rozwiń zwiń

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu

Okładka książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Natalia BaranowskaAleksandra Mizielińska Wydawnictwo: Dwie Siostry popularnonaukowa dziecięca
112 str. 1 godz. 52 min.
Kategoria:
popularnonaukowa dziecięca
Wydawnictwo:
Dwie Siostry
Data wydania:
2020-11-25
Data 1. wyd. pol.:
2020-11-25
Liczba stron:
112
Czas czytania
1 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381501064
Tagi:
jedzenie kuchnia kulinaria
Średnia ocen

                8,1 8,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Wilki. Historie prawdziwe Michał Figura, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,8
Wilki. Histori... Michał Figura, Alek...
Okładka książki Wielka podróż dziadka Eustachego Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 7,3
Wielka podróż ... Aleksandra Mizieliń...
Okładka książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,6
Którędy do Yel... Aleksandra Mizieliń...
Okładka książki MAPY, których nie masz. Zestaw 24 map uzupełniających wydanie podstawowe Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,6
MAPY, których ... Aleksandra Mizieliń...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,1 / 10
46 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
470
445

Na półkach:

Podróż dookoła świata? Czemu nie! Po raz kolejny po rewelacyjnej “Którędy do Yellowstone” wybraliśmy się w nią z wielkoformatową książką współtworzoną przez Aleksandrę i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską. 26 krajów na różnych kontynentach wykazanych w geograficznym spisie treści - mapie świata z numerami stron, na których zostały opisane. Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.

Każdy, bogato ilustorwany rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim wiele ciekawostek o charakterystycznych dla każdego z nich produktach, służących wykonaniu potraw, z którymi je kojarzymy. Są też przepisy pozwalające wykonać te dań we własnej kuchni, a ich znalezienie ułatwi spis potraw. Dzięki tej książce dowiecie się jak bardzo jedzenie związane jest z historią danego kraju, regionu, czy świata, a także kulturą, religią, przyrodą i klimatem. Autorzy zamieścili w niej również wyjaśnienia pojęć związanych z żywnością, takich jak na przykład pasteryzacja, fermentacja, obróbka organiczna, kiszenie. Mamy tu również opisane ilustracje pokazujące, jak wyglądało przetwarzanie, przygotowywanie, a także spożywanie posiłków kiedyś i dziś. Poznamy sylwetki ważnych w świecie gastronomii postaci, np. Marie – Antoine Careme. Na końcu znajdziemy chronologiczny spis treści, przybliżający daty najważniejszych wydarzeń związanych z żywnością począwszy od tych sprzed 300 000 lat po współczesność oraz indeks, pozwalający w łatwy sposób wyszukać konkretne słowa, pojęcia, potrawy zawarte w książce. “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to niezwykła książka, do wnikliwego czytania, będąca jednocześnie książką historyczną, kulinarną i atlasem nie tylko dla małych smakoszy.

Podróż dookoła świata? Czemu nie! Po raz kolejny po rewelacyjnej “Którędy do Yellowstone” wybraliśmy się w nią z wielkoformatową książką współtworzoną przez Aleksandrę i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską. 26 krajów na różnych kontynentach wykazanych w geograficznym spisie treści - mapie świata z numerami stron, na których zostały opisane. Europa: Francja,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    173
  • Przeczytane
    61
  • Posiadam
    24
  • Teraz czytam
    9
  • 2021
    9
  • Dla dzieci
    8
  • Popularnonaukowe
    4
  • Biblioteka
    3
  • Ulubione
    2
  • 2020
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu


Podobne książki

Przeczytaj także