Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Food: What the Heck Should I Eat?
- Wydawnictwo:
- Vital
- Data wydania:
- 2021-05-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-05-10
- Liczba stron:
- 448
- Czas czytania
- 7 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381688208
- Tagi:
- zdrowe odżywianie choroby autoimmunologiczne bóle głowy stany zapalne Dieta pegańska
Co, do diabła, powinienem jeść?!
Masz już dość sprzecznych doniesień medialnych o najnowszych wynikach badań nad żywnością oraz produktach, które są dla Ciebie dobre, a które szkodliwe? Jednego dnia jajka są demonizowane, a kolejnego okazują się być cudownym pokarmem. Raz eksperci zachęcają nas do spożywania posiłków zawierających węglowodany (pieczywo, ryż, makarony),a zaraz potem zalecają ograniczenie ich w diecie. W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest właściwa – wegetariańska, Paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie i w końcu, co, do diabła, mamy jeść?
Autor bestsellerów „New York Timesa” pokaże Ci, jak zdrowo się odżywiać
Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”. W tej książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności i wyjaśnia, które produkty wspierają zdrowie, a które są dla niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje mięso, drób, jaja, mleko i nabiał, ryby, warzywa, tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje. Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do powstania chorób serca. Autor odpowie również na najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?
Zdrowe odżywianie leczy stany zapalne, choroby autoimmunologiczne i bóle głowy
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może nam zaszkodzić – wysokosłodzone napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają zły wpływ na Twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy odkrycia antybiotyków: żywność jest lekarstwem. Żywność to najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować dziesiątki tysięcy sieci białkowych, zmniejszać stany zapalne i regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne, chroniczne bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie – oprócz zapobiegania chorobom i ich leczeniu pozwala nam schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.
Dieta pegańska – połączenie diety Paleo i wegetariańskiej
Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje Ci najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską, która łączy dwa popularne modele żywienia – Paleo i wegetariański. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi, składa się z pokarmów roślinnych i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i tłuszczów. W ten sposób powstała dieta na całe życie – dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis, zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą Ci w łatwy sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.
Co autorytety mówią o książce?
„Kolejne wyniki badań w kwestii żywienia mogą powodować dość dużą dezorientację. Dr Hyman pomaga nam je zrozumieć i zastosować w praktyce. Dzięki temu możemy wzmocnić nasze ciała i sprawić że nasze życie stanie się o wiele łatwiejsze”.
– dr Joseph Mercola, założyciel Mercola.com, najczęściej odwiedzanego portalu internetowego dotyczącego naturalnego zdrowia. Autor bestsellerów Ketogeniczny post, Ketogeniczne superpaliwo, Pole elektromagnetyczne EMF
„Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że dobra dieta jest fundamentem naszego zdrowia. Mamy jednak problem z dokonaniem właściwego wyboru. Czy lepsza będzie dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, Paleo, roślinna, surowa, wegańska, a może wegetariańska? Dr Mark Hyman pomaga rozwiać te wątpliwości i za pomocą jasnego przekazu mówi nam o tym, co powinniśmy jeść”.
– Chris Kresser, autor książki Medycyna funkcjonalna – terapie przyszłości
„Wreszcie mamy książkę, która do dyskusji o żywieniu wnosi zdrowy rozsądek i spójność. Brawo dr. Hyman. Ta książka to dobre lekarstwo”.
– dr Christiane Northrup autorka bestsellerów Sekrety wiecznie młodych kobiet, Wampiry energetyczne
„Żywność i sposób jej wytwarzania oraz konsumowania jest źródłem wielu światowych kryzysów zdrowotnych, środowiskowych, klimatycznych, ekonomicznych, a nawet politycznych. W swojej najnowszej książce dr Mark Hyman pokazuje nam, jak potężnym lekarstwem może być żywność. Stanowi ona nośnik informacji docierającej do naszego otoczenia i naszych genów, programując nasze ciała przesłaniem zdrowia lub choroby”.
– Deepak Chopra
Dowiedz się, co jeść, by być zdrowym!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 24
- 8
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka która zmieniła moje życie. (Odżywianie).
Autor obala mnóstwo mitów
Dowiesz się tutaj jak obrzydliwe rzeczy są podawane zwierzętom które jemy, co jest dla nas zdrowe i jakich produktów unikać.
Nie musisz stosować tej diety,
Warto dla wielu innych powodów
Książka która zmieniła moje życie. (Odżywianie).
Pokaż mimo toAutor obala mnóstwo mitów
Dowiesz się tutaj jak obrzydliwe rzeczy są podawane zwierzętom które jemy, co jest dla nas zdrowe i jakich produktów unikać.
Nie musisz stosować tej diety,
Warto dla wielu innych powodów
Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
O olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie, czy zwyczajnie przekonywująco.
Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
więcej Pokaż mimo toO olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie,...
Książka zawiera sporo niedopowiedzeń, półprawd i zwykłych fałszów, które bardzo łatwo obalić. Autor posługuje się wybranymi przez siebie badaniami, omijając konsensus naukowy.
Przykładowo autor stwierdza, że aby zjeść tyle samo białka co w 100 gramach mięsa, trzeba byłoby zjeść trzy szklanki soczewicy i nie da się mięsa skompensować warzywami.
Przyjrzyjmy się zatem liczbom:
W 100g piersi z kurczaka jest średnio 21g białka.
W 100g soczewicy czerwonej jest 24g białka.
Kolejne stwierdzenie z dokładnie tej samej strony: nie ma dowodów na to, że czerwone mięso jest skorelowane z chorobami serca.
Autor dowodzi, że jest wręcz przeciwnie, a przecież konsensus naukowy mówi coś innego: poziom holesterolu we krwi jest skorelowany z chorobami układu krążenia, a jedzenie czerwonego mięsa zwiększa jego poziom.
Stwierdza też, że jedzenie wysoko przetworzonej żywności, ma niewielki wpływ na rozwój nowotworów.
Jeżeli komuś zależy na wiedzy naukowej, to ta książka nie wydaje mi się dobrą pozycją.
Książka zawiera sporo niedopowiedzeń, półprawd i zwykłych fałszów, które bardzo łatwo obalić. Autor posługuje się wybranymi przez siebie badaniami, omijając konsensus naukowy.
więcej Pokaż mimo toPrzykładowo autor stwierdza, że aby zjeść tyle samo białka co w 100 gramach mięsa, trzeba byłoby zjeść trzy szklanki soczewicy i nie da się mięsa skompensować warzywami.
Przyjrzyjmy się zatem...