Gitanjali
- 1996-01-01
- 8371201958
- Jan Kasprowicz
- poezja Bóg zaufanie wiara
Rabindranath Tagore był mistrzem szczególnym. W jego aszramie najistotniejszym miejscem był teatr. Tagore namawiał bowiem swych uczniów do pracy nad sobą dzięki oddaniu się sztuce i pięknu.
Zbiorek poetycki „Gitanjali”, który przyniósł mu nagrodę Nobla, ukazał się w 1912 r. w języku angielskim z przedmową W.B. Yeatesa.
Poeta ów pisał: „Po całych dniach nosiłem ze sobą wszędzie rękopis tych przekładów – czytałem je w wagonach kolejowych, na platformach omnibusów i w restauracjach; niejednokrotnie musiałem zeszyt zamykać, żeby jakiś człek obcy nie dostrzegł wzruszenia na mej twarzy”.
Polskie wydanie tych poezji, czy jak wolą inni – pieśni modlitewnych, zyskuje dodatkowe znaczenie dzięki tłumaczeniu Jana Kasprowicza.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
(...) A gdy nadejść ma kres, to niechże sobie nadejdzie - i to niechaj będzie pożegnalnem mem słowem.
Ten, którego obejmuję mojem imieniem, płacze w lochu. Nieustannie wznoszę mur naokoło niego, a w miarę, jak dzień za dniem rośnie ściana ku ...
RozwińMuszę odwiązać swą łódź. Gnuśne godziny mijają u brzegu. - O, biada! Wiosna przekwita i odchodzi. A ja z ciężarem zwiędłych, bezużytecznych ...
Rozwiń
Opinie [1]
"PROSZĘ CIĘ, RACZ Ml CIERPLIWIE POZWOLIĆ na chwilę siąść przy twym boku; dzieła, które mam spełnić, dokonam później.
więcejZdała od widoku oblicza twego serce moje nie zna spokoju, ni wytchnienia i dzieło moje nieskończonym staje się trudem na bezbrzeżnem morzu trudu.
Lato ze swymi szepty i szelesty zjawiło się dziś u mych okien; pszczoły pobrzękują swą pieśń miłosną na dworze...