Spowiedź Hana Solo. Byłem przemytnikiem w Indiach

- Indie podróże historia Azja wspomnienia przemytnicy złoto
- literatura podróżnicza
- Indie podróże historia Azja wspomnienia przemytnicy złoto
- Inne
Książkę kupisz na www.przemytnik.pl .
"Spowiedź Hana Solo. Byłem przemytnikiem w Indiach" - to relacja uczestnika wydarzeń. Barwna, soczysta, osobista, naładowana emocjami i wrażeniami jak Indie.
Budzi nostalgię i tęsknotę za włóczęgą.
Opowieść o czasach, które nigdy nie wrócą.
O podróżach i ideach, ludziach po drodze, wyjątkowej wspólnocie, której powstanie umożliwiło dzielenie ekstremalnych doświadczeń i uzależnienie od adrenaliny.
W konkursie Magellana Magazynu Literackiego KSIĄŻKI - nagroda główna w kategorii najlepsza książka reportażowa 2020 roku.
Dodaj książkę do biblioteczki
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [49]
Znakomita książka nie tylko dla tych, którzy bywali w Indiach. Akcja rozgrywa się na kilku poziomach: 1. wspomnienia przemytnika 2.podróż sentymentalna po śladach sprzed lat
więcej3. Analiza historyczno - ekonomiczna obecnego stanu Indii i wpływu 200-letniej polityki grabieży Indii przez Imperium Brytyjskie. To nie jest tylko książka podróżniczo-awanturnicza. To geneza...
Dawno żadna książka aż tak mnie nie wciągnęła, świetna awanturnicza opowieść z wartka akcją. Wątki historyczne, religijne i przyrodnicze podane w sposób łatwy i przyjemny nawet dla zupełnego laika. Polecam bardzo!
Pokaż mimo toDla mnie bombowa książka! Czytałam z wypiekami na twarzy. Podziwiałam pomysłowość i...odwagę polskich przemytników w Indiach. Oczywiście w między czasie jeszcze się zastanawiałam czy potępiam ten proceder czy może jednak rozumiem te działania... Fajnie tak czasami ze sobą pogadać ;) Odkryłam zupełnie inny świat i czas.
więcejZaskakujące jest to, że oprócz wątku przemytniczego...
Jak na "amatora pisarstwa" - świetnie napisana. Szczera, niebanalna, trzymająca chęć w czytaniu. Powiązanie ówczesnych wydarzeń z historią Indii to coś fantastycznego-w prosty, czytelny sposób udzielenie odpowiedzi na pytanie "dlaczego w Indiach tak jest, a nie inaczej". Również jako smaczki świetnie się czyta fragmenty turystyczne i kulturowe. Jednak mam z nią problem. To,...
więcejKsiążka bardzo dobrze napisana. Czyta się świetnie. Masa ciekawych historii o Polakach zarabiających na przemycie. Trafne podsumowanie "dokonań" Brytyjczyków. dla mnie Bomba
Pokaż mimo toCiekawy zbiór historii i raczej oderwanych od siebie wspomnień. Sporo jednak można się dowiedzieć, a historie są naprawdę ciekawe.
Pokaż mimo toMłodość wraca gdy czytam o roku 1988 na Paharganj w New Delhi. Kilka osób sobie przypomniałem. "Patenty" są nie do zapomnienia chociaż nie wszystkie, oj nie wszystkie tu zostały opisane :). Bardzo podobają mi się refleksje historyczne jako odniesienie do ówczesnej (czyli późne lata '80 XX w ) i obecnej sytuacji tego kraju. Mogłoby ich być nawet więcej. Podczas lektury...
więcejBardzo wciągająca, przeczytana w 2 dni. Przenosi do Indii lat 80, a także wnosi kontekst historyczny, który umożliwił Polakom przemycanie elektroniki. Polecam!
Pokaż mimo toPodróż do Indii w czasach PRL. Prawdziwe przygody prawdziwych ludzi. Polecam.
Pokaż mimo toJedna z najbardziej szczerych książek, jakie przeczytałem. Brawo za nieformalny język, moc pełnych dramatyzmu wrażeń oraz pogłębiony i bardzo klarownie wyłożony obraz historii kilku ostatnich stuleci Indii. Akurat sam o te klimaty związane z "przewalaniem" się kiedyś otarłem, może dlatego też były dla mnie tak bliskie i sugestywne.
więcejMyślę, że ta książka może uruchomić ciąg...