Adaś Mickiewicz. Łobuz i mistrz

Patronaty LC

Książki autora

Fajna książka. Krótkie rozdziały. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Fajna książka. Krótkie rozdziały. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Ciekawy pomysł na książkę. Męczy mnie to przekluczanie kolejnych drzwi. Informacje o wieszczu ciekawe podane.

Historia dla młodych czytelników. Wcielamy się w rodzeństwo, które wraz z dziadkiem w tajemniczej biblioteczce otwierają książkę i wkraczają w świat Adama Mickiewicza, stając się naocznymi świadkami Jego życia. Każdy rozdział to inny etap. Zaczynamy oczywiście od niemowlęctwa. Później dowiadujemy się, że Adaś to niezły łobuz :) jak w tytule, w końcu to chłopiec, i tak aż do dorosłości. Ciekawie przeplatają się wydarzenia historyczne, które tworzą dobre tło dla książki. Bardzo dobra pozycja.

więcej Pokaż mimo to

Pierwsza z cyklu "Wciągających książek o wielkich Polakach" jest nawet efektowniejsza niż druga o "Manii Skłodowskiej", którą już recenzowałem.
Pomysł na ten dziecięcy cykl polega na wprowadzeniu postaci rodziny będącej w posiadaniu niezwykłej kolekcji książek. Pozwalają one na wchodzeniu w wirtualny świat w jakim książka się dzieje i przeżywaniu przygód razem z ich bohaterami. Czasem bywa to nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, ale znacząco podkręca atmosferę toczących się tam przygód. Udaje się to też w pewnym stopniu przenieść na karty tej tradycyjnej książki, co zwłaszcza odczuje dziecięcy odbiorca. Autor przyznał w rozmowie, że kierował się ideą wirtualnej rzeczywistości i ma nadzieję, że już niebawem te możliwości dorównają tym jakie on w swoich książkach przedstawia. Cokolwiek by nie powiedzieć takie książki Jakuba Skworza znacznie podnoszą dzieciom atrakcyjność zapoznawania się z faktami historycznymi i biograficznymi.

Ola i Eryk, czyli dziecięcy bohaterowie serii poznają Adasia, gdy ten wypada z okna dworku i jest nieprzytomny. Zanim odzyska zdrowie jego matka modli się o to do Matki Boskiej Ostrobramskiej.
Innym dramatycznym wydarzeniem jest również pożar Nowogródka, w którym dzieci z dziadkiem uciekają przed im również grożącym pożarem.
Dzieci poznają również okres wileńskich studiów Mickiewicza i jego przyjaciół z tamtych czasów. Potem z kolei podróże po Rosji i świecie. Są też dramatyczne sceny Powstania Listopadowego. I w końcu twórczość w okresie pobytu na emigracji.
Dawno żadna książka dziecięca nie przypadła mi do gustu tak jak ta i bliźniacza o Manii Skłodowskiej. Polecam więc uwadze jeśli chcemy obdarować pociechy czymś atrakcyjnym i wartościowym.

więcej Pokaż mimo to

Adam Mickiewicz to zdecydowanie jedna z postaci, którą albo kochamy, albo nienawidzimy za jego twórczość. Relacja ta zmienia się chyba wraz z naszym dojrzewaniem i opuszczaniem szkolnych murów, bo zdecydowanie Mickiewicz budzi w licealistach lęk, a nie miłość. Jakub Skworz pokazuje nam nieco więcej, życie Adama od kulis.

Format przedstawiania historii przez Jakuba już znam, wcześniej miałam przyjemność przeczytać książkę o Marii Skłodowskiej. Jednak dla niewtajemniczonych: Ola i Eryk spędzając letnie miesiące w domu swoich dziadków mogą robić niemal wszystko, mają jednak omijać jeden z pokoi - gabinet dziadka. Zakazany owoc kusi najbardziej, więc dzieciaki zakradają się do pokoju i niemal bez problemu trafiają na te najbardziej chronione przedmioty w pomieszczeniu. Książki, które są portalami do opowiadanych historii. I hops, rodzeństwo trafia do rzeczywistości, w której żył Adam Mickiewicz.

Poznajemy wieszcza jako dziecko, niesfornego młodzieńca i dorosłego człowieka. Najpierw Ola i Eryk podróżują sami, nieco zagubieni w świecie, do którego nie pasują, później dołącza do nich dziadek, przewodnik i ten, dla którego wciągające książki nie są już tak wielką atrakcją. Zna je na pamięć i świetnie nawiguje pomiędzy najważniejszymi wydarzeniami z życia Adasia.

Bardzo cieszę się, że autorzy książek dla dzieci ciągle podnoszą sobie poprzeczkę. Przedstawiają w oryginalny sposób nie tylko opowieści o codzienności, zwierzakach i kosmosie, ale także o ważnych dla świata postaciach. Tak jak w tym przypadku ;)

Ta seria zdecydowanie skradła moje serce. Gdy marzę o swojej domowej biblioteczce, albo chociaż pięknym i dużym regale od lektury pierwszej książki Skworza bardzo chciałabym, żeby wśród setek książek znalazła się chociaż jedna z magiczną mocną. Mocą, która pozwoli mi, tak jak Oli i Erykowi przenieść się do opowiadanej historii. Więc jeśli znacie miejsca, w których można kupić takie literackie dzieła - dajcie koniecznie znać :)

Format przedstawiania historii przez Jakuba już...

Na półkach: , , , , ,

Premiera: 23.10.2017

#teamMickiewicz czy #teamSłowacki?

Ja sama od czasów licealnych należałam do tego pierwszego składu i już mi tak zostało ;) Zatem kiedy odezwał się do mnie autor książki "Adaś Mickiewicz. Łobuz i mistrz", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Zysk i Spółka, nie wahałam się ani chwili i przyjęłam ten tytuł pod swoje czytelnicze skrzydła.

Otrzymałam historię wielkiego romantycznego wieszcza opowiedzianą ustami pary młodych bohaterów - rodzeństwa Oli i Eryka, którzy wraz ze swoim dziadkiem podążają śladami Adama Mickiewicza od jego lat dziecięcych po płodny okres twórczy. Książka napisana jest nieco niczym baśń, nieco niczym powieść przygodowa, a na dodatek okraszona jest ona przepięknymi ilustracjami, oddającymi zawartość danego rozdziału.

Jakub Skworz sprawił, że tytuł ten urzeka świeżością przekazu, intryguje biografią wielkiego literata i przyciąga swoją formą w przepięknym wydaniu. Przeznaczony jest wprawdzie dla dzieci, które pierwsze lata podstawówki mają już za sobą, jednak swobodnie można go też czytać na głos młodszym dzieciom, modyfikując w razie potrzeby co bardziej skomplikowane czy wiejące grozą wątki.

Osobiście nie mogę się już doczekać kolejnej odsłony historii o wielkich Polakach, ponieważ dzisiaj ma swoją premierę "Mania Skłodowska. Wybitna uparciuszka", będąca opowiedzianą na nowo przez Skworza biografią Marii Skłodowskiej-Curie.

Nic tylko czytać i się inspirować!

Premiera: 23.10.2017

#teamMickiewicz czy #teamSłowacki?

Otrzymałam...

Książka "Adaś Mickiewicz. Łobuz i mistrz" Jakuba Skworza
adresowana jest do dzieci.

To nietypowa biografia naszego wieszcza.
I czyta się ją zadziwiająco dobrze!

Dlaczego "zadziwiająco'?
Dlaczego "nietypowa"?

Słów "zadziwiająco dobrze" użyłam dlatego, że jestem zdumiona.
Nigdy bym się nie spodziewała, że sama sięgnę po książkę o życiu Adama Mickiewicza.
Szkoła mnie zniechęciła nie tylko do jego twórczości, ale też do niego samego.
Uczyliście się jego życiorysu na pamięć? Ja musiałam :-(

A gdyby kiedyś ktoś najpierw podsunął mi książkę Sworza
(która w ciekawy sposób przedstawia migawki z życia Mickiewicza),
a dopiero potem podsunął kalendarium z dokładnymi datami z życia wieszcza,
to pewnie zapamiętałabym więcej wtedy, i więcej pamiętała dziś ;-)

A słów "nietypowa biografia" użyłam dlatego, że dzieje Mickiewicza
poznajemy oczami współczesnych dzieci, które razem z dziadkiem
dają się wciągnąć do środka książki o Adasiu / Adamie.

W dodatku jest tak pięknie wydana!

Książkę razem z córką polecamy!
Córka pochłonęła ją w całości na raz ;-)
A potem poszła czytać "Pana Tadeusza" ;-)

Książka "Adaś Mickiewicz. Łobuz i mistrz" Jakuba Skworza
adresowana jest do dzieci.

To nietypowa biografia naszego wieszcza.
I czyta się ją zadziwiająco dobrze!

Dlaczego "zadziwiająco'?
Dlaczego "nietypowa"?

Słów "zadziwiająco dobrze" użyłam dlatego, że jestem zdumiona.
Szkoła mnie...

więcej Pokaż mimo to

Niby historia dla dzieci, ale wciągnęła mnie do reszty... Mogę ją porównać nieco do podróży Łucji, Zuzanny, Piotra i Edmunda, choć nie jest tak spektakularna jak opowieść o Narnii... Autor młody i przesympatyczny - poznałam Jakuba Skworza na spotkaniu autorskim - czekam na kolejne książki. A i jeszcze jedno! Panie Jakubie - postać księżniczki Adeli niezmiernie się mojej księżniczce Alicji podobała... :-)

więcej Pokaż mimo to

Niepozorna książka dla dzieci, a tak bardzo mnie boli, że nie mogła zostać wydana 20 lat temu. Wiem, że wtedy moja miłość do wieszcza byłaby… hmmm… bardziej dojrzała. Autor w prostych słowach pokazuje nam historię Mickiewicza, za pomocą dwójki dzieci, które wraz z dziadkiem poznają losy poety z książki właśnie. Z książki wyjątkowej, bo pozwalającej dosłownie uczestniczyć. Dosłownie. To w jaki sposób Jakub Skworz napominając tylko o najważniejszych wydarzeniach z życia Mickiewicza, pokazuje Oli i Erykowi postać tego wielkiego Polaka, to prawdziwy majstersztyk. Niby niewiele powiedziane, a wszystko można zrozumieć i ułożyć w całość. Oczywiście, nie przeczę, że moja dotychczasowa wiedza mogła zakłócić odbiór tej książki, ale serdecznie mnie to nie obchodzi, bo według mnie jest genialna

więcej Pokaż mimo to

Czy książka przeznaczona z pozoru dla dzieci znajdzie uznanie również u dorosłych?
„Adaś Mickiewicz. Łobuz i mistrz” Jakuba Skworza udowadnia, że bez najmniejszych problemów.

Ola i Eryk podczas zabawy u dziadków łamią zakaz wchodzenia do jednego z pokoi. Jak to z dziećmi bywa ciekawość jest jednak silniejsza. Okazuje się, że za zakazanymi drzwiami kryje się wielka biblioteczka pełna książek.
Dzieci przyglądając się im trafiają na pozycję poświęconą samemu Adamowi Mickiewiczowi. Tak właśnie rozpoczyna się wielka podróż rodzeństwa wraz z dziadkiem, który oprowadza ich po życiu pisarza – od jego najmłodszych lat aż po dorosłość.

Wielki ukłon dla autora za ten wspaniały pomysł na książkę i za za formę jaką przybrała. Pozycja ta z powodzeniem mogłaby trafić do szkół i służyć jako idealne przedstawienie dzieciom sylwetki Mickiewicza.
Książka napisana jest zabawnie, lekko, a historia przybiera formę zabawy i ciągłej akcji, która ani przez moment nie nudzi. Bohaterzy cały czas odkrywają nowe fakty, jednocześnie bawiąc się przy tym i przeżywając nowe przygody – zapewniam, że odbiorca podczas lektury również ma znakomitą rozrywkę i uczy się przy okazji.

Tak jak wspomniałam na samym początku, pozycja ta wbrew pozorom nie jest tylko dla dzieci. Ja mając na karku 30-stkę również świetnie bawiłam się podczas lektury. Historia jest ciekawa, przyjemna w odbiorze i po prostu dobra. Język, którym została napisana, oczywiście jako pozycja dla dzieci, lekki i prosty ale uniwersalny i na poziomie.

Całość dopełnia wspaniałe wydanie książki. Ładne, proste lecz zarazem bajkowe ilustracje w środku, które dopełniają całości i piękna okładka, która przyciąga oko. Jedyne zastrzeżenie mam do miękkiej oprawy. Zdecydowanie na miejscu wydawnictwa postawiłabym na twardą okładkę, byłoby wtedy wręcz idealnie.

Zachęcam Was bardzo do podarowania swojej latorośli tej książki, będzie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Ja swój egzemplarz odkładam na półkę, by poczekał na mojego potomka – z przyjemnością przeczytam ją jeszcze raz w jego towarzystwie.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane