Czas przeszły

Okładka książki Czas przeszły Lee Child
Okładka książki Czas przeszły
Lee Child Wydawnictwo: Albatros Cykl: Jack Reacher (tom 23) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2019-01-01
2018-11-05
Jan Kraśko
Tagi:
jack reacher lee child sensacja

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Sekret Andrew Child, Lee Child
Sekret Andrew Child, Lee C...
Okładka książki Bez planu B Andrew Child, Lee Child
Bez planu B Andrew Child, Lee C...

Dwoje młodych kanadyjczyków (Patty i Shorty) rusza w podróż do Stanów, by spełnić swoje marzenia. Na nieszczęście psuje im się samochód. Zrządzeniem losu udaje im się dotrzeć do motelu, którego właściciel obiecuje im pomóc.
W tym samym czasie Reacher dociera do Laconii-miasteczka, gdzie wychował się jego ojciec. Ale czy na pewno? Bo poszukiwanie śladów po rodzinie idzie Reacherowi z trudem i zajmuje coraz więcej czasu, zostaje więc w Laconii nieco dłużej niż zamierzał.
Już domyślamy się, że ścieżki Reachera i kanadyjczyków się przetną i czekamy tylko kiedy i w jakich okolicznościach. Ale oczywiście wiemy, że nie obędzie się bez przywracania ładu i porządku metodami niezbyt zgodnymi z prawem ;)

W tej części cyklu ("Czas przeszły") spodobała mi się jedna drobna "wyrwa" od analogicznych i pełnych schematów akcji książek z Reacherem. "Wyrwa" ta wystąpiła jeszcze w takich częściach cyklu jak "Echo w płomieniach", "Nieprzyjaciel", "Jednym strzałem", "61 godzin", "Czasami warto umrzeć", "Poszukiwany", "Sprawa osobista", "Sto milionów dolarów"... Chyba wszystkie z "wyrwą" wymieniłem, czyli 9 na 24 napisanych samodzielnie przez autora (bez współautorstwa z bratem Andrzejem). Daje to trochę ponad 1/3 książek całego cyklu, czyli można powiedzieć, że wspomniana "wyrwa" od pełnego schematu jest jedynie pewnego rodzaju mutacją analogicznych schematów.

Chodzi o to, że ową "wyrwą" we wskazanych częściach jest brak wątku romansowego (właściwie opisów kopulacji Reachera) z jakąś kobietą funkcyjną (prawniczką lub byłą albo obecną funkcjonariuszką jakiejś służby państwowej).

Akcja wszystkich książek cyklu zawsze rozgrywa się w ciągu kilku zaledwie dni, ale wystarczały one (w 15 książkach na 24),by Jack Reacher wciągnął prawniczkę lub byłą albo obecną funkcjonariuszkę jakiejś służby państwowej do łóżka... Czy wszystkie prawniczki i funkcjonariuszki w USA w sprawach intymnych są takie łatwe i szybko wskakują do łóżka facetom, którzy pojawili się znikąd i zaraz jutro odjadą w siną dal?

Dziwna historia. Mam problem z jej oceną. Z jednej strony wciągająca, niemal jak zawsze, a z drugiej jakiś zlepek irracjonalnych sytuacji.

Ksiązka ma dwa główne wątki. Pierwszy jest trochę w klimacie milczenia owiec, w drugim Reacher prowadzi "prace archeologiczne" w prehistorii swojej rodziny. Poznaje też dalekich kuzynów. Książka sensacyjna w spokojniejszym klimacie.

NUDA, NUDA, NUDA
Że też ja to przetrwałam - sama nie wierzę
audio - lektor kiepski

NUDA, NUDA, NUDA
Że też ja to przetrwałam - sama nie wierzę
audio - lektor kiepski

Jest to moja 12 przeczytana powieść Lee Childa. Jedna z dwóch w kategorii TOP tego Autora (ale srebrny medal). Przez takie TOP książki porzuciłem platformy filmowe streamingowe... nie wiem co będzie jak przeczytam wszystkie książki w serii.

Obecnie przeczytałem już 12 z serii o Jacku R. Na razie trafiłem (wg mojej opinii) na 1 "niewypał". Szczegóły poniżej.

Moje książki Lee Childa kategoria TOP (po prostu świetne):

Moje książki...

Najsłabszy Reacher z jakim miałem do czynienia

Najsłabszy Reacher z jakim miałem do czynienia

18/2024 (audiobook 12/2024)
Zauważyłem w serii o Reacherze pewną stałą: po każdym wybornym tomie następuje zdecydowanie słabszy, tak jakby Autor musiał odpocząć po większym wysiłku, ale musiał wywiązać się z umowy wydawniczej ;)

Po kapitalnej “Nocnej rundzie” nastąpił więc “Czas przeszły”.
Child splata tu dwa wątki: kryminalny i obyczajowy.
Płyną one niezależnie od siebie i pod koniec książki “jeden wpada do drugiego”, jak Warta do Odry.
Tym razem akcja zdecydowanie zwalnia, bo Reacher zamiast gruchotać karki złych ludzi… chodzi po lokalnych bilbliotekach, odwiedza archiwa i rozmawia z wiekowymi mieszkańcami miejscowości, z której pochodził jego tajemniczy, jak się okazało, ojciec.

A bohaterowie wątku kryminalnego wikłają się w sprawę, której charakter Autor odsłania dopiero pod koniec powieści – zatem zachodzimy w głowę: o co tu w ogóle chodzi ;)

No ale mamy do czynienia z Reacherem, więc oczywiście musi dojść do momentu, w którym ten znów pomaga uczynić ten świat trochę lepszym poprzez eliminację zła.

Najważniejsze, że klimat serii został zachowany, czego absolutnie nie da się powiedzieć o serialowej ekranizacji.

Lektor: Tomasz Sobczak

18/2024 (audiobook 12/2024)

Po kapitalnej “Nocnej rundzie” nastąpił więc “Czas przeszły”.
Child splata tu dwa wątki: kryminalny i obyczajowy.
Płyną one niezależnie od siebie...

To było moje pierwsze spotkanie z Reacherem i tym autorem, ale z pewnością nie ostatnie.

Akcja w tej książce była dla mnie cały czas w górę i w dół, że raz nie mogłam się w ogóle oderwać, a po chwili już odechciewało mi się czytać, bo nic się nie działo. Jednak ta akcja pod koniec książki była świetna, przypominała trochę igrzyska śmierci, który uwielbiam, więc za to moja ocena poszła w górę, bo takiego plot twistu się nie spodziewałam.
7/10

Plus- napięcie.... końcówka akcji
Minus - durna parka, od początku wiadomo jaką mają rolę oraz za szybkie zakończenie akcji.
Gdyby nie te minusy była by 8 ka

Plus- napięcie.... końcówka akcji