rozwińzwiń

Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty

Okładka książki Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty Anneka Manning
Okładka książki Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty
Anneka Manning Wydawnictwo: Świat Książki kulinaria, przepisy kulinarne
192 str. 3 godz. 12 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
MEAT & GAME
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2012-10-12
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-12
Liczba stron:
192
Czas czytania
3 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788327300812
Tłumacz:
Natalia Wiśniewska
Tagi:
kulinaria mięsa gotowanie
Średnia ocen

6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
27
9

Na półkach: ,

Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, że można przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.
Treść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu sposobowi przyrządzania mięsa. I tak poznajemy przepisy na potrawy smażone, potrawy pieczone, potrawy duszone, a także gulasze, zapiekanki i potrawy z curry. Oprócz ponad 85 przepisów można znaleźć tu wiele ciekawych wskazówek np. o tym jak rozpoznawać mięso dobrej jakości, o podziale tusz zwierzęcych oraz dotyczących technik obróbki mięsa, czyli „jak oczyszczać żeberka jagnięce, wiązać wołowinę, kroić udziec jagnięcy i gotować bulion wołowy” (str. 7). Warto też wiedzieć jaki kawałek tuszki wykorzystać do danej potrawy.
„Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” to zbiór przepisów na dania codzienne i odświętne. Od burgerów, przez klopsiki, gulasze, sałatki po wykwintne pieczyste i dziczyznę. To przepisy na dania z kuchni orientalnej, afrykańskiej i naszej polskiej. To także przepisy na doskonałe marynaty, z których jedną wykorzystałam do przygotowania dania w garnku rzymskim.
Kuszące zdjęcia, przejrzyste opisy technik wykonania sprawiają, że przygotowywanie potraw mięsnych (nawet tych bardziej skomplikowanych) stanie się łatwiejsze.
Książka inspiruje do tworzenia i komponowania własnych potraw, z własnymi dodatkami. Nie ogranicza nas przepisem, choć na początku na pewno warto przygotować mięso zgodnie z podanymi wytycznymi. Brakuje mi w tej książce większej ilości dań z wieprzowiną, która jednak w naszym kraju jest najbardziej rozpowszechniona i najłatwiej dostępna. Ale tak jak napisałam wyżej każdy przepis można zmodyfikować według własnych potrzeb i uznania.
Bardzo ciekawa pozycja, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami autorstwa Julie Renouf – zaprasza na wspaniałą podróż przez mięsną krainę smaku.
Zapraszam!

Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, że można przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.
Treść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
710
304

Na półkach: , , , , ,

Anneka Manning. Studiując dziś recenzowaną książkę miałam wrażenie, że skądś to nazwisko znam, tylko za Chiny Ludowe nie mogłam skojarzyć skąd. Poszperałam trochę w Internecie i nagle mnie olśniło. Pani Manning jest jedna z bardziej znanych autorek, które wydają książki kucharskie, ale i propagują niezwykła finezję i fantazję, jeśli chodzi o samo gotowanie. „Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty” to tylko jedno z nielicznych jej dzieł, a które warto mieć w każdym domu. Dlaczego?
Otóż… Gdybym miała zaczynać od początku to owa książka przyciąga już samą smakowitą okładką oraz fantastycznymi fotografiami mięsnych potraw, dzięki którym nawet najbardziej wybredny postanowi ich zasmakować. Przepisy w niej zawarte, zostały zebrane z całego świata, dzięki czemu nie ma tutaj zbędnego szufladkowania.
Dość istotną różnica w porównaniu d innych książek kucharskich jest fakt, ze autorka nim przystąpi do „głównego celu”, czyli jak i co gotować, zajmuje się samym (w tym wypadku) mięsem. Opisane zostały tutaj nie tylko rodzaje mięs, ale i jego podziały, jak i co kupować, co mrozić, a co nie, jak przechowywać oraz jak je przygotowywać. Dodatkowo w dziale z podstawowymi informacjami czytelnik może się dowiedzieć czegoś więcej na temat poszczególnych gatunków mięs oraz ich rodzajów. Wiadomo, – czym innym jest łopatka, aniżeli antrykot. Kolejno dowiadujemy się na temat różnych technik oprawiania i przygotowywania mięs w zależności od ich gatunku, oraz rodzaju. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie miałam pojęcia, że można znaleźć aż tyle różnic i błędów w nieumiejętnym przygotowywaniu ich. To samo się tyczy marynowania, dodatków oraz przygotowywanych sosów.
Całość podzielona jest na kilka działów. Możemy znaleźć tutaj potrawy smażone, pieczone, duszone, grillowane, a nawet gulasz, czy zapiekanki. Jak już mówiłam – każdy znajdzie coś dla siebie i nawet najbardziej wybredny postanowi spróbować tego i owego. Tyle rozmaitych sposobów przygotowania tylko świadczą o fakcie, że w kuchnie nie musi wiać nudą, a nawet najbardziej banalna potrawa może stać się niesamowita, finezyjna a przede wszystkim wyśmienita.
Osobiście tę pozycję uwielbiam. Za co? Za ogół. Za sposób, jak wszystko zostało ukazane, za logiczny podział, za masę naprawdę smakowitych fotografii, a w szczególności tych, które pokazują potrawę w trakcie jej przygotowania. To samo, jeśli chodzi o opisy. Krótkie, zwięzłe i na temat, a równocześnie bardzo wyczerpujące. Autorka daje sporo rad, jeśli chodzi o przygotowywanie mięs, przez co widać, że zna się na rzeczy, – dzięki czemu wszystko jest naprawdę smakowite.
Dzięki takiej pozycji niejedna osoba zakocha się wręcz w gotowaniu, przez co stanie się to nie tylko nudną codziennością, ale i pasją, którą będą chcieli coraz to bardziej zgłębiać. Jedynym minusem niestety jest fakt, że niektóre z tych potraw są naprawdę bardzo czasochłonne i wyrafinowane, przez co nie każdy ma czas, chęci i możliwości ich „stworzenia”.
Mimo wszystko bardzo się cieszę, że ją mam i jeszcze nie raz będzie mi (i nie tylko z tego, co widzę) towarzyszyć w kuchni. Zwłaszcza, że szybko znalazła sobie wielu fanatyków w mojej rodzinie i znajomych. Warto ją mieć, naprawdę, dlatego tez polecam z czystym sercem i od razu życzę smacznego!

Anneka Manning. Studiując dziś recenzowaną książkę miałam wrażenie, że skądś to nazwisko znam, tylko za Chiny Ludowe nie mogłam skojarzyć skąd. Poszperałam trochę w Internecie i nagle mnie olśniło. Pani Manning jest jedna z bardziej znanych autorek, które wydają książki kucharskie, ale i propagują niezwykła finezję i fantazję, jeśli chodzi o samo gotowanie. „Mięsa,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
3227
310

Na półkach: , ,

Brawa za porządny opis "polskiego" rozbioru mięsa, co nie jest niestety regułą w przypadku tłumaczeń. Niestety wygląda na to, że konsultacja specjalisty i praca redaktora objęła tylko fragmenty wstępu. Dalej napotykamy klasyczne wpadki: "indiańska" zamiast "indyjska", "kminek" zamiast "kmin" lub "kumin". Żeby było śmieszniej w ramach jednego przepisu bywa tak, że tłumaczenie tego samego terminu raz jest poprawne a raz błędne.

Brawa za porządny opis "polskiego" rozbioru mięsa, co nie jest niestety regułą w przypadku tłumaczeń. Niestety wygląda na to, że konsultacja specjalisty i praca redaktora objęła tylko fragmenty wstępu. Dalej napotykamy klasyczne wpadki: "indiańska" zamiast "indyjska", "kminek" zamiast "kmin" lub "kumin". Żeby było śmieszniej w ramach jednego przepisu bywa tak, że...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

Anneka Manning to autorka wspaniałej książki kuchennej dla zaawansowanych i początkujących kucharzy.


Na początku znajduje się objaśnienie każdego rodzaju mięsa, jak je przechowywać, oczyszczać, nakrawać. To na pewno przyda się każdemu z nas, nieważne, ile czasu spędzamy w kuchni. Dzięki temu działowi możemy dowiedzieć się czegoś nowego.

Najstępnie znajdują się potrawy smażone, pieczone, duszone. Dzięki tym stronom poznałam wiele nowych dań, które z chęcią przy odrobinie czasu chciałabym wypróbować.

Możemy też znaleźć przepisy na gulasze, zapiekanki i potrawy z curry. Mi najbardziej spodobały się zapiekane dania, gdyż zawsze bardzo lubiłam z nimi eksperymentować.

Na końcu znajdują się potrawy grillowe, doskonałe na spotkania ze znajomymi latem. Już nie mogę się doczekać, aż je wypróbuję !

Książki kucharskie mają to do siebie, że każda z nich jest inna. Nieważne, ile mamy, w każdej nowej znajdziemy inne dania, które mogą być inspiracją do nowych posiłków. Za to najbardziej cenię książki o tematyce kulinarnej.

Wydanie jest bardzo schludne, ładne, znajduje się dużo obrazków przedstawianych dań, wszystko jest opisane krok po kroku, są też zawarte porady. Znajduje się spis treści, dzięki któremu szybciej możemy odnaleźć interesujące nas danie.

Swoją prawdziwą przygodę z gotowaniem rozpoczęłam dopiero niedawno, jednak każdego dnia odkrywam nowe rzeczy i mam nadzieję, że ta książki mi także w tym pomoże.

,,Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty" to doskonała pozycja dla wszystkich gotujących lub też zaczynających swoją przygodę w kuchni.

Moja ocena : 10/10

Anneka Manning to autorka wspaniałej książki kuchennej dla zaawansowanych i początkujących kucharzy.


Na początku znajduje się objaśnienie każdego rodzaju mięsa, jak je przechowywać, oczyszczać, nakrawać. To na pewno przyda się każdemu z nas, nieważne, ile czasu spędzamy w kuchni. Dzięki temu działowi możemy dowiedzieć się czegoś nowego.

Najstępnie znajdują się potrawy...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    11
  • Chcę przeczytać
    8
  • Posiadam
    5
  • A1) -- ULUBIONE
    1
  • A3) -- POSIADAM
    1
  • Daniny wydawnicze
    1
  • ♦ 52 książki - 2012 ♦
    1
  • Przesłuchane - zrecenzowane
    1
  • Domowa cela
    1
  • O Kucharzeniu, Gotowaniu i Jedzeniu
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty


Podobne książki

Przeczytaj także