Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Witold Szabłowski Patronat Logo
Patronat Logo
Witold Szabłowski Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
Wydawnictwo:
W.A.B.
2021-11-10
2021-11-10
Tagi:
ZSRR Rosja komunizm kuchnia jedzenie głód kulinaria literatura faktu władza propaganda

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk
Europa. Opowie... Anna Arno, Dorota C...
Okładka książki Wyspa. Opowieści podróżne Anna Arno, Tomasz Dostatni OP, Szymon Hołownia, Grzegorz Kapla, Andrzej Meller, Jarosław Mikołajewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Michał Olszewski, Aleksandra Pawlicka, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, \\Robb\\ Maciąg Robert, Witold Szabłowski
Wyspa. Opowieś... Anna Arno, Tomasz D...

Oficjalne recenzje i

Przeczytane 2258 Opinie 30 Oficjalne recenzje 5

Wyróżniona opinia i

Książki 1622 Opinie 1613

Świetny reportaż. Jest dokładnie o tym, o czym mówi tytuł. Rosja od kuchni, a właściwie kuchnia w Rosji towarzysząca przełomowym wydarzeniom. Znakomita lektura, polecam. Bardzo dobre wykonanie audiobooka.

Na półkach: , , , , ,

Bardzo udany reportaż. Nie jest to próba naukowej syntezy kwestii żywienia w ZSRR, raczej mało tu statystyk i innych twardych danych. Zamiast tego dostajemy tematyczne migawki z miejsc historycznie istotnych uzupełnione umiejętnie wplecionym tłem historycznym. Oblężony Leningrad, stołówka w Czarnobylu, pałacyk, w którym zawarto układ białowieski... Szabłowski koncentruje się przede wszystkim na bohaterach swojego materiału, stara się uchwycić ich charakter, manieryzmy i emocje. Wyszła z tego metaforyczna opowieść o mechanizmach władzy podlana niemalże filmową narracją. Rzecz efektowna, ale też skłaniająca do refleksji. Nie dziwię się popularności autora za granicą. To naprawdę angażująca lektura, chociaż momentami potrafi mocno przygnębić.

więcej Pokaż mimo to

Zaskakująco dokładna, pełna ciekawostek i przepisów (!!) książka. Kilka przepisów wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona.

"Jak nakarmić dyktatora" było lepsze, ale i tak przeczytałam ze smakiem :)

"Jak nakarmić dyktatora" było lepsze, ale i tak przeczytałam ze smakiem :)

W porządku, ale to raczej zbiór historyjek niż jakaś większą ciągłość z jakimiś wnioskami

Nie dałam rady dokończyć, książka mnie pokonała. O tyle, o ile sam punkt wyjścia jest świetny, to narracyjnie jest słabo. Co tu dużo mówić, książka jest po prostu nudna.

Rewelacja! Jako fan historii współczesnej, jak i dobrego jedzenia, nie zamierzam ukrywać swojego zachwytu dla umiejętności pisarskich p. Szabłowskiego. Przepyszna hybryda książki kucharskiej z historyczną - do tego podana w przystępny sposób. Kawał rosyjskiej historii od kuchni - warto!

Wcześniejsze książki Szabłowskiego były o wiele ciekawsze. W tym przypadku po prostu opowiada historie, które gdzieś zasłyszał. Tak, to całkiem ok. Ale nie wciąga w żaden sposób. Brakuje jakiejś głębi. Fakt, że wszystkie powiązane są z jedzeniem nie stanowi wystarczającego połączenia. Całość brzmi dobrze jako projekt na kartce, w ostateczności zabrakło tutaj jednak klamry zamykającej wszystkie te tematy pod kątem fabularnym. Niektóre opowieści wydają się zupełnie z różnych bajek. Same opowieści w żaden sposób nie są eksploracją nieznanego, ale raczej podążaniem utartym szlakiem - autor po prostu patrzy jakie tematy w naszej kulturze najlepiej rezonują (rosyjscy dygnitarze, Czarnobyl, Wielki Głód) i to na nich skupia swoje opowieści.

więcej Pokaż mimo to

Pomysł na mówienie o historii przez pryzmat jedzenia Szabłowski już sprawdził wcześniej. Nie ma tu jednak mowy o wtórności, jest raczej dopracowanie sprawdzonego formatu. Jeśli autor pokusi się o kolejną historyczno-kulinarną książkę, to pierwszego czytelnika ma już w mojej osobie. Już dawno nie czytałem tak wciągającego reportażu. Dziękuję.

Książka jak skrojona dla mnie. I trochę biografii i dużo o kuchni, przepisy i ciekawi ludzie.

• Chcę przeczytać
  • Audiobook
  • Reportaż
  • 2021
  • Ulubione

Dodaj cytat z książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem