Noc myśliwego
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- Pamela Haska
- miłość uczucia
Na tych pustkowiach mogą żyć tylko ludzie twardzi... Charly hoduje rasowe konie, Tanner tropi przemytników. Do jej domu trafił przypadkiem w pewną mroźną noc...
Fragment
"... Tanner,niczym kochanek, wyszeptywał czułe słowa, choć ledwo mógł poruszać zdrętwiałymi wargami. Nie przestając mówić, zdjął z ramienia karabin i oparł go o ścianę stajni. Włóczenie się po lasach północy bez broni byłoby głupota lecz w tej chwili karabin tylko krępował mu ruchy. Na szczęście zapach koni zdezorientował sowę. Nie uciekała. Tanner zbliżył się o krok w jej kierunku, po chwili zaryzykował jeszcze jeden. No dobrze, kochana. Siedź spokojnie, jeszcze tylko chwilę. Przecież wcale się mnie nie boisz,prawda? Jesteś ranna, kochanie... Gdy pokonał kolejne pół metra, sowa z determinacją nastroszyła się i rozłożyła szeroko skrzydła. Wyszeptał jej, co myśli o durnych, upartych babach z mózgiem wielkości ziarnka grochu i wyraził wątpliwość co do jej szlechetnego pochodzenia oraz moralności. Przeklinał w trzech językach równocześnie po angielsku, hiszpańsku i francusku cały czas używając najczulszego i najbardziej pociągającego tonu, na jaki potrafił się zdobyć..."
Książka byłaby znacznie lepsza, gdyby nie dialogi, a dokładnie kwestie Charly, które były bardzo irytujące - zwracała się do Tannera jak do półgłówka.
Przyłapałam autorkę na dwóch błędach (z czego mam zawsze uciechę). Pierwszy dotyczył tego, że główna bohaterka karmiła ranną sowę myszami i zauważyła, że sowa nie zjada wszystkich myszy, ale chowa na później. Opowiadając o tym Tannerowi wspomina, ze spiżarnia sowy śmierdzi. Tymczasem akcja dzieje się w środku zimy i autorka podaje, że jest -15 stopni, więc zdechłe myszy w takich warunkach na pewno nie śmierdzą, ale zamarzają jak mięso w zamrażarce. Drugi błąd gdy mowa o tym (dwukrotnie),że wypuszczała konie na pastwisko. Tymczasem nadal jest zima i autorka twierdzi, że leży pół metra śniegu. Trochę dziwnie wspominać o pastwisku w takich okolicznościach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyłapałam autorkę na dwóch błędach (z czego mam zawsze uciechę). Pierwszy dotyczył tego, że główna bohaterka karmiła ranną sowę myszami i zauważyła, że sowa nie zjada wszystkich myszy, ale chowa na później. Opowiadając o...
Książkę nieźle się czyta , jest jak na romans ciekawa ponieważ w jej treści nie jest zawarta szablonowa miłość z tego typu "romansideł" , jest inna.