Retro Kuchnia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Nasza Księgarnia
- Data wydania:
- 2017-11-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-11-08
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788310128881
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku – topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, "zupę nic", pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 41
- 27
- 13
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
Wspaniała pozycja! Książkę "czytałam" prawie rok. Nie dlatego, że jest ciężka i trudna, lecz dla tego, że trzeba się nią delektować. Nie mogłam jej czytać byle jak i bez skupienia. Rozmaitość receptur polskich sprzed II wojny światowej pokazuje jak mieliśmy bogatą kuchnie zanim zubożyła ją wojna i PRL. I nagle się okazuje, że masa "współczesnych" kulinarnych innowacji już dawno była znana. Do każdego orginalnego przepisu, podana jest też wersja wypółczesna, dostosowana do obecnych smaków, dostępności produktów oraz wiedzy w zakresie odżywiania. Wszystko w sąsiedztwie fantastycznie klimatycznych i o wysokich walorach estetycznych zjęć. Z wypiekami na twarzy czytałam wstępy do każdego rozdziału. Wspaniała wiedza w pigułce. Pięknie i bardzo rzetelnie wydana książka.
Wspaniała pozycja! Książkę "czytałam" prawie rok. Nie dlatego, że jest ciężka i trudna, lecz dla tego, że trzeba się nią delektować. Nie mogłam jej czytać byle jak i bez skupienia. Rozmaitość receptur polskich sprzed II wojny światowej pokazuje jak mieliśmy bogatą kuchnie zanim zubożyła ją wojna i PRL. I nagle się okazuje, że masa "współczesnych" kulinarnych innowacji już...
więcej Pokaż mimo to