Smakując Toskanię

Okładka książki Smakując Toskanię Beth Elon
Okładka książki Smakując Toskanię
Beth Elon Wydawnictwo: Pascal literatura podróżnicza
432 str. 7 godz. 12 min.
Kategoria:
literatura podróżnicza
Tytuł oryginału:
Tasting Tuscany: Exploring And Eating Off The Beaten Track
Wydawnictwo:
Pascal
Data wydania:
2013-07-03
Data 1. wyd. pol.:
2013-07-03
Liczba stron:
432
Czas czytania
7 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788376421827
Tłumacz:
Grażyna Grzywna-Tunk
Tagi:
Toskania Włochy przepisy kulinarne
Średnia ocen

5,1 5,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,1 / 10
21 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
755
380

Na półkach: , ,

Tyle już było kulinarnych podróży po Włoszech, że powoli staje się to uciążliwe. Jednak pozycję Beth Elon szczerze polecam. Autorka nie ogranicza się tylko do włoskich smaków, więc w jej opowieści znajdziemy coś więcej niż przepisy na pappardele z sosem z kaczki czy średniowieczną sałatkę z farro. Mamy tu także trochę historii, opowiastek o duchach czy też anegdoty, bo jak sama pisarka mówi: "Tajemnice, legendy oraz szczypta pogańskich tradycji tworzy niezwykły klimat [...] Toskanii." Poza tym czytelnik dostaje niepowtarzalną szansę podróży do miejscowości Collodi, w której "narodził się" Pinokio, czy Vinci - miejsca urodzenia słynnego Leonarda. Trafia także do miejsc, w których przebywał Dante Alighieri czy malował Giotto.

Tyle już było kulinarnych podróży po Włoszech, że powoli staje się to uciążliwe. Jednak pozycję Beth Elon szczerze polecam. Autorka nie ogranicza się tylko do włoskich smaków, więc w jej opowieści znajdziemy coś więcej niż przepisy na pappardele z sosem z kaczki czy średniowieczną sałatkę z farro. Mamy tu także trochę historii, opowiastek o duchach czy też anegdoty, bo jak...

więcej Pokaż mimo to

avatar
106
1

Na półkach:

Trudna do "przełknięcia" od pierwszych stron. Czy raczej zbyt nudna. Bezwartościowa. Pomimo zapewnień o wielu niesamowitych kulinarnych podróżach. Strata czasu.

Trudna do "przełknięcia" od pierwszych stron. Czy raczej zbyt nudna. Bezwartościowa. Pomimo zapewnień o wielu niesamowitych kulinarnych podróżach. Strata czasu.

Pokaż mimo to

avatar
492
376

Na półkach: , ,

niestety nuda i strata czasu. Nie przeczytałam jej do końca. Nie porywa mnie tekst, w którym jest pełno przepisów, choć nie powiem, są on bardzo ciekawe...Ale czy to jest książka kulinarna?? No nie.. stąd moja ocena.

niestety nuda i strata czasu. Nie przeczytałam jej do końca. Nie porywa mnie tekst, w którym jest pełno przepisów, choć nie powiem, są on bardzo ciekawe...Ale czy to jest książka kulinarna?? No nie.. stąd moja ocena.

Pokaż mimo to

avatar
821
600

Na półkach:

Świetna jako przewodnik, zaopatrzona w mapki, nazwy restauracji oraz so jest w nich podawane. Dodatkowo smakowite przepisy. Jeśli lubisz "podróżować" z książką, warto sięgnąć do niej i zanurzyć się w aromatach i smakach Toskanii.

"...Toskania to przede wszystkim srtki tętniących życiem miasteczek o wąskich uliczkach pnących się po stokach wzgórz. Oprócz pięknych kościołów, placów i starożytnych ruin można w nich odkrywać dzieła tradycyjnych, lokalnych twórców godne znalezienia się w najlepszych muzeach...
...Toskańska kuchnia może być niesamowicie kreatywna, czasem nawet innowacyjna, a na dodatek zawsze bazuje na najświeższych składnikach. W wiejskich trattoriach i bezpretensjonalnych restauracjach regionalnych wciąż gotuje się według starych zasad. I właśnie o tradycyjnej toskańskiej kuchni jest ta książka".

Świetna jako przewodnik, zaopatrzona w mapki, nazwy restauracji oraz so jest w nich podawane. Dodatkowo smakowite przepisy. Jeśli lubisz "podróżować" z książką, warto sięgnąć do niej i zanurzyć się w aromatach i smakach Toskanii.

"...Toskania to przede wszystkim srtki tętniących życiem miasteczek o wąskich uliczkach pnących się po stokach wzgórz. Oprócz pięknych kościołów,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
400
129

Na półkach: , ,

Od razu napiszę, że rekomendacje z okładki są mylące. Czytając nie "przeniesiesz się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach"(...),nie odkryjesz Toskanii, nie poczujesz klimatu i atmosfery. No nie! Książka to zwyczajny przewodnik kulinarny, w którym autorka wplotła swoją historię w pierwszej części książki. Do tego garść informacji o Toskanii, które można znaleźć choćby w internecie. Jestem zdecydowanie na nie.

Bardzo się zawiodłam. Bardzo liczyłam na powieść w stylu Marleny de Blasi, która faktycznie daje poczuć Włochy, smaki, zapachy, klimat. Reklamowanie Smakując Toskanię Beth Elton jako powieść to gruba przesada. Większość miejsca zajmują przepisy, podobno oryginalne z restauracji, które autorka sprawdziła i rekomenduje. Jakoś nie mam ochoty ich przyrządzać, mimo cudnych nazw: RISOTTO CON MELE E GAMBERI, GALLINELLA ALL'ACQUA PAZZA,CROSTINI DI FEGATO E TONNO itp. itd.

Bardzo się męczyłam czytając Smakując Toskanię i nie dla tego, że byłam ciągle głodna (syndrom Marleny de Blasi). Rozczarowanie roku 2015, jeśli chodzi o książki przeczytane w tym roku. Tylko dla wyjątkowo cierpliwych i totalnie zakochanych w Toskanii. TOTALNIE. Innym odradzam. Lepiej pogapić się w sufit.

Od razu napiszę, że rekomendacje z okładki są mylące. Czytając nie "przeniesiesz się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach"(...),nie odkryjesz Toskanii, nie poczujesz klimatu i atmosfery. No nie! Książka to zwyczajny przewodnik kulinarny, w którym autorka wplotła swoją historię w pierwszej części książki. Do tego garść informacji o Toskanii, które można...

więcej Pokaż mimo to

avatar
134
71

Na półkach:

Książka ta jest strasznie nudna... Coś, co fascynuje wiele osób, czyli smaki Toskanii, jest opisane tak mdło i nijako, że to dzieło można polecać tylko osobom cierpliwym, wytrwałym i naprawdę zakochanym w tym regionie Włoch. Innym nie polecam.

Książka ta jest strasznie nudna... Coś, co fascynuje wiele osób, czyli smaki Toskanii, jest opisane tak mdło i nijako, że to dzieło można polecać tylko osobom cierpliwym, wytrwałym i naprawdę zakochanym w tym regionie Włoch. Innym nie polecam.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    81
  • Przeczytane
    32
  • Posiadam
    31
  • Kulinaria
    4
  • Italia
    3
  • Chcę w prezencie
    2
  • Obyczaje i historia
    1
  • Włoskie klimaty
    1
  • Przerwane - do dokończenia
    1
  • Podróże 🧭 Poznawanie świata
    1

Cytaty

Więcej
Beth Elon Smakując Toskanię Zobacz więcej
Beth Elon Smakując Toskanię Zobacz więcej
Beth Elon Smakując Toskanię Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także