Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205

Okładka książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205 autora Agnieszka Teterycz-Puzio, 9788365982681
Okładka książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205
Agnieszka Teterycz-Puzio Wydawnictwo: INFORTeditions Seria: Pola Bitew historia
historia
Pola Bitew
2020-12-01
2020-12-01

Kup Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205

Jak dotąd w serii "Pola bitew" czytałam publikacje dotyczące pojedynczych starć, więc pozytywnym zaskoczeniem dla mnie było to, że bitwy nad Mozgawą oraz pod Zawichostem opisano wspólnie jako elementy stale tlącego się konfliktu.
Jak we wszystkich publikacjach tej serii pierwsze rozdziały są rozbudowanym wstępem dotyczącym sytuacji politycznej od roku 1138 do 1195, a więc do pierwszej z opisanych bitew. Drugi rozdział przedstawia pokrótce polską wojskowość do połowy XIII wieku. Bardzo ciekawym elementem było wspomnienie rzadko w takich sytuacjach omawianej medycyny pola walki. Dwa kolejne rozdziały opisują już tytułowe bitwy, skupiając się nie tylko na ich przebiegu (i wątpliwościach),lecz najpierw omawiając przyczyny konfliktu, a także wydarzenia, które nastąpiły po bitwie pod Zawichostem.
Podsumowując, polecam czytelnikom serii, a także wszystkim zainteresowanym polskim średniowieczem i historią wojskowości.

Bardzo ciekawa tematyka pogrzebana naprawdę słabym piórem. Niechaj przemówi przykład: " Według przekazu Księgi Henrykowskiej - rycerz Stefan zwany Kobyla Głowa ofiarował Henrykowi Brodatemu wierzchowca wartego zdaniem księcia 28 grzywien srebra, książę chętnie kupił tego konia". Takich zdań, rażących uszy każdej osoby posługującej się językiem polskim jako ojczystym, jest niestety więcej. Do tego mamy też zdecydowanie zbyt dużą ilość zdań pojedynczych oraz powtórzenia (zarówno słów jak i treści) w ilościach uniemożliwiających czerpanie przyjemności z lektury. Co więcej, o ile nie odmawiam Autorce wiedzy na temat politycznych aspektów doby rozbicia dzielnicowego, to widać wyraźnie, że w kwestiach militarnych zwyczajnie brakuje rozeznania, czego efektem są takie 'bezradne" zdania jak: "Były takie rodzaje sił jak kawaleria, kawaleria spieszona i piechota, dodatkowo strzelcy. Za niezbędne uznawano wykorzystywanie szpiegów. Uzbrojenie, atrybut wojownika, było kosztowne, szczególnie miecze." Przyjemniej czyta się część poświęconą tytułowym bitwom, jest to jednak zasługa Wincentego Kadłubka i Jana Długosza, bowiem to obszerne cytaty z ich dzieł tworzą książkowy opis bojów pod Mozgawą i Zawichostem. Podsumowując: jedynym plusem tej książki jest próba przywrócenia pamięci o dwóch ważnych starciach średniowiecznej Polski. Pozostaje liczyć, że Historyczne Bitwy kiedyś zrobią to lepiej.

22 użytkowników ma tytuł Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205 na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205

Agnieszka Teterycz-Puzio
Agnieszka Teterycz-Puzio
Agnieszka Teterycz-Puzio – profesor dr hab., wykładowca historii w Akademii Pomorskiej, autorka kilku biografii polskich władców średniowiecznych oraz uznanej książki Polscy krzyżowcy.

Cytaty z książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205

Dodaj cytat z książki Dwie bitwy. Mozgawa 13 IX 1195 – Zawichost 19 VI 1205