cytaty z książki "Smakując Toskanię"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
Zupa ze szpinaku i ricotty
ZUPA DI SPINACI E RICOTTA
45 dag drobno pokrojonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 kg świeżego szpinaku, umetego i odsącznego z wody
1 mała lampka czerwonego wina
45 dag świeżego owczego sera ricotta, pokrojonego na małe kawałki
sól i świeżo zmielony pieprz
6 tostów z wczorajszego wiejskiego chleba
W dużym garnku na zupę dusić cebulę na oliwie z oliwek przez 20 minut, często mieszając, aż stanie się miękka. Dodawać partiami szpinak i mieszać. Kiedy szpinak zwiotczeje, wlać czerwone wino i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Dodać ricottę i włać tyle wrzącej wody, żeby przykryła warzywa i ser. Mocno posolić i popieprzyć, a następnie gotować przez pół godziny. Na dnie każdego talerza umieścić tost z wiejskiego chleba i wlać zupę.
Mniam, mniam.
wszystko co istnieje, może być nam dane na cztery sposoby: na zawsze, na chwilę, nigdy lub na wiele chwil.
Wszędzie, gdzie widzisz część... nigdy nie ujrzysz całości.