Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Witold Szabłowski Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
384 str. 6 godz. 24 min.
Kategoria:
reportaż
Wydawnictwo:
W.A.B.
Data wydania:
2021-11-10
Data 1. wyd. pol.:
2021-11-10
Liczba stron:
384
Czas czytania
6 godz. 24 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328092679
Tagi:
ZSRR Rosja komunizm kuchnia jedzenie głód kulinaria literatura faktu władza propaganda
Średnia ocen

8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk
Ocena 6,5
Europa. Opowie... Anna Arno, Dorota C...
Okładka książki Wyspa. Opowieści podróżne Anna Arno, Tomasz Dostatni OP, Szymon Hołownia, Grzegorz Kapla, Andrzej Meller, Jarosław Mikołajewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Michał Olszewski, Aleksandra Pawlicka, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, \\Robb\\ Maciąg Robert, Witold Szabłowski
Ocena 6,5
Wyspa. Opowieś... Anna Arno, Tomasz D...

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i



Przeczytane 2258 Opinie 30 Oficjalne recenzje 5

Wyróżniona opinia i



Książki 1622 Opinie 1613

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
477 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
308
139

Na półkach:

Świetny reportaż. Jest dokładnie o tym, o czym mówi tytuł. Rosja od kuchni, a właściwie kuchnia w Rosji towarzysząca przełomowym wydarzeniom. Znakomita lektura, polecam. Bardzo dobre wykonanie audiobooka.

Świetny reportaż. Jest dokładnie o tym, o czym mówi tytuł. Rosja od kuchni, a właściwie kuchnia w Rosji towarzysząca przełomowym wydarzeniom. Znakomita lektura, polecam. Bardzo dobre wykonanie audiobooka.

Pokaż mimo to

avatar
670
76

Na półkach: , , , , ,

Bardzo udany reportaż. Nie jest to próba naukowej syntezy kwestii żywienia w ZSRR, raczej mało tu statystyk i innych twardych danych. Zamiast tego dostajemy tematyczne migawki z miejsc historycznie istotnych uzupełnione umiejętnie wplecionym tłem historycznym. Oblężony Leningrad, stołówka w Czarnobylu, pałacyk, w którym zawarto układ białowieski... Szabłowski koncentruje się przede wszystkim na bohaterach swojego materiału, stara się uchwycić ich charakter, manieryzmy i emocje. Wyszła z tego metaforyczna opowieść o mechanizmach władzy podlana niemalże filmową narracją. Rzecz efektowna, ale też skłaniająca do refleksji. Nie dziwię się popularności autora za granicą. To naprawdę angażująca lektura, chociaż momentami potrafi mocno przygnębić.

Bardzo udany reportaż. Nie jest to próba naukowej syntezy kwestii żywienia w ZSRR, raczej mało tu statystyk i innych twardych danych. Zamiast tego dostajemy tematyczne migawki z miejsc historycznie istotnych uzupełnione umiejętnie wplecionym tłem historycznym. Oblężony Leningrad, stołówka w Czarnobylu, pałacyk, w którym zawarto układ białowieski... Szabłowski koncentruje...

więcej Pokaż mimo to

avatar
9
8

Na półkach:

Zaskakująco dokładna, pełna ciekawostek i przepisów (!!) książka. Kilka przepisów wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona.

Zaskakująco dokładna, pełna ciekawostek i przepisów (!!) książka. Kilka przepisów wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona.

Pokaż mimo to

avatar
45
28

Na półkach:

"Jak nakarmić dyktatora" było lepsze, ale i tak przeczytałam ze smakiem :)

"Jak nakarmić dyktatora" było lepsze, ale i tak przeczytałam ze smakiem :)

Pokaż mimo to

avatar
292
69

Na półkach:

W porządku, ale to raczej zbiór historyjek niż jakaś większą ciągłość z jakimiś wnioskami

W porządku, ale to raczej zbiór historyjek niż jakaś większą ciągłość z jakimiś wnioskami

Pokaż mimo to

avatar
364
111

Na półkach:

Nie dałam rady dokończyć, książka mnie pokonała. O tyle, o ile sam punkt wyjścia jest świetny, to narracyjnie jest słabo. Co tu dużo mówić, książka jest po prostu nudna.

Nie dałam rady dokończyć, książka mnie pokonała. O tyle, o ile sam punkt wyjścia jest świetny, to narracyjnie jest słabo. Co tu dużo mówić, książka jest po prostu nudna.

Pokaż mimo to

avatar
375
45

Na półkach: ,

Rewelacja! Jako fan historii współczesnej, jak i dobrego jedzenia, nie zamierzam ukrywać swojego zachwytu dla umiejętności pisarskich p. Szabłowskiego. Przepyszna hybryda książki kucharskiej z historyczną - do tego podana w przystępny sposób. Kawał rosyjskiej historii od kuchni - warto!

Rewelacja! Jako fan historii współczesnej, jak i dobrego jedzenia, nie zamierzam ukrywać swojego zachwytu dla umiejętności pisarskich p. Szabłowskiego. Przepyszna hybryda książki kucharskiej z historyczną - do tego podana w przystępny sposób. Kawał rosyjskiej historii od kuchni - warto!

Pokaż mimo to

avatar
179
176

Na półkach:

Wcześniejsze książki Szabłowskiego były o wiele ciekawsze. W tym przypadku po prostu opowiada historie, które gdzieś zasłyszał. Tak, to całkiem ok. Ale nie wciąga w żaden sposób. Brakuje jakiejś głębi. Fakt, że wszystkie powiązane są z jedzeniem nie stanowi wystarczającego połączenia. Całość brzmi dobrze jako projekt na kartce, w ostateczności zabrakło tutaj jednak klamry zamykającej wszystkie te tematy pod kątem fabularnym. Niektóre opowieści wydają się zupełnie z różnych bajek. Same opowieści w żaden sposób nie są eksploracją nieznanego, ale raczej podążaniem utartym szlakiem - autor po prostu patrzy jakie tematy w naszej kulturze najlepiej rezonują (rosyjscy dygnitarze, Czarnobyl, Wielki Głód) i to na nich skupia swoje opowieści.

Wcześniejsze książki Szabłowskiego były o wiele ciekawsze. W tym przypadku po prostu opowiada historie, które gdzieś zasłyszał. Tak, to całkiem ok. Ale nie wciąga w żaden sposób. Brakuje jakiejś głębi. Fakt, że wszystkie powiązane są z jedzeniem nie stanowi wystarczającego połączenia. Całość brzmi dobrze jako projekt na kartce, w ostateczności zabrakło tutaj jednak klamry...

więcej Pokaż mimo to

avatar
686
472

Na półkach: ,

Pomysł na mówienie o historii przez pryzmat jedzenia Szabłowski już sprawdził wcześniej. Nie ma tu jednak mowy o wtórności, jest raczej dopracowanie sprawdzonego formatu. Jeśli autor pokusi się o kolejną historyczno-kulinarną książkę, to pierwszego czytelnika ma już w mojej osobie. Już dawno nie czytałem tak wciągającego reportażu. Dziękuję.

Pomysł na mówienie o historii przez pryzmat jedzenia Szabłowski już sprawdził wcześniej. Nie ma tu jednak mowy o wtórności, jest raczej dopracowanie sprawdzonego formatu. Jeśli autor pokusi się o kolejną historyczno-kulinarną książkę, to pierwszego czytelnika ma już w mojej osobie. Już dawno nie czytałem tak wciągającego reportażu. Dziękuję.

Pokaż mimo to

avatar
438
376

Na półkach: ,

Książka jak skrojona dla mnie. I trochę biografii i dużo o kuchni, przepisy i ciekawi ludzie.

Książka jak skrojona dla mnie. I trochę biografii i dużo o kuchni, przepisy i ciekawi ludzie.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    791
  • Przeczytane
    528
  • Posiadam
    85
  • 2022
    52
  • Teraz czytam
    18
  • 2023
    16
  • Audiobook
    12
  • Reportaż
    11
  • 2021
    11
  • Ulubione
    10

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem


Podobne książki

Przeczytaj także