Smakując Toskanię

Tłumaczenie: Grażyna Grzywna-Tunk
Wydawnictwo: Pascal
4,83 (18 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
1
7
2
6
1
5
5
4
1
3
2
2
1
1
3
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Tasting Tuscany: Exploring And Eating Off The Beaten Track
data wydania
ISBN
9788376421827
liczba stron
432
język
polski
dodała
joly_fh

Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną...

Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony!

Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe.

Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii.

Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni.

Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Pascal, 2013

źródło okładki: www.ksiegarnia.pascal.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (6)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 610
Czyżyk | 2018-10-26
Na półkach: Przeczytane, Biografie, 2018
Przeczytana: 26 października 2018

Tyle już było kulinarnych podróży po Włoszech, że powoli staje się to uciążliwe. Jednak pozycję Beth Elon szczerze polecam. Autorka nie ogranicza się tylko do włoskich smaków, więc w jej opowieści znajdziemy coś więcej niż przepisy na pappardele z sosem z kaczki czy średniowieczną sałatkę z farro. Mamy tu także trochę historii, opowiastek o duchach czy też anegdoty, bo jak sama pisarka mówi: "Tajemnice, legendy oraz szczypta pogańskich tradycji tworzy niezwykły klimat [...] Toskanii." Poza tym czytelnik dostaje niepowtarzalną szansę podróży do miejscowości Collodi, w której "narodził się" Pinokio, czy Vinci - miejsca urodzenia słynnego Leonarda. Trafia także do miejsc, w których przebywał Dante Alighieri czy malował Giotto.

książek: 241
nat | 2018-07-04
Na półkach: Przeczytane

Trudna do "przełknięcia" od pierwszych stron. Czy raczej zbyt nudna. Bezwartościowa. Pomimo zapewnień o wielu niesamowitych kulinarnych podróżach. Strata czasu.

książek: 901
Eljot | 2016-07-24

niestety nuda i strata czasu. Nie przeczytałam jej do końca. Nie porywa mnie tekst, w którym jest pełno przepisów, choć nie powiem, są on bardzo ciekawe...Ale czy to jest książka kulinarna?? No nie.. stąd moja ocena.

książek: 646
Monika | 2015-12-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 grudnia 2015

Świetna jako przewodnik, zaopatrzona w mapki, nazwy restauracji oraz so jest w nich podawane. Dodatkowo smakowite przepisy. Jeśli lubisz "podróżować" z książką, warto sięgnąć do niej i zanurzyć się w aromatach i smakach Toskanii.

"...Toskania to przede wszystkim srtki tętniących życiem miasteczek o wąskich uliczkach pnących się po stokach wzgórz. Oprócz pięknych kościołów, placów i starożytnych ruin można w nich odkrywać dzieła tradycyjnych, lokalnych twórców godne znalezienia się w najlepszych muzeach...
...Toskańska kuchnia może być niesamowicie kreatywna, czasem nawet innowacyjna, a na dodatek zawsze bazuje na najświeższych składnikach. W wiejskich trattoriach i bezpretensjonalnych restauracjach regionalnych wciąż gotuje się według starych zasad. I właśnie o tradycyjnej toskańskiej kuchni jest ta książka".

książek: 258
nawiedzonaulala | 2015-10-29
Przeczytana: 29 października 2015

Od razu napiszę, że rekomendacje z okładki są mylące. Czytając nie "przeniesiesz się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach"(...), nie odkryjesz Toskanii, nie poczujesz klimatu i atmosfery. No nie! Książka to zwyczajny przewodnik kulinarny, w którym autorka wplotła swoją historię w pierwszej części książki. Do tego garść informacji o Toskanii, które można znaleźć choćby w internecie. Jestem zdecydowanie na nie.

Bardzo się zawiodłam. Bardzo liczyłam na powieść w stylu Marleny de Blasi, która faktycznie daje poczuć Włochy, smaki, zapachy, klimat. Reklamowanie Smakując Toskanię Beth Elton jako powieść to gruba przesada. Większość miejsca zajmują przepisy, podobno oryginalne z restauracji, które autorka sprawdziła i rekomenduje. Jakoś nie mam ochoty ich przyrządzać, mimo cudnych nazw: RISOTTO CON MELE E GAMBERI, GALLINELLA ALL'ACQUA PAZZA,CROSTINI DI FEGATO E TONNO itp. itd.

Bardzo się męczyłam czytając Smakując Toskanię i nie dla tego, że byłam ciągle głodna...

książek: 161
KasiaT | 2015-07-06
Na półkach: Przeczytane

Książka ta jest strasznie nudna... Coś, co fascynuje wiele osób, czyli smaki Toskanii, jest opisane tak mdło i nijako, że to dzieło można polecać tylko osobom cierpliwym, wytrwałym i naprawdę zakochanym w tym regionie Włoch. Innym nie polecam.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
zgłoś błąd zgłoś błąd