Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Happy food green: om hur grön mat gör livet bättre
- Wydawnictwo:
- Słowne (dawniej Burda Media Polska)
- Data wydania:
- 2020-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-01-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380539556
- Tłumacz:
- Agata Teperek
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko?
W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono.
Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.
Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki.
Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 19
- 14
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu
Dodaj cytat
Opinia
Dość oryginalna książka z działu kulinaria. Dwóch Szwedów - szef kuchni Niklas Ekstendt i dziennikarz Henrik Ennart mają już na koncie parę publikacji o zdrowym jedzeniu. Wcześniejszych nie znam, z tą natomiast zapoznałam się z zainteresowaniem ze względu na to, że już dość dawno rozstałam się z jedzeniem mięsa, a wciąż mało wiem na temat, czym je zastąpić.
Żeby jednak wszystko było jasne - nie jest to książka namolnie nakłaniająca do przejścia na wegetarianizm czy weganizm. Choć tym, którzy są na to zdecydowani lub już wykreślili mięso z jadłospisu, może wskazać, jak wzbogacić dietę o rośliny w sposób racjonalny, zdrowy, pełen składników odżywczych. Z pomocą konkretnej dawki wiedzy uświadamia też, jak duże znaczenie ma to, co jemy, na nasze fizyczne i psychiczne samopoczucie.
Panowie propagują ograniczenie spożywania mięsa i postawienie na dietę roślinną, dostrzegając w tym również furtkę do walki z problemami, z jakimi boryka się nasza wciąż rosnąca ludzka populacja. Efekt cieplarniany, głód, a z drugiej strony - chorobliwa otyłość, nowe pandemie... To nie są brednie wyssane z palca i - czy przyjmujemy to do wiadomości, czy też nie - są ze sobą czasem w paradoksalny sposób powiązane i mają swe źródło w ogromnej mierze z przemysłowej hodowli zwierząt.
Trochę to zaskakujące, że w książce o tak pogodnym, lekkim tytule poruszane są takie poważne tematy; można tu poczytać zarówno o zmianach klimatycznych jak i o florze bakteryjnej naszych jelit czy szkodliwych dla środowiska środkach ochrony roślin. Dzięki temu nie jest to jednak zwykła książka jedynie z przepisami na dania z roślinami w roli głównej (nawiasem mówiąc, niektóre z nich są dość niesamowite, zaintrygowało mnie np. pesto z chwastów).
Dla mnie ta publikacja okazała się cenną dawką informacji o tym, co jemy i co możemy w tym temacie zmienić na lepsze, i to z korzyścią nie tylko dla nas samych.
Dość oryginalna książka z działu kulinaria. Dwóch Szwedów - szef kuchni Niklas Ekstendt i dziennikarz Henrik Ennart mają już na koncie parę publikacji o zdrowym jedzeniu. Wcześniejszych nie znam, z tą natomiast zapoznałam się z zainteresowaniem ze względu na to, że już dość dawno rozstałam się z jedzeniem mięsa, a wciąż mało wiem na temat, czym je zastąpić.
więcej Pokaż mimo toŻeby jednak...