonalna. Ba, fani Georga R.R. Martina mogą sprezentować...
więcej Pokaż mimo toJedyna książka kucharska w moim zbiorze. Kto nie chciałby jadać jak jego ulubieni bohaterowie?
Przepisy naprawdę warte całego złota Lannisterów(zwłaszcza słodkości!).
Jedyna książka kucharska w moim zbiorze. Kto nie chciałby jadać jak jego ulubieni bohaterowie?
Pokaż mimo toPrzepisy naprawdę warte całego złota Lannisterów(zwłaszcza słodkości!).
Może zabrzmi to dziwnie - ale nie czytałem samej "Gry o tron". Jakoś nie ciągnie mnie do modnych cykli fantasy
Tą książką zainteresowałem się z jednego względu: PRZEPISY! wzięte z dawnych książek kucharskich - i ich, alternatywne, uwspółcześnione wersje.
Polecam tą książkę każdemu kto lubi poeksperymentować w kuchni
Może zabrzmi to dziwnie - ale nie czytałem samej "Gry o tron". Jakoś nie ciągnie mnie do modnych cykli fantasy
Pokaż mimo toTą książką zainteresowałem się z jednego względu: PRZEPISY! wzięte z dawnych książek kucharskich - i ich, alternatywne, uwspółcześnione wersje.
Polecam tą książkę każdemu kto lubi poeksperymentować w kuchni
Przepisy takie sobie ale można się zainspirować!
Przepisy takie sobie ale można się zainspirować!
Pokaż mimo toJako niepoprawny fan Pieśni Lodu i Ognia, nie mogłam nie kupić tej książki - zrobiliśmy pare przepisów z tej ksiązki, m.in. kaczke i podpłomyki i nawet smakowało. Jednak teraz odłożyłam książeczkę na półkę poświęconą Martinowi i stosuję lżejszą kuchnię ;)
Jako niepoprawny fan Pieśni Lodu i Ognia, nie mogłam nie kupić tej książki - zrobiliśmy pare przepisów z tej ksiązki, m.in. kaczke i podpłomyki i nawet smakowało. Jednak teraz odłożyłam książeczkę na półkę poświęconą Martinowi i stosuję lżejszą kuchnię ;)
Pokaż mimo toFantastyczna publikacja osładzająca oczekiwanie na kolejną część sagi "Lodu i Ognia". Znajdziemy tu przepisy ze wszystkich królestw, od cytrynowych ciasteczek Sansy, na łabędziach bezowych i mięsie z węża kończąc. Sama lektura powoduje zaostrzenie działań ślinianek. A do tego te zdjęcia!
Fantastyczna publikacja osładzająca oczekiwanie na kolejną część sagi "Lodu i Ognia". Znajdziemy tu przepisy ze wszystkich królestw, od cytrynowych ciasteczek Sansy, na łabędziach bezowych i mięsie z węża kończąc. Sama lektura powoduje zaostrzenie działań ślinianek. A do tego te zdjęcia!
Pokaż mimo to