Ziemia odzyskana

Okładka książki Ziemia odzyskana
Aldona Reich Wydawnictwo: Wydawnictwo Vectra literatura piękna
2023-04-12
2023-04-12

Kup Ziemia odzyskana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ziemia odzyskana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ziemia odzyskana

Powieść obyczajowa, którą fajnie się czyta ( jak wszystkie książki autorki) tym bardziej, że akcja toczy się w moim mieście ( Zielonej Górze),a nawet okolicy, w której mieszkam i miejscach, które lubię odwiedzać (Zatonie, Park Mużakowski).
Czułam się jakbym czytała o osobie mieszkającej tuż obok, za ścianą.

Czułam się jakbym czytała o osobie mieszkającej tuż obok, za ścianą.

Główna bohaterka książki - Marta Rychter po 22 latach wraca do swojego rodzinnego miasta Zielonej Góry. W wypadku samochodowym, w którym niegdyś uczestniczyła, zginął jej ojciec, a ona jako młoda dziewczyna z wyrzutami sumienia uciekła do Glasgow. Po latach wraca jako dojrzała kobieta żeby sobie przypomnieć okoliczności wypadku, ponieważ zaraz po nim dostała amnezji i jego przebieg jest jej znamy tylko z opowieści innych osób. Jest gotowa zmierzyć się z przeszłością.
Jak ułożą się jej relacje z rodziną i znajomymi po powrocie? Czy będzie zszokowana tym, co sobie przypomni?

Innym wątkiem książki jest przypadkowe spotkanie Marty i Wiktora, który po śmierci żony nie potrafi odnaleźć się w życiu. Tych dwoje życiowo poranionych ludzi wspiera się wzajemnie.

To piękna, ciepła opowieść o ludziach, którzy po traumatycznych przeżyciach uczą się na nowo żyć, ufać i kochać.

Tak słabej książki już dawno nie czytałam. Dorośli bohaterowie po przejściach, a zachowują się jak zakompleksione podlotki.
On narzuca się, sterczy pod jej domem i wydzwania, mimo jej niechęci.
Ona niby nie chce, ale może jednak chce. Właściwie to chyba sama nie do końca wie.
Książka to w zasadzie płytki i pobieżny przewodnik turystyczny po województwie lubuskim. Bohaterowie nie dotarli chyba tylko do MRU. Prawdopodobnie dlatego, że bunkry nie są tak romantyczne, jak zamek Joannitów, przypałacowy park, czy kawiarnia nad rzeką.
Mnóstwo drobnych wpadek i nieścisłości. Pojedynczo można byłoby je jeszcze znieść, ale w takiej ilości znacząco zniechęcają do lektury:
- "Odnośnie szeroko", "odnośnie kolejnej" - ktoś zapomniał magicznego słówka "do".
- "Ustawa o RODO" - w polskim systemie prawnym nie funkcjonuje taka ustawa.
- Naprawdę trzeba dobrze znać Gorzów, żeby znaleźć tam jakąś kawiarnię? Być może w całym mieście jest tylko jedna? (tak samo jak linia tramwajowa :-));
- w styczniu po godzinie 17-ej mrok już raczej nie "gęstnieje coraz bardziej". Gdyby o tej porze mrok jeszcze gęstniał, możnaby go prawdopodobnie konsumować łyżeczką.
Pod koniec książki pojawia się jakaś dynamika, ale nie jest w stanie już uratować całości.

On narzuca się, sterczy pod jej domem i wydzwania, mimo jej niechęci.

93 użytkowników ma tytuł Ziemia odzyskana na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Ziemia odzyskana na półkach dodatkowych

Aldona Reich
Aldona Reich
Poloniostka z wykształcenia i zamiłowania. Zakochana w czytaniu od zawsze, a w pisaniu – od jakiegoś czasu, ale za to intensywnie 🙂 Odważyłam się wejść na rynek wydawniczy jako selfpublisher z pierwszą powieścią, a druga została już obdarzona zaufaniem i zostaje wydana pod szyldem Wydawnictwa Vectra. Jak na ten moment – właśnie spełniają się moje marzenia. Mam ich długą listę i będę je realizować jedno po drugim 🙂

Cytaty z książki Ziemia odzyskana

Dodaj cytat z książki Ziemia odzyskana