Ucieczka od bezradności

Okładka książki Ucieczka od bezradności autora Tomasz Stawiszyński, 9788324073139
Okładka książki Ucieczka od bezradności
Tomasz Stawiszyński Wydawnictwo: Znak Literanova publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2021-09-06
2021-09-06

Kup Ucieczka od bezradności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ucieczka od bezradności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucieczka od bezradności

Z jednej strony trudno jest odmówić autorowi pewnej racji, słuszności krytyce modelu społeczno-kulturowego neoliberalizmu.

Z drugiej, mamy tutaj cherry picking, bo przecież trudno byłoby posądzić autora o słaby research i zmombardowanie czytelnika wyłącznie twierdzeniami popierającymi jego tezę.

Przykład kobiety, która cierpiała na depresję, ale wygrała dużą kwotę na loterii i jej przeszło, to jawne i paskudne dewaluowanie doświadczenia i cierpienia wielu ludzi.

Wbrew tezie postawiej przez autora (za pośrednictwem cytatu z kogoś innego, bardzo sprytnie) mamy badania wskazujące, że depresja jest chorobą. Oraz o jej wpływie nie tylko na bilans neuroprzekazników.

Między medykalizacją a akceptacją cierpienia i zgodą na bezradność wobec niego, zgubiła się społeczna stygmatyzacja.

To jest być może efekt tego, że otaczam się mądrymi ludźmi, ale kompletnie nie kupuję narracji, że współczesny odbiorca pop psychologii oraz szeroko rozumianego rynku wellness łyka wszystko jak młody pelikan. Nie wydaje mi się również, że ktokolwiek, kto udaje się do certyfikowanego terapeuty usłyszał, na postulat osiągnięcia wiecznego szczęścia, że to da się zrobić.

Są natomiast badania wskazujące na to, że nasz sposób myślenia i reagowania na trudne sytuacje wpływa na jakość życia. Czy to oznacza od razu, że nie wolno nam przeżywać żałoby albo smutku? Bynajmniej. Ale teza, że jest inaczej pasowała do książki.

Jeżeli chodzi o próbę oderwania warunków politycznych i społecznych od dobrostanu na rzecz ekstremalnie wyeksponowanej sprawczości, to polecam dowolny społeczny lub interwencyjny reportaż, przyzwoicie zrobiony. Jest takich bardzo wiele.

Jestem milenialsem i ani ja, ani nikt z moich znajomych nie interesuje się astrologią, raczej starają się zrozumieć swoje doświadczenie życiowe (co, jak rozumiem, jest złe, bo powinni cierpieć i nie szukać pomocy, tylko jak to zrobić, biorąc pod uwagę te, przywołane już, warunki polityczne, społeczne i kulturowe? Na przykład systemową samotność, o której rzekomo nic się nie mówi).

Zainteresowanie astrologią jako źródłem sensu koreluje bardziej z wiekiem odbiorcy, nie z jego, jeśli w ogóle można tak powiedzieć, tożsamością generacyjną.

Cancel culture nie jest zjawiskiem dotyczącym liberalnej lewicy, ale społeczeństwa w ogóle.

Przykład kobiety, która cierpiała na depresję, ale wygrała dużą kwotę na...

Ciekawa refleksja na temat współczesnego świata. Momentami przegadana, ale trafna i potrzebna

Ciekawa, pobudza do myślenia, do zgody i dyskusji z autorem. Bardzo osadzająca we współczesności.

3779 użytkowników ma tytuł Ucieczka od bezradności na półkach głównych
377 użytkowników ma tytuł Ucieczka od bezradności na półkach dodatkowych

Tomasz Stawiszyński
Tomasz Stawiszyński
Tomasz Stawiszyński – filozof, eseista, autor bestsellerowych książek: „Potyczki z Freudem” (2013),„Co robić przed końcem świata” (2021),„Ucieczka od bezradności” (2021),„Reguły na czas chaosu” (2023) i „Powrót fatum” (2024). Od lat zajmuje się problemami z pogranicza filozofii i psychoterapii. Od 2016 związany z Radiem TOK FM, gdzie prowadzi m.in. „Godzinę Filozofów” i „Kwadrans Filozofa”. Jest stałym felietonistą „Tygodnika Powszechnego” oraz autorem podcastu „Skądinąd”.

Cytaty z książki Ucieczka od bezradności