Co robić przed końcem świata

Okładka książki Co robić przed końcem świata autora Tomasz Stawiszyński, 9788326845789
Okładka książki Co robić przed końcem świata
Tomasz Stawiszyński Wydawnictwo: Agora publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2021-01-20
2021-01-20

Kup Co robić przed końcem świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Co robić przed końcem świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co robić przed końcem świata

Tak szczerze mówiąc, to liczyłam trochę na wskazówki stanowiące odpowiedź na tytułowe pytanie. Ale ta książka nie jest o tym :c

„Co robić przed końcem świata“ to zbiór esejów, które pierwotnie były audycjami radiowymi. 15-minutowe wykłady filozoficzne na antenie Tok FM – brzmi świetnie, prawda? Mnie ten koncept urzekł, ale tylko na pewien czas.

ℂ𝕪𝕥𝕒𝕥 #𝟙
Rzecz jasna tego rodzaju teza wymagałaby znacznie poważniejszych argumentów niż tylko rozumowanie oparte na logicznych przesłankach. Przede wszystkim empirycznych dowodów stwierdzających istnienie takiej zależności. Dopóki ich nie ma, owo dictum należy traktować jako ogólną konstatację dotyczącą najbardziej charakterystycznych cech późnego kapitalizmu.
🔸🔸🔸

Myślę, że po tym fragmencie domyślacie się już, z czym miałam problem: jakie to jest zawiłe! Mam za sobą lekturę wielu tekstów naukowych i nie przeraża mnie taki język i sposób formułowania wypowiedzi, ale przedzieranie się przez takie zdania było na dłuższą metę dość męczące.

ℂ𝕪𝕥𝕒𝕥 #𝟚
Nie zachęcam do dezynwoltury, rozrzutności i ostentacyjnej kontestacji ekologicznego stylu życia.
🔸🔸🔸

Teksty w książce odnoszą się głównie do zjawisk społecznych i bieżących wydarzeń (z lat 2019-2020). Niestety, po kilku początkowych esejach, traktujących m.in. o życiu w dobie AI, wpadamy w długie rozdziały pełne publicystyki, które w moim odczuciu nie stanowiły już „ćwiczeń z myślenia“, a tylko ukazywały wyraziste poglądy polityczne autora.

ℂ𝕪𝕥𝕒𝕥 #𝟛
Współczesna biologia, psychologia, psychiatria i seksuologia całkowicie falsyfikują kościelne elukubracje o specyfice relacji pomiędzy płciami.
🔸🔸🔸

Choć większość książki była dla mnie ciężkostrawna, znalazłam w niej parę perełek, które wywołały mój uśmiech (tekst o filmie „Karate Kid“!) lub wzbudziły świeże refleksje.

Na koniec podzielę się z Wami zdaniem, które pewnie można byłoby napisać prościej, ale które jest dla mnie właśnie jedną z takich pereł.

ℂ𝕪𝕥𝕒𝕥 #𝟜
Chodzi o to, żebyśmy pomyśleli wspólnotę nie jako zbiór zantagonizowanych monad pogrążonych w szaleńczym wyścigu, ale jako sieć bliskich relacji i więzi, w ramach których staramy się wspólnie stawiać czoło zagadkowej i okrutnej naturze istnienia.
🔸🔸🔸

A po naszemu: życie bywa trudne, więc bądźmy razem i wspierajmy się, jak umiemy.

🏆 Moja ocena: 5/10

***
Tomasz Stawiszyński „Co robić przed końcem świata“, Wydawnictwo Agora

{7/52/2026, papier, pożyczona}

ℂ𝕪𝕥𝕒𝕥 #𝟙
Rzecz jasna...

Ciekawe przemyślenia choć jak dla mnie zbyt to pop filozoficzne i trochę zbyt płytkie, za bardzo chce być dla przeciętnego słuchacza dostępne. Cieszę się że tyle tu miejsca poświęcono polityce i że autor nie ukrywa swoich sympatii politycznych, do takich właśnie praktycznych zastosowań potrzebna jest filozofia. Życzę miłej reszty życia płatkom śniegu piszącym krytyczne opinie o tej książce na tym portalu bo autor jakkolwiek dotknął tematów politycznych.

Oczywistości głoszone natchnionym tonem

Oczywistości głoszone natchnionym tonem

2119 użytkowników ma tytuł Co robić przed końcem świata na półkach głównych
284 użytkowników ma tytuł Co robić przed końcem świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Co robić przed końcem świata

Cytaty z książki Co robić przed końcem świata