Córka komendanta

Okładka książki Córka komendanta autora John Boyne, 9788367639231
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Córka komendanta
John Boyne Wydawnictwo: Replika Cykl: Chłopiec w pasiastej piżamie (tom 2) literatura piękna
Chłopiec w pasiastej piżamie (tom 2)
All the Broken Places
2023-04-18
2023-04-18
2022-09-15
Ewa Ratajczyk

Kup Córka komendanta w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Córka komendanta

Oceny książki Córka komendanta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka komendanta

Recenzja Córka komendanta autorstwa John Boyne to dla mnie zapis dość ambiwalentnego doświadczenia czytelniczego - książki ważnej i intrygującej, ale jednocześnie momentami irytującej.

Nie sposób nie zestawić jej z książką, której jest kontynuacją... Zdecydowanie nie jest to jednak to samo co pierwsza część, czyli "Chłopiec w pasiastej piżamie". Tamta historia była przejmująco prosta, niemal baśniowa w formie, a przez to uderzała z ogromną siłą emocjonalną. „Córka komendanta” idzie w zupełnie inną stronę - to powieść bardziej refleksyjna, psychologiczna, skupiona na długofalowych konsekwencjach wojny i winy. Problem w tym, że ta zmiana tonu nie zawsze działa na korzyść książki.

Tutaj poznajemy losy siostry Bruna - Gretel, która po wojnie była zmuszona się ukrywać (a właściwie zmuszona to chyba złe słowo - bo to był przecież jej wybór...). Bo pomimo ogromnych wyrzutów sumienia i życiowych przypominajek o wydarzeniach, których była niemym świadkiem, wybrała milczenie i ukrywanie się właściwie do końca życia. Gretel nie jest jednoznacznie ofiarą ani sprawczynią. Jest kimś pomiędzy: świadkiem, który milczał. I to milczenie definiuje całe jej życie.

Boyne bardzo konsekwentnie prowadzi jej wewnętrzne rozdarcie. Wyrzuty sumienia, powracające wspomnienia, drobne „pęknięcia” w codzienności - wszystko to buduje obraz osoby, która nigdy tak naprawdę nie uciekła od przeszłości. Książka przepełniona jest rozterkami moralnymi Gretel, a jej perypetie na pewno skłaniają czytelnika do zastanowienia się nad wieloma trudnymi pytaniami, na które nie ma chyba dobrej odpowiedzi: Czy dzieci powinny odpowiadać za zbrodnie swoich rodziców? Czy nieme uczestnictwo w zbrodni zwalnia z odpowiedzialności za nią? Czy rozliczając katów z ich zbrodni, sami się nimi nie stajemy? Gdzie jest prawdziwa granica naszego człowieczeństwa? I to właśnie w tych momentach książka działa najlepiej: gdy zmusza do konfrontacji z pytaniami bez dobrych odpowiedzi.

Jednocześnie jednak trudno pozbyć się wrażenia, że niektóre elementy fabuły są zbyt naciągane. Zbiegi okoliczności, pewne decyzje bohaterów czy konstrukcja niektórych wątków momentami podważają wiarygodność historii. A to szczególnie problematyczne w powieści, która próbuje mierzyć się z tak ciężkim, historycznie zakorzenionym tematem. Te fabularne nieprawdopodobieństwa wybijają z rytmu i - co gorsza - osłabiają emocjonalny wydźwięk całości.

Przez to odbiór książki pozostaje niejednoznaczny. Z jednej strony to powieść ambitna, skłaniająca do refleksji, pełna trudnych moralnych dylematów. Z drugiej - momentami zbyt wykoncypowana, jakby mniej zakorzeniona w realności niż powinna.

„Córka komendanta” zostawia czytelnika z pytaniami, które długo nie dają spokoju - i to jej największa wartość. Szkoda tylko, że nie zawsze potrafi utrzymać wiarygodność, przez co zamiast w pełni poruszyć, chwilami po prostu irytuje.

Gretel Fernsby od wielu dekad mieszka w okazałym apartamencie w reprezentacyjnej dzielnicy Londynu. Pomimo przerażającej przeszłości wiedzie spokojne i wygodne życie.
Nie opowiada o ucieczce z nazistowskich Niemiec. Nie opowiada o ponurych latach spędzonych z matką w powojennej Francji. Nie opowiada też o ojcu, komendancie jednego z najbardziej znanych niemieckich obozów zagłady. A przede wszystkim nie wypowiada imienia swojego brata.
Pewnego dnia do mieszkania na parterze wprowadza się młode małżeństwo z dzieckiem. Pomimo wspomnień,które przywołuje kilkuletni Henry, pomiędzy nim a Gretel nawiązuje się nić przyjaźni. Wkrótce potem dochodzi do awantury pomiędzy piękną matką Henry'ego jego despotycznym ojcem.
Gretel staje na podobnym rozdrożu, na jakim znalazła się dawno temu. Wtedy nie zrobiła nic, teraz, decydując się na uratowanie małego chłopca, ma szansę zmierzyć się z poczuciem winy, żalu i z wyrzutami sumienia. By to zrobić, konieczne może okazać się ujawnienie tajemnic, które skrywała przez całe życie....

Kontynuacja znanego ahistorycznego gniota. Nie polecam

Kontynuacja znanego ahistorycznego gniota. Nie polecam

761 użytkowników ma tytuł Córka komendanta na półkach głównych
93 użytkowników ma tytuł Córka komendanta na półkach dodatkowych

John Boyne
John Boyne
Urodzony w Dublinie w 1971 roku irlandzki powieściopisarz, autor wielkiego bestselera „Chłopiec w pasiastej piżamie”, który oczarował czytelników na całym świecie i posłużył za kanwę popularnego filmu pod tym samym tytułem z Verą Farmigą w jednej z głównych ról. Boyne jest laureatem wielu prestiżowych nagród. Jego książki przetłumaczono dotychczas na 46 języków. W jego dorobku znajdziemy zarówno powieści dla dorosłych (jak np. „Spóźnione wyznania Tristana Sadlera”),jak również te napisane z myślą o dziecięcym czytelniku.

Cytaty z książki Córka komendanta

John Boyne Córka komendanta Zobacz więcej