W kraju czarnych stóp

Okładka książki W kraju czarnych stóp autora Sygurd Wiśniowski,
Okładka książki W kraju czarnych stóp
Sygurd Wiśniowski Wydawnictwo: Czytelnik biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
1954-02-01
1954-02-01

Kup W kraju czarnych stóp w ulubionej księgarnii

Oceny książki W kraju czarnych stóp

OPINIE i DYSKUSJE o książce W kraju czarnych stóp

Już druga pozycja Wiśniowskiego, którą miałem przyjemność czytać i muszę powiedzieć, że ciągle mi mało. Bardzo dobrze się czyta. Jest to niesamowity wgląd w XIX wiek w różnych stronach świata. Moim zdaniem bezcenne zapiski. Można wczuć się w życie zwykłych ludzi tamtej epoki. Istny wehikuł czasu. Polecam.

Ta konkretna książka jest zbiorem kilku wspomnień i opowiadań:

Listy z Czarnych Gór - składają się z listów z wyprawy gen. Custera w 1874 do Czarnych Gór, w której uczestniczył autor. Był to ostatni niezbadany praktycznie skrawek ówczesnych Stanów Zjednoczonych. Czytając zdajemy sobie sprawę jak niesamowita jest ta podróż. Bohater z towarzyszami dosłownie odkrywa nową ziemię, której żaden białoskóry wcześniej nie opisał. W obecnych czasach jest to ekwiwalentem podróży międzyplanetarnej czy odkrycia Atlantydy. Opisuje klimat, ukształtowanie terenu, roślinność, zwierzynę i kontakty z rdzennymi mieszkańcami.

W czarnych górach - to relacja z podróży do Deadwood, gdzie Wiśniowski pojechał ściągnąć długi dla właściciela jednej z kopalń. Można przeczytać jego relacje ze spotkań z Dzikim Billem Hicock, czyli legendą Dzikiego Zachodu. Trzeba też pamiętać, że w tamtych czasach każda tego typu wyprawa w tamtych stronach mogła skończyć się śmiertelnie. I to nie tylko za sprawą Indian ale też nieprzyjaznego, pustynnego klimatu. Sami pionierzy też musieli uważać na siebie nawzajem. Jak wspomina Wisniowski takie miasta, które opierały się na kopalniach z ogromną większością krzepkich (i często pijanych) mężczyzn były żyznym gruntem dla rozpoczęcia swady. A po pracy (lub zamiast) często jedyną rozrywką był saloon. Często dochodziło do typowych pojedynków rewolwerowych.

Poczmistrzówna - historia miłosna rozgrywająca się w surowym klimacie północnej części Stanów.

W kraju czarnych stóp - ciężko powiedzieć czy jest to prawdziwa historia czy zmyślona. W każdym razie przedstawia historię dwóch nieznajomych mężczyzn, którzy się zmówili razem i z nadmiaru czasu postanowili ruszyć na przygodę na północ, w nieznane. Wyjeżdżają z Montany i błąkają się po Kanadzie (przez Saskatchewan i Manitobę) starając się nie dać złapać Indianom.

Odetta - jest opowiadaniem o młodej, gardzącej Anglikami francusko-indianskiej Metysce, do której zaleca się brytyjski oficer. A rzecz dzieje się na Wyspie Sw. Józefa (Ontario). Podobno opowiadanie, które bardzo przypadło do gustu Henrykowi Sienkiewiczowi.

Z Wartem Ojca Wód - podróż Wisniowskiego po Mississipi z St Louis do Nowego Orleanu. Ciężko się nie uśmiechnąć pod nosem jak autor w latach 1870-tych narzeka na ówczesne czasy i jak świat pędzi w jego epoce. Nikt nie ma na nic czasu, książek nikt nie czyta itp.

Ze wspomnień o Hawanie - jak tytuł wskazuje wspomnienia z Kuby. Głównie z Hawany i okolic. W tamtym czasie na Kubie jeszcze istniało niewolnictwo.

Mój Barb - historia ucieczki przed rzezimieszkami w Autralii. Podobnie jak 'W kraju czarnych stop' jest to historia opowiedziana w sposob: byłem gdzieś tam i spotkałem kogoś kto mi opowiedział: i tu się zaczyna właściwa historia. Tak jak w przypadku wcześniejszej historii tak i tutaj szczegóły, prawdziwe imiona z historii i opisywane detale geograficzne wydają się wskazywać, że historia jest prawdziwa albo co najmniej inspirowana prawdziwymi zdarzeniami.

Niewidzialny - opowiadanie science-fiction osadzone w ówczesnym Wiedniu. Moim zdaniem ciągle warte czytania.

Nie sądziłem, że kiedykolwiek będę fanem książek autora dziewiętnastowiecznego. A jednak. Poluję na kolejną książkę Sygurda.

Ta konkretna książka jest zbiorem kilku wspomnień i...

Okładka książki Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski
Okładka książki Polska nowela fantastyczna. Podróż na księżyc Michał Dymitr Krajewski, Stanisław Leszczyński, Jadwiga Łuszczewska, Józef Julian Sękowski, Teodor Tripplin, Sygurd Wiśniowski
Okładka książki Polska nowela fantastyczna. Władca czasu Józef Bohdan Dziekoński, Stefan Grabiński, Antoni Lange, Władysław Łoziński, Ludwik Niemojowski, Bolesław Prus, Sygurd Wiśniowski, Włodzimierz Zagórski

Cytaty z książki W kraju czarnych stóp

Dodaj cytat z książki W kraju czarnych stóp