Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami

- reportaż
- Nie-Fikcja
- 2022-05-18
- 2022-05-18
Zderzenie dwóch pociągów pod Szczekocinami z 3 marca 2012 roku to największa katastrofa kolejowa w Polsce w XXI wieku. Ta tragedia wciąż nie doczekała się jednak solidnego opisania. Choć w toku śledztwa wskazywano na dziesiątki systemowych błędów i nieprawidłowości – w szkoleniu personelu, w odbiorze urządzeń, w przepisach, w procedurach bezpieczeństwa - skazani zostali tylko dyżurni pełniący wówczas służbę (Andrzej N. i Jolanta S.).
Bartosz Jakubowski jako jedyna osoba postronna otrzymał dostęp do akt sprawy sądowej i postępowania prokuratorskiego. W tej książce w przejmujący sposób opisał całość czynników i zdarzeń, które doprowadziły do katastrofy, a także proces szukania winnych. Ujawnia do tej pory nieopisywane okoliczności, sytuacje, zdarzenia i dokumenty. Wyłania się z nich przerażający obraz kartonowego państwa, którego motto brzmi: „Śmiało, zmieścisz się”.
Kup Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami
Oceny książki Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami
440 użytkowników ma tytuł Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami na półkach głównych- Przeczytane 229
- 2023 17
- 2022 17
- E-book 8
- Legimi 6
- 2024 6
- 2025 4
Czytelnicy Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami przeczytali również
Cytaty z książki Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami
Józef K. jest wściekły. Chwyta za telefon, dzwoni do dyspozytora odcinkowego, Tadeusza B. i pyta go:
- Jaki pociąg teraz jedzie do Starzyn?
- Teraz jedzie IC na Koniecpol. O co ci chodzi?
- N. ze Starzyn pomylił numery i wyprawił pociąg nie w tym kierunku! Wyjaśnij to!
Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami
Nawet nie wiedziałam, że o tym zdarzeniu powstała książka.
3 marca 2012 roku, pamiętam dość słabo. To była taka zimna noc. Chłód przeszywał na wskroś i Wydawałoby się, że zbiera się mgła. Nagle w okolicznych miejscowościach rozległy się syreny. W stronę Szczekocin widziałam z oddali mnóstwo świecących na niebiesko, a czasami czerwono kogutów. Widziałam jak w stronę Szczekocin udają się nie tylko policyjne wozy, ale i straż pożarna czy karetki pogotowia. Dla mnie to była nieprzespana noc. Chodź do końca nie zdawałam sobie sprawy z tego co się wydarzyło. Pamiętam, że zadzwoniła ciocia i powiedziała, że niestety nie da rady wrócić dzisiaj wcześniej z dyżuru. Zwożą do najbliższych szpitali rannych, z wypadku gdzieś koło Szczekocin. Do końca jeszcze nie wie co się wydarzyło, ale wiedzą, że jest masakra.
Na początku widzę chaos opowieści. Genialny tekst żony jednego z konduktorów. Historia łapie ze serca i sprawia, że łzy napływają do oczy. Później te wstawki o meczach jakiś, i euro uważam, że są beznadziejne.
Część pierwsza jest już za mną. Dowiedziałem się z niej właściwie tylko tyle, co mogę się dowiedzieć z internetu. Z wywiadów czy z jakichś artykułów napisanych przez gazety. Mam wrażenie, że nic nowego.
Druga część książki jest dla mnie mało ciekawa. W sumie jakoś nie mogę się w nią wkręcić i zainteresować. Czyta mi się ciężko. Za dużo jest dla mnie artykułów. Wtrącenia o polityce, jakieś tam artykuły z gazet. Zbędnie wspomniane o nakładanych na pisarzy, autorów tych artykułów pojawiających się w gazetach kar. Nie, za dużo. Nie tego chciałam w tej książce. Mogli o tym wspomnieć, ale żeby poświęcić temu cały rozdział to już jest porażka.
Na rozdział 3 to autor chyba naprawdę nie miał pomysłu.
Autorze mała uwaga, sytuacja miała miejsce między innymi w Sprowej, nie w Sprowie.
Rozdział 4 - jest już ciekawszy od 3. Wreszcie rozpoczyna się proces. Niestety mam wrażenie, że autor książki usilnie próbuje wybronić jedną ze stron. Bardzo obstając za postacią dyżurnego ze Starzyn. Podważając tym samym nawet decyzje sądu Apelacyjnego w Katowicach. Wino oskarżonego jest widoczna gołym okiem. Przecież ile razy można się mylić? Aż do momentu gdy nie stanie się nic złego? Ta katastrofa mogła się dużo gorzej potoczyć. Można też było jej uniknąć, wystarczyło zareagować wcześniej. Zawiódł system i zawiedli ludzie.
Epilog- jest fenomenalny!
Co zostało? Przykre wspomnienia, tablice upamiętniające i poczucie niesprawiedliwości. "Jan Matejko" zmienił nazwę na "Malinowski". Nadal w trasie. Jechałam nim ostatnio na trasie Kraków - Miechów. Zostały wagony, które przetrwały. Dziwnie się z tym czuję...
Nawet nie wiedziałam, że o tym zdarzeniu powstała książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3 marca 2012 roku, pamiętam dość słabo. To była taka zimna noc. Chłód przeszywał na wskroś i Wydawałoby się, że zbiera się mgła. Nagle w okolicznych miejscowościach rozległy się syreny. W stronę Szczekocin widziałam z oddali mnóstwo świecących na niebiesko, a czasami czerwono kogutów. Widziałam jak w stronę...
Książka miejscami troche chaotyczna. Żaden laik nie zrozumie o czym mowa gdy autor pisze np, o numerach rozjazdów. A wystarczyłoby dodać diagramy albo nawet zdjęcia pulpitu kostkowego z posterunku Starzyny i Sprowa. Choćby zamiast dwóch czarno-białych zdjęć z miejsca katastrofy. Poza tym bardzo ciekawie się czyta i poznaje inny punkt widzenia na przyczyny katastrofy. Brakuje jeszcze tylko danych o częstotliwości występowania usterek urządzeń SRK ogólnie na kolei. Jak i danych dotyczących incydentów. Mimo to warto przeczytać
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisany reportaż. Przybliża kulisy tej największej katastrofy kolejowej w Polsce. Rzetelnie napisany, autor przeprowadził solidny research. To jedna z lepszych książek w tej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem dobry reportaż opisujący historię zderzenia 2 pociągów.
Jednak jak dla mnie było zdecydowanie za dużo języka technicznego opisującego działania zwrotnic i wszystkich elementów na stacji, a także języka adwokackiego opisującego sprawę sądową, którą autor opisuje bardzo dobrze i nieco sugeruje, że wynik procesu nie do końca był sprawiedliwy i winni nie byli tylko sami dyżurni.
Autorowi niestety nie udało się dotrzeć do wielu świadków jak i uczestników wypadku. Z uczestników wypowiadało się zaledwie kilkoro osób, przez to relacja jest nieco wybrakowana.
Ogólnie niezły reportaż, choć z jednej strony czegoś zabrakło, a z drugiej czegoś było zbyt wiele.
Całkiem dobry reportaż opisujący historię zderzenia 2 pociągów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak jak dla mnie było zdecydowanie za dużo języka technicznego opisującego działania zwrotnic i wszystkich elementów na stacji, a także języka adwokackiego opisującego sprawę sądową, którą autor opisuje bardzo dobrze i nieco sugeruje, że wynik procesu nie do końca był sprawiedliwy i winni nie byli tylko sami...
Porywające, wnikliwe wejście w katastrofę, przyczyny, przebieg i to, co działo się później
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane po Katastrofie Challengera. Ledwo przebrnęłam. Więcej wiem o startach rakiet niż o przyczynie katastrofy kolejowej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca relacja z katastrofy i z próby ukrywania jej prawdziwych systemowych przyczyn.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, o bardzo trudnej tematyce. Kolej od lat jest moją pasją. Wiem, że ta Polska nie jest świętą, ale powiem szczerze, że ogrom niedociągnięć, tuszowania, nieprawidłowości i fałszu mnie przygniotł. Strach wsiąść do pociągu…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo nie mogłam zebrać się do napisania opinii, bo bardzo trudno ocenić książkę wzbudzającą tak silne emocje. Autor bardzo skrupulatnie opisał nie tylko przebieg samego tragicznego w skutkach zderzenia pociągów, ale również zawiłości obsługi urządzeń kolejowych, procedur, opisał też działania służb, policji, komisji wypadków kolejowych, procesu, a wszystko na tle ówczesnej sytuacji politycznej - przeprowadził swoiste śledztwo próbując odpowiedzieć na pytanie dlaczego w ogóle do takiej sytuacji doszło. Trudna emocjonalnie lektura, ale ogromnie polecam.
Długo nie mogłam zebrać się do napisania opinii, bo bardzo trudno ocenić książkę wzbudzającą tak silne emocje. Autor bardzo skrupulatnie opisał nie tylko przebieg samego tragicznego w skutkach zderzenia pociągów, ale również zawiłości obsługi urządzeń kolejowych, procedur, opisał też działania służb, policji, komisji wypadków kolejowych, procesu, a wszystko na tle ówczesnej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja, poruszające relacje świadków. Środkowa część zawiera dużo technicznych szczegółów, momentami ciężko przez nie przebrnąć.