Punkt zwrotny

Okładka książki Punkt zwrotny autora Vladimir Wolff, 9788365904058
Okładka książki Punkt zwrotny
Vladimir Wolff Wydawnictwo: Warbook Cykl: Armagedon (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Armagedon (tom 4)
2018-01-17
2018-01-17

Kup Punkt zwrotny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Punkt zwrotny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Punkt zwrotny

Powrót po latach do twórczości Vladimira Wolffa przyniósł kilka ciekawych refleksji.

"Punkt zwrotny" (btw, chyba najbardziej drętwy tytuł, jaki można było wymyślić) w oczywisty sposób kojarzy się z serią "Radykalni. Terror" Piotrowskiego. Znów jedyną przeszkodą na drodze do pełnej islamizacji Europy stają się Polacy - u Wolffa uzbrojeni dodatkowo w sztuczną inteligencję mówiąca głosem Poli Raksy (serio). Swoją drogą ten "islamosceptycyzm" to ciekawy i zupełnie nieodnotowany w przestrzeni publicznej nurt w polskiej literaturze sensacyjnej ostatnich lat.

Mimo mocnej podbudowy ideologicznej "Punkt zwrotny" czyta się nieźle. Mam wrażenie, że najciekawsza w całej serii jest paradoksalnie nie wizja Polski jako lokalnego mocarstwa, ale to, że bohaterowie - jak na żelazne reguły gatunku - okazują się zaskakująco bezsilni: desperacko próbują mieć kontrolę nad czymkolwiek, ich misje są rwane i jeśli przynoszą jakiś efekt to zazwyczaj daleki od zamierzonego. Ciekawy zabieg, który nawet mnie zaintrygował. Pora na kolejną część. :)

kto lubi political fiction to w sam raz . Ja lubię .

kto lubi political fiction to w sam raz . Ja lubię .

"Punkt zwrotny" to część, która jest chyba najbardziej zbliżona do współczesnych realiów. Porusza problem, który jest aktualnie największym zagrożeniem, z którym musi zmierzyć się nie tylko Europa, ale i cały świat. Chodzi oczywiście o terroryzm i przeprowadzenie zamachu na skalę, która wywróci cały dotychczasowy porządek do góry nogami.

Pierwsze skrzypce gra znany z pierwszej części Artur Sznajder, polski dżihadysta, który pod przewodnictwem charyzmatycznego dowódcy z Syrii, wraz z innymi bojownikami ma przeprowadzić w Europie wyżej wspomniany zamach. Postacie znane z poprzednich części praktycznie się nie pojawiają. Halicki jak i Banach występują w zasadzie okazjonalnie. Większą rolę odgrywają chłopaki z JSOC, a dokładniej Cyrus Parker, który w "Hydrze" nieźle nawywijał oraz pojawiający się w kolejnej części Ernest "Plazma" Wolski. W miarę czytania obaj zyskują coraz większą sympatię, chociaż tak się nie zapowiadało.

Książka jest podzielona jakby na dwie części. Pierwsza to dalsze losy Sznajdera, historia jego grupy bojowej i przygotowania do zamachu. Druga to samo przeprowadzenie ataku i przeciwdziałania jakie podejmują nasi bohaterowie. Wszystko pod wpływem nieprzewidzianego impulsu.

Akcja na początku nie jest dynamiczna, rozwija się stopniowo. Nie ma zbyt wielu spektakularnych potyczek, natomiast w drugiej części wszystko przyspiesza. Ogólnie przez całą książkę dużo się dzieje i wszystko składa się ładnie w całość. Czyta się bardzo dobrze.

Duży plus za przedstawienie sytuacji jaka obecnie panuje w Europie, zwłaszcza w krajach zachodnich, gdzie dużym problemem jest ciągły napływ imigrantów. Zaskoczyła mnie jedna sytuacja przedstawiona w książce. Francuska policja prowadzi pościg za samochodem, dochodzi do śmiertelnego wypadku, potem wybuchają zamieszki. Wieczorem odpalam Internet i czytam opis identycznej sytuacji jaka miała miejsce we Francji. Autor dobrze przewiduje kierunek w jakim zmierza Europa. Obecnie epidemia zmieniła trochę priorytety zagrożeń, jednak ciągle może dojść do zamachu, który będzie punktem zwrotnym w tej nierównej walce.

Natomiast to, co spotkało Artura Sznajdera zasługuje na minus. Zupełnie nie pasowało mi to zakończenie do tej postaci. Zobaczymy w jaką stronę pójdzie autor w kolejnej części.

Pierwsze skrzypce gra znany z...

Po takim sobie pierwszym tomie, niezłym drugim i trzecim znów mamy dołek. Wiodącym motywem jest akcja rozgrywająca się na bliskim wschodzie i jej pochodne, a przyznam, ze ten motyw wraz z terroryzmem islamskim już mnie męczą. Mam nadzieję, że piąta część będzie lepsza.

Prosto z mostu i krótko: do połowy takie sobie, później ciekawsze rzeczy wchodzą oraz akcja nabiera... hmmm- koloru.
Postawię ten sam zarzut co w poprzedniej części- znowu dostajemy tylko strzępki nawiązujące do pierwszej i drugiej części. Brak dalszej akcji w tym temacie i opisu mocnego wpływu zaistniałej sytuacji na świat. Stało się i tyle. Nie poznajemy dalszego ciągu znaczących wydarzeń i działań. A szkoda.

Zdecydowanie powrót autora do znakomitej formy z tomu drugiego. Oj, dzieje się w "Punkcie zwrotnym", dzieje. Napięcie niesamowite. Pochłonęłam jednym tchem. Tylko na koniec Wolff trochę przegiął z tym Sznajderem jak dla mnie... Mam nadzieję, że biedak jednak przeżył, szkoda by mi go było.

Jest Artur Sznajder i jest impreza - w poprzednich książkach brakowało mi tej postaci.

W tej części cyklu "Armagedon" pojawił się szczeciński (jak paprykarz) wyznawca proroka i od razu historia opowiadana przez autora nabrała tępa i rumieńców. A najważniejsze, że sprawiło mi to radość z dalszego czytania i poznawania historii bohaterów, bo niestety po trzecim tomie czułem się już lekko zmęczony.

W skrócie: Sznajder, sesja egzaminacyjna, starzy znajomi, wycieczka krajoznawcza, bum, telewizja, pożar - Europy.

Czekam na tom 5.

Wolffa czyta sie prawie zawsze dobrze.
Niestety akcje przewidywalne,odejscie Sznajdera jak slabe wino...bez smaku i polotu. Zawodowiec dajäcy sie poniesc emocjom konczy jak w amatorskiej nowelce...

Minus - to Izrael Panie Wolff jätrzy i podpala ( a kazdy z innych mocarstw doklada swöj pakiecik ) aby europe zalewaly fale "lekarzy,inzynieröw"...byle jak najdalej od swego podwörka,bo przeciez demograficznie juz Judea lezy w rozkladzie, co tez pokazuje powolna ewakuacja do naszego nieszczesliwego kraju....

Wolffa czyta sie prawie zawsze dobrze.

Bardzo lubię książki Vladimira Wolffa, ale... Nie będę owijał w bawełnę, „Punkt zwrotny” to dla mnie najsłabsza część całego cyklu. Brakuje mi w niej polotu trzech poprzednich tomów serii. Książkę czyta się co prawda dość szybko, ale brakuje w niej opisów akcji militarnych - walki dżihadystów lub zamach nie są aż tak wciągające, jak opisy bitew. Choć w „Punkcie zwrotnym” jest kilka potyczek, to na pewno nie spodobają się one osobom przyzwyczajonym do opisów choćby z „Hydry”. Zdecydowanie na plus jest umieszczenie w książce analizy dzisiejszej sytuacji politycznej w Europie oraz tego, co może ona wywołać. Wolff, jak wprawny analityk, tłumaczy procesy zachodzące w otaczającym nas świecie.

Oceniając na płaszczyźnie poglądów, podejścia do tematu i analizy bieżących wydarzeń dałbym maksymalną ilość gwiazdek. Toćka w toćkę mam takie samo podejście i poglądy jak autor. Niestety na płaszczyźnie literackiej książka jest: zbyt przewidywalna, mało złożona, niczym nie zaskakuje.
Nie mniej jednak czytało mi się bardzo przyjemnie.

Nie mniej jednak czytało mi się bardzo przyjemnie.

209 użytkowników ma tytuł Punkt zwrotny na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Punkt zwrotny na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Punkt zwrotny

Dodaj cytat z książki Punkt zwrotny