Dom służących
- 2017-11-08
- 2013-11-27
- Agnieszka Kalus
- Agnieszka Kalus plantacja dziecko posiadłość służąca
„Dom służących” autorstwa Kathleen Grissom, to jeden z największych bestsellerów na rynku amerykańskim w ostatnich latach. Powieść przez wiele tygodni utrzymywała się na liście bestsellerów New York Timesa, a prawa do jej sfilmowania wykupiła wytwórnia Lonetree Entertainment.
„Dom służących” w pasjonujący sposób łączy powieść historyczną z elementami obyczajowymi, kreśląc fascynującą historię pełną tajemnic i emocji, która z pewnością trafi w gusta tych czytelników, którym podobały się „Służące”.
***
Przybycie małej białej dziewczynki na plantację pociąga za sobą tragedię, która wydobywa na światło dzienne to, co w ludziach, których nazywa swoją rodziną jest najlepsze i to, co najgorsze.
Siedmioletnia Lavinia zostaje osierocona na pokładzie statku płynącego z Irlandii. Na plantacji tytoniu, do której zostaje zabrana i gdzie ma pracować, trafia do domu niewolników. Będąc pod opieką Belle, nieślubnej córki właściciela, Lavinia zżywa się ze swoją przybraną rodziną, chociaż dzieli ich kolor skóry.
W końcu właściciele plantacji przygarniają Lavinię do swojego domu, gdzie pan jest wciąż nieobecny, a pani zmaga się z uzależnieniem od opium. Lavinia jest rozdarta pomiędzy dwoma domami. Kiedy zostaje zmuszona do dokonania wyboru, jej lojalność zostaje podważona, tajemnice zostają wyciągnięte na światło dzienne, a ludzkie życie znajduje się w niebezpieczeństwie.
„Dom służących” to trzymająca w napięciu powieść o tym jak ważna jest rodzina, w której miłość i lojalność triumfują.
Nic dla mnie nie znaczy kolor skóry, ani to, kto jest ojcem, ani kto jest matką. Jesteśmy rodziną i dbamy o siebie nawzajem. Rodzina czyni n...
RozwińDlaczego myślisz teraz o wyjeździe? - przerwała mi Mama. - To dopiero przed tobą. Patrz na dzień dzisiejszy, dziecko. Powtarzaj: ''Dziękuję ...
Rozwiń
Mam wrażenie, że powieść napisana w pośpiechu. Chaotycznie i błyskawicznie przebiegała akcja. Brak było tej charakterystycznej głębi. Przeczytałam do końca, byłam ciekawa jak się zakończy... Historia ciekawa, to trzeba przyznać...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, choć dosyć długa. Pisana z punktu widzenia dwóch kobiet - Lavinia jest Irlandką, a Belle jest czarnoskóra. Autorka fajnie potrafiła zróżnicować rozdziały "pisane" przez obydwie kobiece narratorki, oddając ich różne charaktery i odmienne podejście do niektórych spraw. Ciężko powiedzieć, czy oddała dobrze sposób myślenia i kulturę rodzin będących niewolnikami lub służącymi w domach plantatorów w Wirginii. Na pewno jednak dobrze pokazała ogromną zależność od mężczyzn będących właścicielami plantacji czy nadzorcami - zarówno ciemnoskórych osób, jak też białych kobiet będących żonami czy córkami. Ta władza była w dużej mierze oparta na strachu i nie uszczęśliwiała żadnej ze stron. Przynajmniej w tej książce praktycznie żaden z bohaterów nie potrafił osiągnąć spokoju i równowagi. W sumie smutne, choć zapewne w dużej części prawdziwe.
Wciągająca, choć dosyć długa. Pisana z punktu widzenia dwóch kobiet - Lavinia jest Irlandką, a Belle jest czarnoskóra. Autorka fajnie potrafiła zróżnicować rozdziały "pisane" przez obydwie kobiece narratorki, oddając ich różne charaktery i odmienne podejście do niektórych spraw. Ciężko powiedzieć, czy oddała dobrze sposób myślenia i kulturę rodzin będących niewolnikami lub...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompletnie się nie odnalazłam w tej powieści ,mnóstwo postaci , pokręcone z poplątanym ….Taka stara Dynastia ;) jak dla mnie -strata czasu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
Nie, to nie na moje nerwy. Zero autentyzmu i 100% melodramatu rodem z filmów telewizyjnych. Wkurzający bohaterowie, którzy są płascy jak papier i wyłącznie czarno-biali i to niekoniecznie zgodnie ze swoim kolorem skóry... Czytałam sporo powieści o tematyce niewolnictwa, ale to wychodzi sto razy lepiej, kiedy takie historie opowiadają czarnoskórzy autorzy. Tutaj mamy słabiutką obyczajówkę z amerykańskiego południa i z epoki. Szkoda czasu, który i tak już zmarnowałam na 1/4 tej opowieści. Nie polecam.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie, to nie na moje nerwy. Zero autentyzmu i 100% melodramatu rodem z filmów telewizyjnych. Wkurzający bohaterowie, którzy są płascy jak papier i wyłącznie czarno-biali i to niekoniecznie zgodnie ze swoim kolorem skóry... Czytałam sporo powieści o tematyce niewolnictwa, ale to wychodzi sto razy lepiej, kiedy takie historie opowiadają czarnoskórzy autorzy. Tutaj mamy...
Miałam długą przerwę w czytaniu beletrystyki. I zaczęłam niezwykłą historią. Czułam się oczarowana. Przeżywałam emocje bohaterów i ich cierpienie. Ciężar niewolnictwa, pogardy drugim człowiekiem, nadużywania swojej pozycji, a z drugiej strony naiwności i delikatności. Zapragnęłam kontynuować tę historię i jednocześnie powrócić do "Przeminęło z wiatrem", które mają pewne wspólne punkty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo smutna, wręcz depresyjna. Mam mieszane uczucia... Byłaby ciekawa, gdyby nie była taka przewidywalna, płytka, w wielu wątkach powierzchowna, w innych naiwna lub absurdalna. Powiedziałabym 'literatura dla kucharek'.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, chociaż styl wydaje się infantylny. Może to zabieg celowy, ponieważ narratorami trudnych problemów niewolnictwa oraz drastycznych scen są przeważnie dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia osadzona w czasach niewolnictwa.
Ciekawa historia osadzona w czasach niewolnictwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię dobrze napisane rodzinne sagi, historie opisujące życie na plantacjach, które się ciągną przez długie lata, dlatego książka mi się podobała, zaciekawiły mnie losy głównych bohaterów, bo zawsze mnie poruszają historie segregacji rasowej, niesprawiedliwości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry obyczaj, na długie zimowe wieczory. Bardzo jestem ciekawa dalszej historii.
Świetna książka, pomieszanie szczypty Chaty Wuja Toma, szczypty Przeminęło z Wiatrem i szczypty Korzeni. Losy Lawinii i mieszkańców plantacji Wysokie Dęby wciągają i trudno się oderwać od czytania. Nie dziwię się że wykupiono prawa do sfilmowania tej powieści. Bardzo polecam.