Testament
- Joanna Chyłka (tom 7)
- Czwarta Strona
- 2018-03-14
- 2018-03-14
- literatura polska manipulacja mistyfikacja oskarżenie polityka prokurator sędzia szantaż śledztwo thriller thriller prawniczy wyścig z czasem zemsta
- Inne
Znany warszawski ginekolog niespodziewanie otrzymuje ogromny spadek od jednej ze swoich pacjentek, choć przyjął ją w gabinecie tylko raz. W skład masy spadkowej wchodzi zapuszczona nieruchomość, która lata temu po reprywatyzacji stała się własnością kobiety. Kiedy lekarz jedzie na miejsce, czeka go kolejne zaskoczenie – odnajduje zwłoki w stanie zaawansowanego rozkładu, a niedługo potem ginekologiem interesuje się policja, gotowa aresztować go za przestępstwo.
Lekarz chce, by reprezentowała go Joanna Chyłka, która jakiś czas temu była jego pacjentką. Mecenas waha się, jest bowiem zaabsorbowana obroną kogoś innego. Kiedy jednak okazuje się, że ginekolog może pomóc w wyciągnięciu tej osoby z więzienia, natychmiast się zgadza. Nie wie, jak wiele sekretów drzemie w rodzinnej przeszłości spadkodawczyni…
Oficjalne recenzje
Co dalej, Chyłka?
Wydana w 2015 roku „Kasacja” otworzyła cykl, który zdobył tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni zakochali się w słownych utarczkach Chyłki i Zordona, drudzy wytykają Remigiuszowi Mrozowi niespójności w fabule. Seria, jako taka, nie ułatwia jednoznacznej oceny. Każdy cykl, czy to książkowy, czy serialowy, miewa lepsze lub gorsze momenty i prawniczo-kryminalna saga nie jest od nich wolna. „Testament” to siódma powieść o prawnikach z kancelarii Żelazny & McVay, z ciekawym wątkiem przewodnim, niezłym tempem i finałem, który nie każdemu czytelnikowi przypadnie do gustu. Aż chciałoby się napisać - wszystko po staremu.
Fabuła „Testamentu” to kontynuacja niektórych wątków z „Oskarżenia”. Bohaterowie zostali (jak zwykle) postawieni przez autora pod ścianą, teoretycznie bez możliwości podjęcia sensownych ruchów. A jednak. Do Chyłki zgłasza się jej były ginekolog, z prośbą o reprezentowanie go w sprawie związanej z otrzymanym przez niego spadkiem. Jedna z jego pacjentek zapisała mu w testamencie posiadłość znajdującą się na atrakcyjnym gruncie. Problem w tym, że w zapuszczonym domu lekarz odkrywa zwłoki kobiety, a to dopiero początek jego problemów. I pewnie Chyłka nie zajęłaby się tą sprawą, gdyby nie zadeklarowana przez lekarza pomoc w sprawie, która prawniczce spędza sen z powiek. A potem? A potem, jak to u Remigiusza Mroza bywa, zabawa dopiero się rozpoczyna.
Siódme spotkanie z Chyłką i Zordonem to nie tylko nowa sprawa dla ambitnej prawniczki, ale i próba wyjścia obojga bohaterów na prostą. Życie jej i Zordona skomplikowało się, ale trudno nie odnieść wrażenia, że tych dwoje zachowuje się jak pijane dziecko we mgle. Trochę niefortunne porównanie w odniesieniu do Joanny, ale jednak. Tym razem kancelaria musi zmierzyć się z dziką reprywatyzacją, a także z wydarzeniem, które na zawsze zmieni układ sił w biurowcu Skylight. Remigiusz Mróz, do czego już przyzwyczaił swoich czytelników, mocno trzyma rękę ma pulsie codzienności, odwołując się co i raz do aktualnych tematów i trendów z wielu dziedzin życia - od polityki, poprzez gospodarkę, na mediach społecznościowych i modnych warszawskich lokalach kończąc. Między główną parą bohaterów iskrzy, Chyłka w słownym ping-pongu przechodzi samą siebie, ale też trudno nie odnieść wrażenia, że rozłożone na kilka tomów relacje damsko-męskie coraz bardziej tracą na sile. A na pewno nie wywołują emocji z początku serii.
Autor ponownie nie oszczędza swoich bohaterów - to także nic nowego, choć piętrząc przed nimi problemy, garściami czerpie z poetyki oper mydlanych. Mnie to akurat nie przeszkadza, bo wydaje mi się, że to celowe przerysowanie, żeby podkręcić emocje czytelnika, ale rozumiem, że nie każdemu odbiorcy, choćby „Testamentu”, takie literackie manewry przypadną do gustu. Sam mam mieszane uczucia wobec tego, co okazało się po finale sprawy w sądzie. Szczególnie, że ten tom czyta się naprawdę lotem błyskawicy a kłopoty, w jakie wpakował się warszawski ginekolog, nie dają łatwej odpowiedzi na pytanie, jak jego sprawa zakończy się w sądzie. Niemniej jednak podjęty przez Remigiusza Mroza temat jest ciekawy i choć fikcyjny, to równocześnie niezwykle bliski rzeczywistości.
Amerykanie wymyślili już dawno, że dobry serial wieczorny powinien zakończyć się po siódmym sezonie. Kolejne bywają ryzykowne, choćby ze względu na zmęczenie jego twórców i znudzenie widzów. W przypadku cyklu powieściowego sprawy mają się zapewne odrobinę inaczej i choć mam do serii Remigiusza Mroza sentyment, to myślę, że „Testament” mógłby być ostatnim tomem o Chyłce i Zordonie. To byłby finał słodko-gorzki, zostawiłby sporo nierozwiązanych wątków, ale kto wie, czy nie okazałby się najlepszym z możliwych? Z drugiej strony Chyłka to twarda zawodniczka, więc jak będzie... czas pokaże.
Tomasz Radochoński
- 14 024
- 2 582
- 1 794
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze niezawodna - Chyłka.
Jak zawsze niezawodna - Chyłka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj Kordian, ty to sie lubisz wpakowac w kłopoty :D
Oj Kordian, ty to sie lubisz wpakowac w kłopoty :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana jeszcze szybciej niż poprzednia i jeszcze więcej apetytu na kolejną Chyłkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytam Chyłkę głównie w pracy więc niesamowicie mi umila czas. Ta część była bardzo ciekawa. Czasem przeraża mnie w jaki sposób Chyłka traktuje zordona ale rozumiem jaką charakterną postacią jest i tak ma być. Dużo zawiłości no nie wiem, trochę dziwny finał tej książki. Że akurat ta postać okazała się zabójcą..
Niby to oczywiste a Mróz i tak kręcił przez całą fabułę że różne by mogły być. Końcówka też taka naciągana dla mnie trochę.
Ale wciągnęła i szybko się czytało!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby to oczywiste a Mróz i tak kręcił przez całą fabułę że...
Mróz trzyma poziom. Poziom kiczu, tandety, beznadziejnych postaci, fatalnej narracji, bezsensownych zwrotów akcji i oczywiście wyjaśniania wszystkiego łopatologicznie na ostatnich kartach. I jeszcze obowiązkowy cliffhanger, z którego pewnie znowu w kolejnym tomie wycofa się okrakiem, jak za każdym do tej pory razem. Chyba już nie mam siły sprawdzać, co jest w kolejnych tomach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczytany w książkach RM zatrzymałem się wreszcie, przyszedł kryzys. Jak w innych powieściach tego autora mamy tu i akcję i pewną wiedzę do zdobycia - tym razem o prawie spadkowym, o złodziejach przedwojennych kamienic... niestety nie ustrzegł się RM pewnego efektu, którego nie lubię - otóż ciekawie rozwijająca się akcja pełna mylnych tropów i narastających komplikacji nagle zostaje przerwana przez Filipa z konopi wyciągającego królika z kapelusza. Postanowiłem więc zrobić sobie przerwę z RM, zapewne wrócę do kolejnych tomów.
Zaczytany w książkach RM zatrzymałem się wreszcie, przyszedł kryzys. Jak w innych powieściach tego autora mamy tu i akcję i pewną wiedzę do zdobycia - tym razem o prawie spadkowym, o złodziejach przedwojennych kamienic... niestety nie ustrzegł się RM pewnego efektu, którego nie lubię - otóż ciekawie rozwijająca się akcja pełna mylnych tropów i narastających komplikacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jesteś obcą mi osobą, z którą chciałabym nawiązać jeszcze większą nieznajomość". Cięty język Chyłki - jest, napięcie między Kordianem a Chyłką - jest. Niestety jest też sporo informacji, które pojawiają się z sufitu, wątek kryminalny grubymi nićmi jest szyty. Niby narracja wprowadza nas w temat ale okazuje się, że jednak wcale nie i kompletnie z czapy wszyscy inni wiedzą co się wydarzyło, a my do spółki z jednym bohaterem nie. W ostatecznym rozrachunku - takie sobie to było.
"Jesteś obcą mi osobą, z którą chciałabym nawiązać jeszcze większą nieznajomość". Cięty język Chyłki - jest, napięcie między Kordianem a Chyłką - jest. Niestety jest też sporo informacji, które pojawiają się z sufitu, wątek kryminalny grubymi nićmi jest szyty. Niby narracja wprowadza nas w temat ale okazuje się, że jednak wcale nie i kompletnie z czapy wszyscy inni wiedzą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPan Mróz wciąż trzyma poziom! 🙂Kolejna świetna cześć o Chyłce. Ciekawy główny wątek, szybkie tempo akcji, intrygi, perypetie prywatne głównych bohaterów, wiele niewiadomych i slodko- gorzkie zakończenie. Ja nie mogłam się oderwać od lektury, więc oczywiście mocno polecam🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam swoją przygodę z Chyłką od serialu, więc ominęłam pierwsze tomy i to był mój pierwszy. Różnice są całkiem spore, choć Chyłka i tak ma już dla mnie twarz aktorki Magdaleny Cieleckiej. Na pierwszy rzut oka Chyłka z serialu bardziej mi przypadła do gustu. W książce prawie każde jej zdanie jest zawsze porównaniem do czegoś. Tryska powiedzonkami, ciekawostkami ze świata czy historii. Na żywo taka osoba byłaby zbyt męcząca.
Historia z ginekologiem ciekawa, ale nie porywająca.
Zaczęłam swoją przygodę z Chyłką od serialu, więc ominęłam pierwsze tomy i to był mój pierwszy. Różnice są całkiem spore, choć Chyłka i tak ma już dla mnie twarz aktorki Magdaleny Cieleckiej. Na pierwszy rzut oka Chyłka z serialu bardziej mi przypadła do gustu. W książce prawie każde jej zdanie jest zawsze porównaniem do czegoś. Tryska powiedzonkami, ciekawostkami ze świata...