Herbaciarnia Madeline
- Kategoria:
- literatura piękna
- Tytuł oryginału:
- Friendship Bread
- Wydawnictwo:
- Prószyński i S-ka
- Data wydania:
- 2011-11-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-11-15
- Liczba stron:
- 496
- Czas czytania
- 8 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7648-985-8
- Tłumacz:
- Ewa Skórska
Pełna uroku opowieść o triumfie nadziei.
Julia Evarts i jej pięcioletnia córka Gracie znajdują na ganku zaskakujący prezent: kawałki chleba przyjaźni amiszów i liścik: „Mam nadzieję, że będzie smakowało”. Do prezentu dołączone są przepis na chleb oraz zachęta, by podzielić się nim z przyjaciółmi. Po namowach córki Julia wręcza torebki chlebowego zakwasu Hannah de Brisay, wiolonczelistce, której kariera i małżeństwo gwałtownie się skończyły, i Madeline Davis, która niedawno otworzyła w Avalon salon herbaciany. Właśnie w salonie herbacianym Madeline między kobietami rodzi się przyjaźń, która na zawsze zmieni ich życie...
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Zapach chleba i herbaty
„Herbaciarnia Madeline” to książka pełna ciepła, zapachu herbaty i… zakwasu chleba. To właśnie on, zamknięty w niewielkich plastikowych torebeczkach, staje się cichym bohaterem całej powieści i motorem napędzającym kolejne wydarzenia. A wszystko zaczyna się bardzo niewinnie, kiedy pięcioletnia Gracie znajduje na progu domu ową torebeczkę zakwasu wraz z upieczonym już Chlebem Przyjaźni Amiszów i przekonuje mamę, Julię Evarts, by skosztowała, a potem upiekła własny.
Sprawa nie jest jednak taka prosta, gdyż list dołączony do niespodziewanego prezentu wyjaśnia jak „dbać” o zakwas. Trzeba go zgniatać przez kilka dni, „dokarmić” kilkoma składnikami, a na końcu podzielić i rozdać przyjaciołom nowo powstałe torebki z zaczynem. A Julia nie ma komu ich rozdać, ponieważ od lat nie utrzymuje kontaktów z przyjaciółmi ani rodzoną siostrą. Od lat, to znaczy od tragicznej śmierci jej syna. Tymczasem zakwas pęcznieje i wyraźnie domaga się nowego właściciela… W ten sposób Julia poznaje Hannah de Brisay oraz Madeline Davis.
Pierwsza z kobiet to młoda wiolonczelistka światowej sławy, przechodząca małżeński kryzys. Druga to starsza pani o niezwykle serdecznym i optymistycznym usposobieniu, która niedawno założyła tytułową „Herbaciarnię Madeline”. Choć są tak różne, stają się z czasem przyjaciółkami Julii, zupełnie zmieniając jej hermetyczny dotąd świat. Ale zmiany zachodzą nie tylko w życiu państwa Evartsów. Także pozostałe kobiety, otwierając się na siebie i poznając, zaczynają rozwiązywać dotychczasowe trudności a nawet wracać do problemów sprzed lat. Tymczasem Chleb Przyjaźni Amiszów zatacza coraz szersze kręgi, torebeczki z zakwasem wręcz się mnożą, opanowując całe miasteczko Avalon. W społeczności, w której właściwie wszyscy się znają, trudno cokolwiek ukryć, szybko więc chleb staje się tematem numer jeden. Niestety, nie wszędzie rodzi pozytywne odczucia… Czy mieszkańcy Avalonu poradzą sobie ze wzajemnymi pretensjami i wybaczą urazy?
Chociaż książce można zarzucić, że idealizuje rzeczywistość, bo w tej prawdziwej takie rzeczy się nie zdarzają, czyta się z przyjemnością. Powiem więcej – czytając, ma się ochotę usiąść w przytulnym saloniku herbacianym w towarzystwie Julii, Hannah i Madeline, z filiżanką earl grey’a i pysznym ciastkiem. Nie można się oprzeć wrażeniu, że wtedy problemy staną się jakby mniej przytłaczające a ich rozwiązanie nasunie się samo. I może chociaż przez tych kilka chwil świat będzie lepszy, pachnący herbatą i chlebowym zakwasem?
To wspaniała lektura, doskonale poprawiająca samopoczucie w długie jesienne wieczory, ale z pewnością sprawi przyjemność także w lecie czy o każdej innej porze roku i dnia. Do lektury zalecam kubek herbaty, a nawet… kawałek Chleba Przyjaźni Amiszów, na przykład czekoladowego lub z pistacjami. Przepisy znajdziemy na końcu książki. Smaczego!
Katarzyna Marondel
Oceny
Książka na półkach
- 555
- 423
- 73
- 30
- 20
- 11
- 9
- 5
- 4
- 3
Opinia
Darien Gee, autorka „Herbaciarni Madeline” to pasjonatka chleba przyjaźni amiszów. Kiedy jej córka Maya przyniosła do domu torebkę z zakwasem, Darien, podobnie jak bohaterka jej książki Julia Evarts popatrzyła na torebkę z niesmakiem i zamierzała ją wyrzucić, bo przecież to wygląda tak nieapetycznie. Do zatrzymania zakwasu namówiła ją córka, podobnie jak Julię w „Herbaciarni Madeline”. I tej samej nocy Darien Gee zaczęła pisać swoją pierwszą książkę podpisaną prawdziwym nazwiskiem. Ta książka to właśnie „Herbaciarnia Madeline”.
Oryginalny tytuł to „Friendship bread” i właściwie to zakwas oraz sam chleb są tutaj elementem przewodnim, łączącym i rozdzielającym. Zakwas, który otrzymują mieszkańcy miasteczka Avalon jest czymś w rodzaju łańcuszka. O zakwas należy dbać przez 10 dni, po czym dodaje się do niego odpowiednie składniki i dzieli na 4 części. Jedną część można zostawić dla siebie, a pozostałe trzy części można oddać rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom z dokładną instrukcją jak o zakwas dbać. Zakwas można także wyrzucić… ale każda gospodyni domowa wie, jak trudno wyrzucić coś, o co dbało się przez 10 dni i z czego wypiekł pyszny chleb o cynamonowym zapachu. Przekazywanie sobie nawzajem zakwasu może przerodzić się w istną epidemię. Jeśli jedna osoba przekaże trzem przyjaciołom woreczki z zakwasem, a oni po 10 dniach zrobią to samo, to po pięciu takich rundach w mieście będzie krążyć już 1.024 torebeczek z zakwasem. Po 10 rundach torebeczki będą już liczone w milionach.
Dla każdego czytelnika, chcącego otrzymać taki zakwas, a później upiec chleb, na końcu książki umieszczone zostały przepisy na sam zakwas oraz różne przepisy na chleb, muffinki oraz brownies. Na oficjalnej stronie internetowej zrzeszającej miłośników tego zakwasu znajduje się już ponad 200 przepisów!
Podczas czytania tej książki czytelnikowi nasuwa się tylko jedno słowo – CIEPŁO. Jest to niezwykle ciepła książka, o ciepłych ludziach, o ciepłych relacjach, o ciepłym chlebie przyjaźni amiszów. Trzy kobiety, trzy życia, trzy różne dramaty. Julia, Hannah i Madeline spotykają się w herbaciarni i między kobietami nawiązuje się nić sympatii. Tą nić wzmacniają torebki zakwasu chleba przyjaźni oraz różne przepisy na pyszne wypieki, a w bardzo szybkim czasie ich relacje przekształcają się w coś, czego każda z nich w głębi ducha pragnie – w przyjaźń. Ta przyjaźń jest spontaniczna i zaskakuje każdą z nich, ale z czasem okazuje się, że ta przyjaźń jest przede wszystkim kluczem do szczęścia i rozwiązania problemów.
Mimo idealistycznego świata, który Darien Gee stworzyła, w historiach tych kobiet jest dużo bólu, żalu oraz rozczarowań. Ich spotkania i szczere rozmowy mają moc, która pomaga im zmienić swoje życia. A właśnie zmian te kobiety potrzebują najbardziej.
Tą książkę powinna przeczytać każda kobieta, bo jest ona zrealizowaniem marzeń każdej z nas. Marzeń o przyjaźni, kochającej rodzinie, ciepłym domu. Ta książka wciąga do swojego świata i przez kilka godzin czytelnik żyje w małym miasteczku Avalon, gdzie wszyscy się znają i wspierają, czytelnik zajada się pysznościami serwowanymi w herbaciarni Madeline, a także czuje powoli rozpływające się ciepło wewnątrz swojego serca. Bo tak naprawdę ta książka sprawia, że człowiek staje się lepszy, ma ochotę otworzyć się i zmienić swoje życie. Jestem przekonana, że po przeczytaniu „Herbaciarni Madeline” wielu czytelników pomyśli o rodzinie, przyjaciołach, o najbliższych, zapragnie spotkać się z nimi i może… zapragnie podzielić się swoim zakwasem na chleb przyjaźni amiszów?
Dlatego, jeśli już wkrótce znajdziecie pod swoimi drzwiami woreczek z podejrzaną substancją oraz szczegółowy przepis na chleb przyjaźni amiszów, możecie być pewni, że nie jest to przykry żart, lecz jedynie dowód waszej wyjątkowości, którą ktoś widzi i docenia. Podzielcie się nią.
Darien Gee, autorka „Herbaciarni Madeline” to pasjonatka chleba przyjaźni amiszów. Kiedy jej córka Maya przyniosła do domu torebkę z zakwasem, Darien, podobnie jak bohaterka jej książki Julia Evarts popatrzyła na torebkę z niesmakiem i zamierzała ją wyrzucić, bo przecież to wygląda tak nieapetycznie. Do zatrzymania zakwasu namówiła ją córka, podobnie jak Julię w...
więcej Pokaż mimo to