Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych

Okładka książki Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych Mark Hyman
Okładka książki Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych
Mark Hyman Wydawnictwo: Vital poradniki
448 str. 7 godz. 28 min.
Kategoria:
poradniki
Tytuł oryginału:
Food: What the Heck Should I Eat?
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2021-05-10
Data 1. wyd. pol.:
2021-05-10
Liczba stron:
448
Czas czytania
7 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381688208
Tagi:
zdrowe odżywianie choroby autoimmunologiczne bóle głowy stany zapalne Dieta pegańska
Średnia ocen

6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
6 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
25
20

Na półkach:

Książka która zmieniła moje życie. (Odżywianie).
Autor obala mnóstwo mitów
Dowiesz się tutaj jak obrzydliwe rzeczy są podawane zwierzętom które jemy, co jest dla nas zdrowe i jakich produktów unikać.
Nie musisz stosować tej diety,
Warto dla wielu innych powodów

Książka która zmieniła moje życie. (Odżywianie).
Autor obala mnóstwo mitów
Dowiesz się tutaj jak obrzydliwe rzeczy są podawane zwierzętom które jemy, co jest dla nas zdrowe i jakich produktów unikać.
Nie musisz stosować tej diety,
Warto dla wielu innych powodów

Pokaż mimo to

avatar
10
5

Na półkach:

Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
O olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie, czy zwyczajnie przekonywująco.

Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
O olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Książka zawiera sporo niedopowiedzeń, półprawd i zwykłych fałszów, które bardzo łatwo obalić. Autor posługuje się wybranymi przez siebie badaniami, omijając konsensus naukowy.

Przykładowo autor stwierdza, że aby zjeść tyle samo białka co w 100 gramach mięsa, trzeba byłoby zjeść trzy szklanki soczewicy i nie da się mięsa skompensować warzywami.

Przyjrzyjmy się zatem liczbom:
W 100g piersi z kurczaka jest średnio 21g białka.
W 100g soczewicy czerwonej jest 24g białka.

Kolejne stwierdzenie z dokładnie tej samej strony: nie ma dowodów na to, że czerwone mięso jest skorelowane z chorobami serca.
Autor dowodzi, że jest wręcz przeciwnie, a przecież konsensus naukowy mówi coś innego: poziom holesterolu we krwi jest skorelowany z chorobami układu krążenia, a jedzenie czerwonego mięsa zwiększa jego poziom.

Stwierdza też, że jedzenie wysoko przetworzonej żywności, ma niewielki wpływ na rozwój nowotworów.

Jeżeli komuś zależy na wiedzy naukowej, to ta książka nie wydaje mi się dobrą pozycją.

Książka zawiera sporo niedopowiedzeń, półprawd i zwykłych fałszów, które bardzo łatwo obalić. Autor posługuje się wybranymi przez siebie badaniami, omijając konsensus naukowy.

Przykładowo autor stwierdza, że aby zjeść tyle samo białka co w 100 gramach mięsa, trzeba byłoby zjeść trzy szklanki soczewicy i nie da się mięsa skompensować warzywami.

Przyjrzyjmy się zatem...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    24
  • Przeczytane
    8
  • 2021
    1
  • Wyzwanie 23
    1
  • Vital i SA
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także