Serotonina

- 2019-05-29
- 2019-05-29
- 2019-01-04
- Beata Geppert
Najnowsza powieść Michela Houellebecqa, najsłynniejszego żyjącego francuskiego pisarza, kontestatora i uważnego krytyka kultury zachodniej.
Okrzyknięta najbardziej rozpaczliwą i mroczną powieścią w dorobku wybitnego pisarza, „Serotonina” to historia czterdziestosześcioletniego Florenta-Claude’a Labrouste’a, który pewnego dnia odkrywa, że partnerka zdradzała go z młodymi mężczyznami podczas filmowanych orgii. Opuszcza ją i całymi dniami snuje się po barach, wygłaszając tyrady na temat związków miłosnych. Bohaterowi udaje się funkcjonować jedynie dzięki regularnemu zażywaniu tabletki Captorix, która powoduje wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Kup Serotonina w ulubionej księgarni
- 2020 61
- 2021 32
- Literatura francuska 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serotonina
Fajnie, że są jeszcze rzeczy, które mnie pozytywnie zaskakują ;) Serotonina, to wycinek opowieści rozliczenia swojego życia starego Francuza. A nie, wróć, gość jest w moim wieku.... To opowieść życia pewnego młodego francuskiego chłopaka, tuż przed pięćdziesiątką (i nie o procentach mówię ;) ). Koleś postanowił zniknąć ze swojego życia (zaginięcie na własne życzenie jest całkowicie legalne i kiedy policja Cię znajdzie nie ma prawa informować Twoich bliskich wbrew Twojej woli),melinuje się w hotelach albo wynajduje domki w głuszy, by snuć swoje rozliczenia. Opowieść sama w sobie nie jest jakaś wybitna. Imprezy, praca, dziewczyny, związki dłuższe i krótsze, choroby. Ale urzekł mnie sposób prowadzenia tej historii. Nieoczywiste poczucie humoru, które bardzo lubię, parafrazowanie filozoficznych myśli przewodnich, nawiązania do Baudelaire'a i innych mniej nam znanych poetów. Tak w skrócie: wielka samotność w świecie pełnym ludzi podana z ironicznym dystansem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami obrzydliwa, kontrowersyjna
Momentami obrzydliwa, kontrowersyjna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokolejny nieszczęśliwy bohater houellebecqa który nie bardzo ma pomysł czemu mu tak smutno. było wiele razy, wtórne to się robi ale z powodów które samego mnie śmieszą jednak w sumie lubię te jego książki czytać. a. no i to dziwne zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHouellebecq jak zawsze - marudzi i biadoli, świntuszy ponad miarę, jest ironiczny, depresyjny i buduje za długie zdania, które są jednak przejrzyste i klarowne jak kryształy. Wydaje się, że nic nowego - ale tym razem, ku mojemu zaskoczeniu, dostajemy historię o miłości, (nie mylić z historią miłosną) jako jedynej odpowiedzi na pustkę życia - jednak miłości przegapionej, zaprzepaszczonej, zostawionej na potem, straconej. Oto my "ulegając złudzeniom indywidualnej wolności, otwartego życia, nieskończonych możliwości", pozwalamy by obok nas przeszło to, co wg autora jako jedyne ma sens. Nagle Houellebecq pisze tak pięknie o miłości, że nie wierzę, że to on.
Houellebecq jak zawsze - marudzi i biadoli, świntuszy ponad miarę, jest ironiczny, depresyjny i buduje za długie zdania, które są jednak przejrzyste i klarowne jak kryształy. Wydaje się, że nic nowego - ale tym razem, ku mojemu zaskoczeniu, dostajemy historię o miłości, (nie mylić z historią miłosną) jako jedynej odpowiedzi na pustkę życia - jednak miłości przegapionej,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie wybitna. Uwielbiam dzieła z perspektywą pierwszoosobową. Przez książkę przepłynąłem.
Gorąco polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam!!!
Mocna, raczej męska. Jak lekarska diagnoza na temat współczesności. Cały autor.
Mocna, raczej męska. Jak lekarska diagnoza na temat współczesności. Cały autor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna jak książka telefoniczna i na siłę próbuje być szokująca.
Nudna jak książka telefoniczna i na siłę próbuje być szokująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o przemijaniu i poddaniu się czasowi. Płynięcie z prądem i rozwiązywanie problemów najprostszymi metodami.
Piękny język....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękny język....
Męcząca psychicznie w przyjemny sposób. Chce się więcej, jednocześnie odczuwając niezrozumienie bądź wstręt do głównego bohatera.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisany jakże prawdziwy opis współczesnego człowieka zachodu: smutny, samotny i na psychotropach. Zgadzam się z autorem w 100%.