Powrót do Lwowa

Okładka książki Powrót do Lwowa autora Monika Kowalska, 9788327163530
Okładka książki Powrót do Lwowa
Monika Kowalska Wydawnictwo: Książnica Cykl: Dwa miasta (tom 4) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Dwa miasta (tom 4)
2023-05-31
2023-05-31

Kup Powrót do Lwowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót do Lwowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót do Lwowa

Na półkach: , , , , ,

„Powrót do Lwowa” to czwarty tom cyklu Dwa Miasta Moniki Kowalskiej. Dobra powieść, ale najsłabsza z całej serii.
Niestety, czytając tę książkę, odnosiłam wrażenie, jakby autorka dopisała ją na siłę. Po lekturze z posłowia dowiedziałam się, że miały być trzy części, a ta ostatnia faktycznie została dopisana pod wpływem namowy czytelników i wydawcy.
Akcja tym razem rozgrywa się przede wszystkim w latach 80. i 90. minionego wieku. Na tle kryzysu, stanu wojennego i ustrojowych zmian poznajemy dalsze losy trzech sióstr oraz ich bliskich. Śledzimy też codzienne perypetie kolejnego pokolenia, a nawet dwóch pokoleń.
Niespodzianką jest powrót do wojennych wydarzeń, jakie rozegrały się we Lwowie. Ich bohaterką jest Marianna, postać poznana już wcześniej i luźno powiązana z rodziną Szubów. Jej losy są tu najciekawsze i najbardziej mnie zainteresowały. Nie da się jednak ukryć, że akcja bazuje w tym przypadku na powtarzalności; autorka wykorzystuje wcześniejsze treści i motywy, a wojenny Lwów nie jest już przedstawiony tak plastycznie i klimatycznie jak w pierwszym tomie.
Czy „Powrót do Lwowa” warto przeczytać? Owszem, bo to ciekawa proza, ale jeśli zna się wcześniejsze części, porównanie nie wypada korzystnie dla zakończenie tej historii.
Plusem całości są wiarygodne, przekonujące kreacje postaci, znajomość realiów społecznych i politycznych oraz literacki styl.
Podobały mi się też wstępne słowa autorki, która odnosiła się w nich do przeszłości swojej rodziny, wyjaśniając genezę cyklu.
To na pewno gratka dla wszystkich, którzy lubią i cenią sagi oraz powieści obyczajowe napisane z dbałością o poprawną polszczyznę.

Akcja tym razem rozgrywa...

Dla mnie to najsłabsza część cyklu. I tak do końca to nie wiem dlaczego. Pisana przecież podobnie. Stanowiąca pewne domknięcie historii rodziny Szubów. Ale jakoś losy bohaterów tym razem niezbyt mnie wciągnęły. To co miało się wydarzyć, wydarzyło się w poprzednich tomach. Może też do mojej opinii przyczyniło się dodanie postaci Marianny i Jagody? I te przeskoki w narracji między Szubami a Steckimi? Może też zbyt dużo tu czasów, które już pamiętam i o których mam wyrobione zdanie? Nie wiem. Chciałbym lepszego zakończenia.

Pochłonęłam tę książkę z ogromną przyjemnością. Największym zaskoczeniem była dla mnie historia jednej z wrocławskich dzielnic, o której wcześniej nie miała pojęcia. To była naprawdę wartościowa i wciągająca lektura, którą szczerze polecam każdemu.

346 użytkowników ma tytuł Powrót do Lwowa na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Powrót do Lwowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót do Lwowa

Okładka książki Awaria prądu Dagmara Adwentowska, Aleksandra Bednarska, Agnieszka Biskup, Kamila Bryksy, Sandra Gatt Osińska, Paulina Hendel, Karolina Mangusta Kaczkowska, Monika Kowalska, Agnieszka Kuchmister, Agnieszka Kwiatkowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Anna Musiałowicz, Magdalena Sobota, Paulina Stępień, Agata Suchocka, Flora Woźnica, Klaudia Zacharska

Cytaty z książki Powrót do Lwowa