Dezerter

- 2018-06-14
- 2018-06-14
- 2016-01-01
- Ewa Ziegler-Brodnicka
- dezerter II wojna światowa powieść próba samobójcza psychoza samotność strach śmierć trauma ucieczka
Ostatnie lato II wojny światowej, wieści z frontu wschodniego są coraz bardziej niepokojące. Młody żołnierz, Walter Proska pochodzący z Ełku, zostaje przydzielony do małego oddziału, którego zadaniem jest zabezpieczenie linii kolejowej. Wyczerpani upałem i atakami sił partyzanckich żołnierze są zmuszeni wykonywać rozkazy, które stopniowo stają się coraz bardziej nieludzkie. Spora część z nich popada w rezultacie w szaleństwo i jest prześladowana myślami o śmierci.
Proska próbuje odnaleźć wśród tego chaosu odpowiedzi na dręczące go pytania: czy służba jest ważniejsza od sumienia? Kim w istocie jest wróg? Czy można uniknąć winy? I wreszcie – gdzie podziała się Wanda, Polka z oddziału partyzanckiego, o której nie może zapomnieć?
Może i sam fakt wydania tej książki miał ważniejsze znaczenie historyczne ze względu na poruszony w niej temat, ale niestety należy przyznać, że fabuła i treść porywająca wcale nie jest. Książkę męczyłam, dokuczał ciężki styl autora, dużo opisów przeciągającej się i nudzącej tułaczki po lesie a mało akcji, do tego wiele niedokończonych wątków, które wcale nie wprowadzają czytelnika w zadumę tylko pozostawiają złość, niedosyt i wrażenie zmarnowanego czasu.
więcej Pokaż mimo toW kategorii "Rzesza od kuchni":
- wiele lat temu nie przemęczyłem Kirsta
- Lenza udało mi się przemęczyć
- zdecydowanie lepiej daję radę z Hasselem
Pięć na dziesięć, bo jakby było słabiej, to bym jej nie dokończył.
W kategorii "Rzesza od kuchni":
Pokaż mimo to- wiele lat temu nie przemęczyłem Kirsta
- Lenza udało mi się przemęczyć
- zdecydowanie lepiej daję radę z Hasselem
Pięć na dziesięć, bo jakby było słabiej, to bym jej nie dokończył.
Jest to jedna z książek, którą mi się dosyć ciężko czytało. Wiele razy gubiłam wątki i nie wiedziałam o co chodzi. Więc mogę powiedzieć, że autor ma ciężki do czytania styl.
Polecam osobom, które lubią takie klimaty
Pokaż mimo toPolecam osobom, które lubią takie klimaty
Jak dla mnie wielkie rozczarowanie i ciężko mi było dotrwać do końca tej książki.
Pokaż mimo toKsiążka w fotel nie wciska, ale przeczytać można.
Książka w fotel nie wciska, ale przeczytać można.
Pokaż mimo toTrochę męczył mnie styl autora, co miało miejscami wpływ na przyjemność czytania.
Można przeczytać
Można przeczytać
Pokaż mimo toPrzeczytane.
Opowiesc mocno antywojenna.
Brakowalo mi zalonczenia kilku watkow- Wanda, Udo etc.
Przeczytane.
Pokaż mimo toOpowiesc mocno antywojenna.
Brakowalo mi zalonczenia kilku watkow- Wanda, Udo etc.
Książka słaba. Sięgając po nią spodziewałem się prozy w stylu Hansa Hellmuta Kirsta, a tu wielkie rozczarowanie.