Jedz jak geniusz
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Genius foods
- Wydawnictwo:
- Kompania Mediowa
- Data wydania:
- 2021-10-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-10-27
- Liczba stron:
- 382
- Czas czytania
- 6 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788396062994
- Tłumacz:
- Piotr Kostrzewski
- Tagi:
- bestseller bestseller nyt zdrowie mózg sprawność żywienie alzheimer umysł warzywa młodość witalność forma nauka brokuły ryby awokado dieta dietetyka superumysł zdrowie mózgu
Max Lugavere po latach badań, rozmów z najważniejszymi naukowcami i neurologami, odkrył ważne połączenie między dietą, stylem życia a działaniem mózgu. W swojej książce Jedz jak Geniusz przedstawia praktyczne sposoby na wyeliminowanie tzw. mgły mózgowej, optymalizację zdrowia i osiągnięcie szczytowej sprawności umysłowej. Znajdziesz w niej bezcenne spostrzeżenia na temat tego, jak usprawnić działanie swojego mózgu. A przede wszystkim co jeść żeby:
- poprawić pamięć i jasność umysłu
- odmłodzić wiek swojego mózgu
- czuć się bardziej szczęśliwym
- zapamiętywać więcej i szybciej się uczyć
Po tym, jak u matki autora zdiagnozowano demencję, Lugavere zawiesił swoją karierę medialną i postanowił dowiedzieć się wszystkiego na temat mózgu i jego wydajności. Przez ponad pół dekady zajmował się najnowszymi badaniami, rozmawiał z dziesiątkami czołowych naukowców i lekarzy z całego świata oraz odwiedzał najlepsze wydziały neurologiczne w Stanach Zjednoczonych – wszystko w nadziei, że zrozumie stan, w którym znajdowała się jego matka.
Całą zdobytą wiedzę zapisał w książce. Jedz jak Geniusz. Bądź mądry, szczęśliwy i bardziej wydajny to obszerny przewodnik, pełen wiedzy na temat mózgu i jego funkcjonowania. Lugavere opisał związek między naszymi wyborami żywieniowymi i stylem życia, a działaniem mózgu. Ujawnił w jaki sposób jedzenie bezpośrednio wpływa na naszą zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, tworzenia, analizowania nowych pomysłów i utrzymywania dobrego nastroju.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 215
- 162
- 20
- 16
- 7
- 7
- 3
- 2
- 2
- 2
Opinia
DNF - Niewyobrażalne, jak zaprzeczeniem zdrowia musiałaby być osoba korzystająca ze wskazówek w książce i jedząca 1l oliwy tygodniowo. Dodatkowo zalecanie wołowiny jako remedium na większość niedoborów to proszenie się o zawał serca. Autor wspomina o Japończykach jako zdrowym narodzie, bo ich dieta jest bogata w ryby, pomijając fakt, że Japonia to też kraj ryżu, makaronu i pierożków, co przeczy jego tezie o węglowodanach jako źródle całego zła świata. Odrzuca też roślinne źródła kwasów Omega 3, mimo że wskazuje na produkty w nie bogate, a opowiada o tym, że zwierzęta i ryby, żeby być dobrym źródłem Omega, muszą odżywiać się trawą albo glonami (może warto jednak pójść do źródła, czyli do roślin i glonów właśni ?). Szczególnie ciekawa jest koncepcja, że rozkładanie ALA jest gorsze że względu na ewolucję i dostosowanie organizmów do dostatku mięsa i ryb - z tego co mi wiadomo, ewolucja potrzebuje pokoleń, a dostatek mięsa i ryb dla wiekszosci populacji, nie tylko klas wyższych i nie tylko od święta i w ograniczonych ilościach, to kwestia ostatnich kilkudziesięciu lat... Pierwsze czerwone lampki dotyczące tej pozycji powinny zapalić mi się wcześniej - autor nie jest osobą ze świata medycyny, a powoływany w książce jet tylko jeden autorytet medyczny. Powinnam odłożyć tę książkę po zdaniu "Tłuszcz odkładający się z nadmiaru węglowodanów" - tak nie działa tycie... Jeden plus za krytykę wysoko przetworzonej żywności, to nie służy nikomu
DNF - Niewyobrażalne, jak zaprzeczeniem zdrowia musiałaby być osoba korzystająca ze wskazówek w książce i jedząca 1l oliwy tygodniowo. Dodatkowo zalecanie wołowiny jako remedium na większość niedoborów to proszenie się o zawał serca. Autor wspomina o Japończykach jako zdrowym narodzie, bo ich dieta jest bogata w ryby, pomijając fakt, że Japonia to też kraj ryżu, makaronu i...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to