Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego

Okładka książki Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego autora Matt Richtel,
Matt Richtel Wydawnictwo: Muza popularnonaukowa
popularnonaukowa
An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives
2019-11-13
2019-11-13
Jolanta Sawicka

Kup Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego

Fantastyczna książka wprowadzająca w świat immunologi czyli jak działa nasz układ odpornościowy. Jest to pozycja dla totalnych laików w tym temacie i osób, które troche przespały biologie w szkole średniej i chcą nadrobić zaległości zaczynając naukę w przyjemny sposób. Jest to bardzo przyjemny wstęp do tego tematu.

Rozczarowująca. Dużo, dużo, bardzo dużo anegdotek i opowieści autora o swoim znajomym niż faktycznych informacji z dziedzin immunologii. Być może niektórym ludziom taka formuła odpowiada, dla mnie męczące i rozdmuchane.

Liczyłam na więcej wiedzy i książkę naukową, a nie opowieści snute wokół immunologii i to na poziomie informacji ze szkoły średniej, podawanych tak, jakby czytelnik był pół inteligentny a wszystko o czym autor pisze, było wielkim "wooow".

Za podsumowanie niech posłuży fraza, w której osoba studiująca medycynę mówi do autora coś w stylu: "wcześniej nic nie wiedziałam o jakichś białych krwinkach", także ten poziom. Osoba, która poszła na medycynę nic nie wiedziała o "białych krwinkach", aha... Z takim poziomem wiedzy zderza nas autor.

Na mikro plus dodam, że udało się wyciągnąć parę interesujących informacji z dziedziny immunologii, czyli najnowsze odkrycia, zależności genowe, zasady terapii celowanej i przeciwciała monoklonalne. Ale dałoby się zawrzeć to w dobrym artykule na maks. 4 strony. Dla samych tych wieści, nie warto męczyć się z tym klocem.

No chyba, jak już mówiłam, że ktoś lubi takie przydługie pseudobłyskotliwe przypowiastki. Jeśli ktoś liczy książkę choćby popularnonaukową, nie polecam.

Piękna i przerażająca podróż po autostradzie życia-układzie immunologicznym.
Dużo tutaj naukowych opowieści, trudnych terminów, zawiłych prawideł, ale całość czyta się jak powieść.
Autor pisze w sposób prosty, na tyle przyswajalny, na ile pozwala mu tematyka. Dodatkowo czytelnik poznaje bohaterów-ludzi, przeciwko którym ich własne siły obronne wypowiedziały wojnę. Dlaczego?
Im więcej przykładów chorób z autoagresji, tym więcej odpowiedzi na pytanie: dlaczego?
Warto przeczytać, aby poznać coś, co utrzymuje nas przy życiu, co może nam to życie odebrać, co jest wciąż tajemnicze, pilnie się uczy, nie pozwala sobą sterować...
Panie i Panowie - poznajcie Układ Immunologiczny! Śmiało można w ten sposób rekomendować tę książkę.

Piękna i przerażająca podróż po autostradzie życia-układzie immunologicznym.

377 użytkowników ma tytuł Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego

Matt Richtel Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne