Od abboccato do źubrówki. Wszystko o napojach

Okładka książki Od abboccato do źubrówki. Wszystko o napojach
Jan Cieślak Wydawnictwo: Wydawnictwo WNT kulinaria, przepisy kulinarne
350 str. 5 godz. 50 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo WNT
Data wydania:
1992-01-01
Data 1. wyd. pol.:
1992-01-01
Liczba stron:
350
Czas czytania
5 godz. 50 min.
Język:
polski
ISBN:
8320412510
Średnia ocen

                7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
4055
404

Na półkach: , ,

Czy mamy się zachwycać rożnego rodzaju alkoholowymi smakami, które stawiają nas w gronie wyśmienitych znawców, czy jednak powinniśmy zrobić narodowy rachunek sumienia, który uzmysłowi nam, że jakkolwiek byśmy nie wyjaśniali i uzasadniali, że alkohol jest dla ludzi to jednak mamy do czynienia z taką jego negatywną eskalacją, która doprowadziła do ogromnej znieczulicy społecznej, której skutkiem jest aprobata dla zachowań nie akceptowanych moralnie, a świadczących o małym wyczuciu dla szkodliwości tej używki przez ludzi. Codzienne informacje w prasie o tragicznych wydarzeniach, które miały miejscem pod wpływem alkoholu stawiają przed nami obraz rozmiarów i skali tego zjawiska. Problem wzrasta kiedy do powyższych statystyk dochodzą zapisy o nieletnich sprawcach wypadków, w tym ze skutkiem śmiertelnym. A wszystko to dokonuje się wbrew prawu, ale za cichym przyzwoleniem rodziców, którzy albo sami dają swym nieletnim dzieciom auto do użytkowania, albo w widocznym miejscu zostawiają niejako na pokuszenie kluczyki, co ułatwia dzieciom sięgniecie po samochód. Jeszcze bardziej przerażające jest to, kiedy do auta wsiada rodzic z dzieckiem, i to dziecko dostaje kluczyki, by zawieźć pijanego ojca do domu albo pod jego okiem pojeździć sobie ulicami miast, żeby się lepiej nauczyło. Taka lekkomyślność i beztroska kosztują, niestety, czyjeś życie. Jednak to nie może być powodem, żebyśmy całkowicie odrzucili i skreślili alkohol z życia człowieka. Wszystko jest bowiem dla ludzi i wszystko powinno być wykorzystywane zgodnie ze swym celem i we właściwych proporcjach. Bo tak, jak nóż służy do krajania, może i służyć do zabijania, tak i alkohol może służyć do smakowania i degustacji, jak i do pijaństwa. Warto jednak poznać, jak na przestrzeni dziejów kształtowały się gusta smakowe i fascynacje alkoholowe, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholi wysokoprocentowych. Historyczna prezentacja obejmuje wszystkie kultury i kontynenty wskazując na rodzaje i sposoby ich przyrządzania, kultury picia i rożnych zastosowań, od najbardziej popularnych, medycznych, po typowo rozrywkowo-przyjemnościowe. Autor pokusił się o klasyfikacje spożycia alkoholu również ze względu na płeć i wykształcenie. Bo wódkę się pije by sponiewierała, a nie by smakowała. Okazuje się jednak, że picie to również wielki biznes i fabryka pieniędzy, gdzie zdrowie człowieka i jego kondycja, tak naprawdę są wtórne, a liczy się zysk. Niemniej jednak poznajemy wiele różnorodnych rodzajów alkoholi, ich połączeń, jak się robi i z czego drinki, jakie alkohole można ze sobą mieszać, a jakie nie, i z czego alkohole są wytwarzane. Kompendium wiedzy o alkoholach z szerokim spektrum historyczno-kulturowo-obyczajowym.

Czy mamy się zachwycać rożnego rodzaju alkoholowymi smakami, które stawiają nas w gronie wyśmienitych znawców, czy jednak powinniśmy zrobić narodowy rachunek sumienia, który uzmysłowi nam, że jakkolwiek byśmy nie wyjaśniali i uzasadniali, że alkohol jest dla ludzi to jednak mamy do czynienia z taką jego negatywną eskalacją, która doprowadziła do ogromnej znieczulicy...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    9
  • Przeczytane
    7
  • Posiadam
    7
  • Kulinaria
    1
  • NASZ KSIĘGOZBIÓR DOMOWY
    1
  • D 2
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Poradniki, podręczniki, słowniki, encyklopedie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Od abboccato do źubrówki. Wszystko o napojach


Podobne książki

Przeczytaj także