Ocalić jeńców!
- 2016-01-01
- 2016-01-01
- Tomasz Fiedorek
- II wojna światowa historia
Jedna niezwykła misja. Tysiące istnień na szali"
1945 rok. Armia Czerwona wypiera Niemców z Polski, wyzwalane są kolejne niemieckie obozy. Byłych jeńców wojennych i robotników przymusowych Sowieci uważają za tchórzy, potencjalnych szpiegów lub członków antykomunistycznego podziemia.
Wysyłane do Moskwy oferty pomocy w opiece nad byłymi jeńcami spotykają się z odmową. Amerykański wywiad opracowuje plan misji ratunkowej: postanawia wykorzystać stacjonującą na Ukrainie jednostkę Sił Powietrznych Armii Stanów Zjednoczonych, która ma być przykrywką dla tajnej operacji. Jej wykonanie powierzone zostaje kapitanowi Robertowi M. Trimble'owi, weteranowi 8. Armii Powietrznej. Dowodził "Latającą Fortecą" w 35 śmiertelnie niebezpiecznych lotach bombowych. Teraz zostaje wysłany z misją, której prawdziwego celu nie ujawniono nawet jemu. Dyplomatyczny paszport nie chroni go przed siarczystym mrozem i równie chłodnym przyjęciem ze strony sowieckich władz.
Ocalić jeńców! to zapis dramatycznej, nierównej walki o wielką stawkę. Zmagań samotnego człowieka z totalitarnym komunistycznym reżimem, jego tajną policją i wszechobecną paranoją. Zmagań z bezwzględnością zachodnich polityków usiłujących jeszcze "kupić" Stalina - za cenę życia niewinnych ludzi. Zmagań, które wymagały sprytu, odwagi i determinacji, przede wszystkim jednak odwołania się do tego, co najważniejsze w człowieku. By inni mogli przeżyć i by świat był choć odrobinę lepszy. Po prostu.
Bardzo cenię prawdę i jeżeli było tak w powieści a jest na to dowód chociażby medalem od rządu Francuskiego, to ogromny szacunek dla głównego bohatera.
Oczywiście dodatkowe plusy za wzmiankę o moim Lublinie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście dodatkowe plusy za wzmiankę o moim Lublinie.
Przed przeczytaniem tej książki nie miałem pojęcia o tej "stronie" polityki aliantów. Kawał dobrej historii o dramatycznych powrotach z powoli wygasającego wiru wojny - zestrzelonych pilotów, uchodźców, jeńców i nigdy nie kończącej się podejrzliwości - niby współpracujących ze sobą sojuszników.
Przypisy mogłyby być wygodniej umieszczone u doły stron zamiast na końcu książki, ale to już drobnostka "techniczna".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypisy mogłyby być wygodniej umieszczone u doły stron zamiast na końcu...
Rewelacja. Wspomnienia kapitana Roberta Trimble, spisane przez jego syna. Kapitan Trimble, po odbyciu przepisowej tury lotów bojowych na bombowcach został przeniesiony do Połtawy, by tam brać udział w akcji ściągania zestrzelonych nad terytorium Rosji i Polski załóg samolotów USAF. Ale nie tylko. Po oswobodzeniach obozów koncentracyjnych oraz stalagów i oflagów na terenach jeszcze niedawno okupowanych przez Niemców pojawiły się tysiące byłych więźniów, zagubionych, niedożywionych, głodnych... Po cichu, wbrew sowieckiemu "naczalstwu" utrudniającemu co się da, Dowództwo Wschodnie zbiera informacje o takich nieszczęśnikach i próbuje ich - z różnym niestety skutkiem - wyekspediować z terenów, na których daje się już odczuć twarda ręka Rosjan.
Książka jest napisana prawie beletrystycznie, oczywiście z pewnością miały na to wpływ relacje między autorem a bohaterem książki.
Bardzo polecam, jest to literatura o nieznanych szerzej kulisach II wojny światowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGotowy scenariusz na dobry, wojenny, szpiegowski i ...romantyczny film (lub serial - dużo się działo). Pasjonująca historia „nieznanego bohatera” z losami Polski w tle. Zanim kiedyś powstanie film fabularny, polecam przeczytać książkę i sięgnąć do dokumentu na YouTube:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://youtu.be/Ldfq-pTzVBo
Biorąc się za lekturę sądziłem, że to takie pitu pitu jakich ostatnio dużo: wznowienia dzieł historycznych bez grama nowości, "odkrywanie" odkrytego czy gawędy wokół jednego epizodu, których nijak nie da się zweryfikować ;)
A jednak, książka oparta na pewnej historii rodzinnej z elementami, dającymi się sprawdzić, zresztą pojawiają się przypisy. Czyta się jak dobrą powieść sensacyjną! A to "tylko" historia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA jednak, książka oparta na pewnej historii rodzinnej z elementami, dającymi się sprawdzić, zresztą pojawiają się przypisy. Czyta się jak dobrą powieść...
Ocalić jeńców . to fragment historii związanej z operacją Frantic . Autor potrafił opisać utajnione działania swojego ojca , który podjął się misji ratowania jeńców alianckich na terenach zajętych przez Armię Czerwoną