Wrocławskie tęsknoty

- literatura obyczajowa, romans
- Dwa miasta (tom 2)
- 2022-02-09
- 2022-02-09
Drugi tom poruszającej sagi DWA MIASTA – losy lwowskiej rodziny w powojennym Wrocławiu.
Po II wojnie światowej setki pociągów wiozą przesiedleńców z Kresów na Ziemie Odzyskane. Wśród podróżnych jest Adela z rodziną…
Gdy Szubowie wysiadają z pociągu towarowego na dworcu we Wrocławiu, ich oczom ukazuje się miasto wypalonych ruin. Tu nic nie będzie proste – ani życie, ani miłość… Wszyscy tęsknią za ukochanym Lwowem, za znajomymi ulicami i zniesieńskimi wzgórzami. Jednak powrót jest niemożliwy, choćby tęsknota rozrywała duszę na strzępy… Mimo zagubienia każdy z Szubów wie, że nie można żyć przeszłością, trzeba iść do przodu. Miasto powoli podnosi się ze zgliszczy, a oni stopniowo odzyskują wewnętrzny spokój. Czy Julia i Piotr znajdą siłę, by zacząć życie od początku? Czy Szubówny pokochają miasto pełne gruzów i niebezpieczeństw? Czy odnajdą w nim nowy dom?
Kup Wrocławskie tęsknoty w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Wrocławskie tęsknoty
„Często ludzie robią rzeczy tak straszne, że nie da się ich opisać w żadnej ludzkiej mowie.” Podobnie jak setki innych ludzi Adela z rodziną opuszczają Kresy, pełni niepokoju jadą w nieznane na Ziemie Odzyskane. Po opuszczeniu ukochanego Lwowa nic już nigdy w życiu naszych bohaterów nie będzie takie samo. We Wrocławiu zastają zgliszcza i ruinę. Jak w takim miejscu zacząć na nowo żyć? Jednak nie ma odwrotu, pozostały tylko wspomnienia… Szubowie próbują odnaleźć się w trudnej rzeczywistości, Paweł i Julia chcą na nowo swoim dzieciom stworzyć choć namiastkę domu. Adela marzy o kontynuowaniu nauki, jednak w obecnej chwili jest to niemożliwe, znajduje pracę, jak może wspiera rodziców. Już wkrótce poznaje Jędrka. Józia po tragicznych przeżyciach nie może dojść do siebie, boi się wyjść z domu, mężczyźni jawią się jej jak najgorsze potwory. Petronela idzie do liceum, jednak mroczna przeszłość już wkrótce da o sobie znać… Pisarka przenosi nas w trudny, niepokojący czas. Porusza istotne problemy ludzkiej egzystencji, umiejętnie lawiruje między różnorodnymi postaciami, wnikliwie i bardzo realnie ukazując ich prawdziwe oblicze. Przyjaźń, miłość, szacunek, silne więzi rodzinne. Dom, który jest azylem, daje poczucie bezpieczeństwa i ukojenie musi zostać na nowo stworzony. Rodzina, która jest opoką, wzajemne wsparcie, zrozumienie. Pierwsze porywy serca, miłość, samotność w związku, trudy codzienności. Rozczarowanie, które przychodzi po chwilach uniesienia, ból złamanego serca, gasnąca nadzieja na stworzenie szczęśliwej rodziny. Trudne decyzje i ich konsekwencje, próba zawalczenia o siebie. Powojenny, zniszczony Wrocław w całej okazałości, jest on istotnym elementem całej historii. A w nim zwyczajni ludzie, z różnych rejonów Polski, czy zdołają ze sobą współistnieć? Przepiękna, mądra, wartościowa, smutna opowieść. Głęboko porusza, trąci czułe struny, chwyta za serce i nie daje się odłożyć, choć na chwilę. Obyczajowość idealnie współgra z prawdą historyczną. Poplątane ludzkie losy w całej okazałości, wyraźnie czujemy klimat tamtych czasów. Zapada w pamięć, z niecierpliwością czekam na kontynuację. Z całego serca polecam. https://tatiaszaaleksiej.pl/wroclawskie-tesknoty/
Oceny książki Wrocławskie tęsknoty
566 użytkowników ma tytuł Wrocławskie tęsknoty na półkach głównych- Przeczytane 380
- 2022 31
- 2023 14
- Legimi 6
- 2024 6
- Z biblioteki 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wrocławskie tęsknoty
„Wrocławskie tęsknoty” to drugi tom cyklu Dwa miasta Moniki Kowalskiej. Przeczytałam z zainteresowaniem, bo ta część jest równie ciekawa jak pierwsza („Lwowska kołysanka”).
W mieście pełnym ruin i szabrowników jest niebezpiecznie, ale Adela i jej bliscy próbują zacząć żyć na nowo. Niestety, wciąż doświadczają bolesnych ciosów od losu. Zarówno rodzice jak i siostry Ady mają za sobą traumatyczne przeżycia, a codzienne problemy nie ułatwiają walki z koszmarami i powracającymi demonami przeszłości.
Adela poznaje młodego mężczyznę, który wydaje się idealnym kandydatem na męża. Czy jednak faktycznie tak jest?
Codzienność Szubów i innych bohaterów, których dopiero poznajemy, trzyma w napięciu, gdyż wciąż wydarza się coś zaskakującego. Bardzo zaciekawiła i poruszyła mnie w tym tomie postać młodej Niemki, która pozostała po wojnie we Wrocławiu. Jej losy splatają się z życiem jednej z sióstr Adeli i tworzą wzruszającą historię.
Autorka wiarygodnie, realistycznie ukazała życie w powojennym Breslau, zwłaszcza przeżycia i doświadczenia Polaków, którzy trafili tu w ramach Akcji Wisła.
Także późniejsze realia, w latach pięćdziesiątych, oddają klimat epoki, w której jedni robili partyjne kariery, inni żyli z kombinowania, z jeszcze inni trafiali do ubeckich kazamatów za wojenną przeszłość.
Całość czyta się z zaciekawieniem i emocjami, tym bardziej, że powieść jest napisana lekko, ale z dbałością o poprawną polszczyznę, w gawędziarski sposób.
Jestem ciekawa, czy kolejny tom okaże się równie dobry…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja zaczyna się w 1945 roku. To właśnie do Wrocławia trafia z Kresów rodzina Szubów. Droga do tego miejsca jest pełna cierpień, a i pierwsze powojenne lata są trudne.
W mieście pełnym ruin i...
Zaskakujące dla mnie jest to, że druga część jest nawet chyba lepsza od pierwszej. Poza znanymi bohaterami szczególnie intrygująco wypada Róża, a także... Amigo ;)
Ciekawe...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka z jednej strony budzi ciekawość trzeciego tomu, ale także rodzi spore problemy znalezienia sensownych i satysfakcjonujących rozwiązań - kolejny znajomy łotr ze Lwowa we Wrocławiu?
Ciekawe...
W tej części nie było już tak szczęśliwie, ale nadal prawdziwie!
W tej części nie było już tak szczęśliwie, ale nadal prawdziwie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część historii o rodzinie, która po zakończeniu wojny we Lwowie znajduje nowe miasto Wrocław w którym wiąże swoje losy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom serii DWA MIASTA, która składa się z czterech części, okazał jeszcze lepszy niż pierwszy, co mnie trochę zdzwiiło, gdyż wydawało mi się, że część opowiadająca o polskim, przedwojennym Lwowie powinna mi się bardziej podobać od części opisującej osiedlenie się repatriantów na Ziemiach Odzyskanych, a jednak teraz działo się więcej, było bardziej dramatycznie i po prostu ciekawiej.
Śledzimy dalsze losy rodziny Szubów, ale już na Dolnym Śląsku, na który udali się po tym, jak Lwów przestał być polski. Jak się okazało na miejscu, Wrocław przywitał ich stertą gruzów, dlatego nie zdecydowali się tam zostać, tylko pojechali do Opola, który zachował się w lepszym stanie i łatwiej tam było znaleźć jakieś lokum. Jednak kiedy Paweł otrzymał propozycję pracy na Dworcu Głównym we Wrocławiu, cała rodzina przeniosła się do tego miasta. Życie na tych terenach nie było usłane różami: bieda, głód, trudności ze znalezieniem pracy i mieszkania, tęsknota za ukochanym Lwowem, nie ułatwiały repatriantom startu w nowe życie, tym bardziej, że wszędzie natykali się na ślady Niemców, którzy wcześniej tam mieszkali. Perypetie rodziny okazują się być dosyć pogmatwane, a w szczególności niefortunne małżeństwo Ady z Jędrkiem przysparza zgryzoty całej rodzinie.
Tęsknota stała się częścią życia przesiedleńców, ale także i tych nielicznych Niemców, którzy pozostali po wojnie we Wrocławiu i pamiętali czasy świetności miasta gdy funkcjonowało pod nawą Breslau. Tęsknili za dawnym Breslau tak samo jak Polacy za polskim Lwowem.
Warto zwrócić uwagę na niezwykły dar małej Róży, córki Ady, która widywała zmarłe osoby i to zarówno ludzi jak i zwierzęta. Intrygowało mnie także kto i dlaczego prześladuje Nelę, odrzucając jej liściki zawierające groźby i jak się potem okazało, autor tych listów przeszedł od słów do czynów.
Podoba mi się to, że autorka na wstępie każdego tomu przywołuje wspomnienia o swojej babci, która przybyła do Wrocławia ze Lwowa. Przypomina mi to moją nieżyjącą babcię, która przyjechała do Legnicy ze Stanisławowa. Ja też szukam jej śladów, odwiedzam budynek w którym mieszkała i przypominam sobie lata spędzone w tym domu. Opowieść przejmująca, bo oparta na faktach. Zarówno w życiu Szubów jak innych osób, które osiedliły się we Wrocławiu po przyjeździe ze Wschodu, niezwykle przejmujące i przykuwające uwagę do tego stopnia, że pochłonęłam tę książkę w jeden dzień. Wywołało to we mnie mnóstwo wspomnień, emocji, za co serdecznie dziękuję autorce i zabieram się za trzeci tom.
Drugi tom serii DWA MIASTA, która składa się z czterech części, okazał jeszcze lepszy niż pierwszy, co mnie trochę zdzwiiło, gdyż wydawało mi się, że część opowiadająca o polskim, przedwojennym Lwowie powinna mi się bardziej podobać od części opisującej osiedlenie się repatriantów na Ziemiach Odzyskanych, a jednak teraz działo się więcej, było bardziej dramatycznie i po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest tak bardzo o życiu jak żadna, która do tej pory przeczytałam. Odarta za złudzeń, niecukierkowa….
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła rodzinna opowieść, życie ludzi to gotowy scenariusz.
Ciepła rodzinna opowieść, życie ludzi to gotowy scenariusz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszych stron. Zakończenie satysfakcjonujące lecz pozostawia otwarta furtkę by sięgnąć po trzeci tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiąg dalszy rodziny Szubów, którzy przenoszą się ze Lwowa na Ziemie Odzyskane. Tęsknota za Lwowem jednak pozostaje i odczuwa się ja przez cała powieść. Bardzo emocjonalna opowieść. Jak potoczą się losy tej rodziny? Czy odnajdą się w tej nowej rzeczywistości?