Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem autora Witold Szabłowski, 9788328092679
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Witold Szabłowski Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
2021-11-10
2021-11-10

Kup Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem i

Przeczytane 3178 Opinie 34 Oficjalne recenzje 5

Wyróżniona opinia książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcemi

Książki 1669 Opinie 1660

Oceny książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Momentami nużąca. Zdecydowanie najciekawsze fragmenty to te, które tyczą się cara Mikołaja II, Lenina i Gagarina.

Rosja od kuchni to najapetyczniejsza książka, którą przeczytałem w tym roku.

Autor spisał historie wielu ludzi, którzy żyli w ZSRR i pamiętają czasy od chwili jego powstania, do jesieni ludów, kiedy ostatnie imperium upadło.

Dodaje, że znajdują się tam ciekawe przepisy, które używano w Związku Radzieckim. Zapewne, gdyby nie obecna sytuacja w Rosji, to pewnie pojechałbym do Moskwy i skosztował ich pyszności, jest tym: Kotlet Pożarski po carsku, sałatka owocowa.

Zjadłbym też przysmak ostatniego cara Mikołaja I Romanowa, lecz bez dodatku rumu, wolę wariant z galaretką. Mówię o Macédoine.

Słyszeliście kiedyś o dżemie z orzechów? Ja nigdy. Skosztowałbym z ochotą.

To nie tylko książka z przepisami, gustami kulinarnymi przywódców ZSRR, ale też historie wodzów i opis dziejów Związku Sowieckiego.

Wiem jedno! Na pewno nigdy w życiu bym nie wziął do ust zupy słowiańskiej. Dlaczego? Chodzi o skład. Jednakże nie będę wdawał się w szczegóły. Przeczytajcie sami!

Kolejna książka na 34 rocznicę upadku ZSRR, która jest niebawem! No i na 103 rocznicę jego powstania...

Rewelacyjna i apetyczna. Aż ślinka leci na widok fotografii niektórych potraw.

Rosja od kuchni to najapetyczniejsza książka, którą przeczytałem w tym roku.

„Ale chodź Kosmonauci uwielbiali kuchnie Mamanii, jej dania nie mogły polecieć w kosmos”.

Co jadał Lenin? Kto mu gotował?
W tym reportażu znajdziecie odpowiedź na te i wiele innych pytań. Autor z humorem pokazuje co się znajdowało na talerzach w Rosji, a na dodatek łączy to z historią i wieloma ciekawostkami.
Przywódcy rosyjscy jak na tamte czasy mieli wysublimowany smak. Co najbardziej przeraża, to „talerze” zwykłych ludzi. W czasach panującego głodu byli w stanie zjeść „wszystko”.

Świetny reportaż, który czyta się fantastycznie. Autor jak zwykle nie zawiódł.

Co jadał Lenin? Kto mu gotował?
Przywódcy rosyjscy jak na tamte czasy mieli wysublimowany...

1857 użytkowników ma tytuł Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem na półkach głównych
271 użytkowników ma tytuł Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk
Okładka książki Wyspa. Opowieści podróżne Anna Arno, Tomasz Dostatni OP, Szymon Hołownia, Grzegorz Kapla, Andrzej Meller, Jarosław Mikołajewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Michał Olszewski, Aleksandra Pawlicka, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, \\Robb\\ Maciąg Robert, Witold Szabłowski
Witold Szabłowski
Witold Szabłowski
Witold Szabłowski – reporter i scenarzysta. Jego książki wydawane są na czterech kontynentach. Zbiór reportaży o Turcji pt. "Zabójca z miasta moreli" (2010) uznano za jedną z najważniejszych książek opublikowanych w USA w 2013 roku. "Tańczące niedźwiedzie" zostały nazwane przez amerykańskich krytyków perłą, a Szabłowski mistrzem opowieści. Reportaż "Jak nakarmić dyktatora" (W.A.B. 2019) wydał największy światowy wydawca – Penguin Random House. Prawa do serialu na jego podstawie sprzedano do Hollywood. Książka została także uhonorowana prestiżową Nagrodą Gourmand World Cookbook Award dla najlepszych tytułów kulinarnych na świecie. Jej pirackie wydanie ukazało się nawet w Islamskiej Republice Iranu.

Cytaty z książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Witold Szabłowski Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Zobacz więcej