Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy

Okładka książki Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy
Łukasz Łuczaj Wydawnictwo: Chemigrafia poradniki
98 str. 1 godz. 38 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Chemigrafia
Data wydania:
2005-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2005-01-01
Liczba stron:
98
Czas czytania
1 godz. 38 min.
Język:
polski
ISBN:
8390563318
Tagi:
survival odzywianie przetrwanie różnice kulturowe
Średnia ocen

                5,7 5,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,7 / 10
23 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
279
242

Na półkach: ,

Nie, wcale nie zmieniam diety. Nie mam zamiaru jeść robali, ale jakbym kiedyś musiał... Dobrze wiedzieć jakie i jak. Książka opisuje jadalne owady i ich larwy występujące głównie w Polsce. Ale wszystko, to jest opisywane w kontekście historycznym czy wręcz prehistorycznym. Są podawane przykłady gdzie jeszcze na świecie jadane są, bądź były takie owady. Są często podane opisy pozyskiwania takich czy innych owadów lub larw. Są nawet przepisy jak je przyrządzić. Autor z reguły jada i poleca jadać nie na surowo. Jednakże wspomina, że nic nie stoi na przeszkodzie. Są tam ciekawe opisy-przykłady wykorzystania w diecie Indian czy innych ludów wielu różnych larw i owadów. Niech przykładem, co można tu wyczytać będzie ów cytat: "Gotowy ser jest brunatny i roi się od larw, które mają zdolność do skakania i podskakują do oczu w trakcie jedzenia..." i dalej w tekście o tym serze: "Ser podaje się zawinięty w cienką kromkę sardyńskiego chleba, a lewą ręką zasłania się twarz..." Człowiek jest wszystkożerny i tak naprawdę tylko uprzedzenia powodują, że w naszej diecie brak owadów. Oczywiście w dużej mierze małe rozmiary wspomnianych decydują, że takie jedzenie nie jest ekonomiczne. Aby zrównoważyć dorodną świnię pasikonikami, skądinąd bardzo smacznymi i pożywnymi. Trzeba by ich nałapać około dwóch milionów! Ale na biwaku... czemu nie delektować się winniczkami upieczonymi w popiele ogniska?

Nie, wcale nie zmieniam diety. Nie mam zamiaru jeść robali, ale jakbym kiedyś musiał... Dobrze wiedzieć jakie i jak. Książka opisuje jadalne owady i ich larwy występujące głównie w Polsce. Ale wszystko, to jest opisywane w kontekście historycznym czy wręcz prehistorycznym. Są podawane przykłady gdzie jeszcze na świecie jadane są, bądź były takie owady. Są często podane...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    47
  • Przeczytane
    37
  • Posiadam
    17
  • Chcę w prezencie
    3
  • Teraz czytam
    2
  • Survival
    2
  • Dieta i rozwój
    1
  • Eko-natura-przyroda
    1
  • Kuchenne opowieści
    1
  • 06 Nowe do obczajenia
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy


Podobne książki

Przeczytaj także