Strach ma twoje oczy

Okładka książki Strach ma twoje oczy autora Agnieszka Ewa Rybka,
Okładka książki Strach ma twoje oczy
Agnieszka Ewa Rybka Wydawnictwo: Feeria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2023-01-11
2023-01-11

Kup Strach ma twoje oczy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Strach ma twoje oczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strach ma twoje oczy

Powieść Agnieszki Ewy Rybki, Strach ma twoje oczy, to jedna z tych książek, które po przeczytaniu ostatniej strony zostawiają w czytelniku trudny do zdefiniowania niepokój. To thriller psychologiczny najwyższej próby, zasługujący na mocne 8/10. Autorka nie buduje napięcia za pomocą krwawych opisów, lecz poprzez subtelną, niemal chirurgiczną wiwisekcję ludzkiego lęku i paranoi, która czai się tuż pod powierzchnią zwyczajnego życia.

Bohaterowie i przebieg fabuły
W centrum opowieści staje bohaterka Charlotta, której życie na pierwszy rzut oka wydaje się stabilne, jednak podszyte jest kruchą konstrukcją psychiczną. Rybka kreśli postać kobiety zmagającej się z cieniami przeszłości, które nagle zaczynają nabierać realnych kształtów. Przebieg fabuły jest skonstruowany z wielką precyzją – zaczyna się od drobnych, pozornie nieistotnych incydentów, które powoli eskalują, burząc poczucie bezpieczeństwa domowego zacisza. Autorka po mistrzowsku operuje motywem osaczenia. Czytelnik wraz z bohaterką zaczyna kwestionować własne zmysły: czy to, co się dzieje, jest realnym zagrożeniem ze strony innej osoby, czy może projekcją straumatyzowanego umysłu?

Postaci drugoplanowe są równie istotne. Każda z nich – od partnera po przypadkowych znajomych – wydaje się skrywać jakąś tajemnicę. Relacje między nimi są nasycone niedopowiedzeniami, co sprawia, że krąg podejrzanych nieustannie się zmienia. Fabuła prowadzi nas przez labirynt domysłów, gdzie każdy gest i każde słowo mogą być interpretowane na dwa sposoby. To sprawia, że lektura staje się niezwykle angażującym procesem śledczym prowadzonym wewnątrz głowy protagonistki.

Największym atutem książki jest jej atmosfera. Agnieszka Ewa Rybka ma rzadki dar opisywania przestrzeni w sposób klaustrofobiczny. Nawet otwarte tereny wydają się w tej powieści pułapką. Styl autorki jest oszczędny, ale niezwykle sugestywny; krótkie, rwane zdania w momentach kulminacyjnych idealnie oddają rytm przyspieszonego tętna i paniki. Tytułowy strach nie jest tu tylko emocją, lecz niemal fizycznym bytem, który patrzy na bohaterkę z każdego ciemnego kąta i każdego lustra.

Chciałabym podkreślić dojrzałość warsztatową autorki. Rybka unika tanich chwytów typowych dla thrillerów klasy B. Zamiast nagłych zwrotów akcji, które nie mają logicznego uzasadnienia, stawia na powolne budowanie psychologicznego napięcia. Książka dotyka ważnych tematów: traumy, która nieleczona powraca w najmniej oczekiwanych momentach, oraz kruchości ludzkiego zaufania. Jedynym powodem, dla którego nie wystawiam pełnej dziesiątki, jest zakończenie – choć satysfakcjonujące i logiczne, pozostawia pewien emocjonalny chłód, który może nie wszystkim czytelnikom przypaść do gustu.

Strach ma twoje oczy to proza gęsta, mądra i autentycznie przerażająca na poziomie egzystencjalnym. Agnieszka Ewa Rybka udowadnia, że polski thriller psychologiczny ma się świetnie i potrafi konkurować z najlepszymi zagranicznymi tytułami. To lektura dla tych, którzy nie szukają łatwej ucieczki od rzeczywistości, ale chcą zmierzyć się z tym, co w nas samych jest najbardziej mroczne i ukryte.

Pierwsza reakcja po przeczytaniu tej książki... wowww 🤯🤯🤯

To jak Autorka stworzyła i poprowadziła tą historie to po prostu majstersztyk 👏👏👏

Charlotte wraca z wyjazdu służbowego wcześniej niż planowała. Nie informuje o tym męża bo chce mu zrobić niespodziankę. Jedzie do domu i widzi coś strasznego, swojego męża w łóżku z inną kobietą, która umiera na jej oczach...
Jedna chwila zmienia wszystko to w co wierzyła, co dawało jej szczęście, stabilizację... nagle całe jej życie okazuje się kłamstwem, a osoba z którą dzieliła życie to... morderca
Musi uciekać, żeby zapewnić bezpieczeństwo córce i sobie...
Czy im się udało...

Jeśli ktoś jeszcze się zastanawia to powiadam, nie odkładajcie tego w czasie, a jak już musicie to zapiszcie ją wysoko na liście bo ta książka jest rewelacyjna i nie będziecie żałować GWARANTUJE!!!! Odczujecie masę emocji.
Wciąga czytelnika już od pierwszych stron i tak trzyma w swoich szponach do samego końca.
Kiedy już myślałam, że wszystko zostało wyjaśnione to na koniec Autorka zaserwowała kolejny strzał...

Bardzo, bardzo polecam!!!!!!!!!

Pierwsza reakcja po przeczytaniu tej książki... wowww 🤯🤯🤯

Jedna...

„Co złego trzeba zrobić, żeby zasłużyć sobie na śmierć?
A może raczej, jak złym trzeba być człowiekiem, żeby pozbawić drugiego życia?

Autorka pokazuje w swojej książce, że odpowiedź na te pytania nie jest ani łatwa, ani oczywista, a raczej bardzo złożona.
Jedno jest pewne. W każdym z nas siedzi zwierzę, w każdym z nas czai się bestia. Ale ten zwierzęcy instynkt sprawia, że potrafimy przetrwać, by szukać pocieszenia i ciepła. Możemy czuć się spętani i więzieni, ale potrafimy wrócić na wolność.

Wszystko zaczyna się tam, daleko, w dzieciństwie. Bez niego jesteśmy niczym. Kształtuje nas, wpływa na nasze wybory i bardzo często skrywa bolesne przeżycia.
A one z dnia na dzień ciążą coraz bardziej. Oplatają szyję, wpełzają do brzucha, czają się w sercu, rosną w myślach i niczym pasożytnicze pnącze, wdzierają się w każdy zakątek umysłu, by w końcu zawładnąć całą duszą człowieka.

@agnieszka.ewa.rybka z wielkim pietyzmem odkrywa kolejne ich warstwy, zaskakujące i niezwykle bolesne.

Warstwy, pod którymi kryje się dziecięca bezwarunkowa miłość, która zraniona wywołuje żal i nieposkromiony gniew.

Warstwy pod którymi umiera nadzieja i rodzi się pragnienie zadośćuczynienia, które
zaczyna przejmować kontrolę nad życiem i zmusza do okrutnych rzeczy.

Warstwy, pod którymi mieści się przedwczesne macierzyństwo, depresja i złość, produkujące „sfrustrowanego, niewyspanego i wkurzonego na wszystko” człowieka.

Warstwy, między którymi gubi się matczyna miłość i trudno ją znaleźć przez wiele lat.
Warstwy, które kamuflują prawdziwą twarz i te, pod którymi kryje się strach wznoszący ochronną warstwę tłuszczu i trudny do sforsowania obronny mur.

Ten strach staje się wiernym towarzyszem i unosi się w powietrzu jak zły omen. Ten strach ma swoje imię, jest namacalny i przeszywa do szpiku kości.
Ten strach wypełnia życie aż po brzegi „pozbawia siły, pewności siebie i przeświadczenia, że jest się coś wart”.
Ten strach zmusza do ucieczki i każe przemierzać świat i zmieniać kontynenty.
Ten strach mości się wygodnie w umysłach i obsesyjnie karmi przerażającymi wizjami.
Ten strach rodzi innego człowieka, nowe życie, nowy ład.

Ta książka jest zasługuje na wielkie uznanie i na baczną uwagę czytelnika.
Generuje ogromne emocje, odkrywa bolesne tajemnice, a na koniec serwuje przysmak, z którego unosi się wonny aromat goryczy.
A wtedy piękne oblicze Islandii, jej „dostojność, dzikość i niezgłębione piękno natury. Jej cisza i poczucie, że jest się tak wolnym, jak tylko się tego pragnie” jest po prostu niczym…
Ta smutna historia zaświadcza również o tym, że
można z kimś żyć pod jednym dachem przez wiele lat, a i tak nie uda się go dobrze poznać, bo każdy ma swoje tajemnice, którymi nie może się podzielić z innymi, nawet z najbliższymi.
Autorka głosami bohaterów mówi, również, że dzieci nie powinny żebrać o miłość. One pragną być tylko kochane i szanowane takimi, jakimi są, tak po prostu, zwyczajnie, na dobre i na złe .
Odepchnięte i porzucone, najpierw żyją nadzieją na zmianę, a potem karmią się już tylko nienawiścią i niezmierzonym żalem. Poranione, okaleczone powolnie umierają albo zmieniają się w prawdziwe bestie.
„Można je odpychać, ale gdy tylko okaże się im trochę czułości, natychmiast oddają całych siebie za jeden moment uwagi”.
Najważniejsze jest jednak to przesłanie:
„Weź za rękę swoje nowe życie i idź się nim cieszyć, zmiany są dobre, zostawcie uchylone drzwi”.

Gorąco polecam!

„Co złego trzeba zrobić, żeby zasłużyć sobie na śmierć?
A może raczej, jak złym trzeba być człowiekiem, żeby pozbawić drugiego życia?

151 użytkowników ma tytuł Strach ma twoje oczy na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Strach ma twoje oczy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Strach ma twoje oczy

Dodaj cytat z książki Strach ma twoje oczy