Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2017-09-13
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-13
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328046429
- Tagi:
- superfood
Poznaj klucz do dobrego zdrowia!
Proste i sprawdzone przepisy na pyszne dania dla całej rodziny. Wykorzystaj moc zbawiennych właściwości superfood! Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie! Superfood to prosta, smaczna i kolorowa kuchnia, dzięki której odnajdziesz najwspanialszą i najzdrowszą wersję siebie!
Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka przydomowego ogródka, omawia ponad 60 superfoods, podpowiada, jak najlepiej wykorzystać ich zbawienne właściwości, oraz podaje proste przepisy, od których lektury aż cieknie ślinka! Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak smaczne i łatwe! Już dziś rozpocznij tę fascynującą kulinarną przygodę i pamiętaj: dobre jedzenie to podstawa dobrego życia!
Odpowiednia dieta oznacza właściwy start we wszystkim, co robisz w życiu. Babcia zawsze powtarzała: „Zdrowie jest najważniejsze!” – nie ma wątpliwości, że miała rację. Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób, by uniknąć groźnych chorób, a przy tym wyglądać i czuć się świetnie przez całe życie. No i te niesamowite smaki! Dieta bogata w świeże produkty i mikroelementy sprawi, że nabierzesz energii, a przy okazji na pewno skorzysta Twoja rodzina.
Sophie Manolas jest ekspertką do spraw odżywiania. Dzieciństwo spędzone na wsi utwierdziło ją w przekonaniu, że posiadanie przydomowego ogródka i spożywanie świeżych produktów już od najmłodszych lat jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Choroba, z którą stoczyła długą walkę – zespół policystycznych jajników – zmobilizowała ją do rozpoczęcia studiów związanych z odżywianiem i dietetyką, ponieważ jedynym skutecznym lekarstwem na jej problemy okazała się zmiana diety. Teraz swoją wiedzą i – przepisami! – dzieli się z kobietami na całym świecie.
Manolas przekonuje, że właściwy dobór menu wcale nie oznacza ciężkiej pracy w kuchni ani nudnej diety – odpowiednie odżywanie może się okazać niezwykle smaczną przygodą. Ta książka dostarczy Ci informacji i zainspiruje Cię do przekroczenia progu kuchni i gotowania według Twoich zasad. Wszystko po to, żeby odnaleźć najwspanialszą, najzdrowszą i pełną wewnętrznej równowagi wersję siebie!
Sophie Manolas jest dietetykiem klinicznym. Dzieciństwo na wsi nauczyło ją znaczenia domowych warzyw i świeżych produktów dla dobrego zdrowia. Impulsem do studiowania dietetyki była długa walka z zespołem policystycznych jajników – zmiana diety okazała się być skutecznym sposobem leczenia. Po zdobyciu kwalifikacji Sophie otworzyła własną praktykę, specjalizując się w zagadnieniach zdrowia hormonalnego kobiet. Osiągnęła wielki sukces dzięki praktycznemu podejściu i przystępnym radom dotyczącym wykorzystywania jedzenia jako lekarstwa. W jej domu obowiązują zasady, na których opiera się idea permakultury – Sophie i jej partner sami uprawiają swój ogród owocowo-warzywny
i przygotowują posiłki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 103
- 26
- 17
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo ładnie wydane książka z apetycznymi przepisami na potrawy wspomagające zdrowie. Większość przepisów jest bardzo zprosta, choć niektóre składniki są dość ezgoztyczne. I dlatego niestety niektóre przepisy trzeba by zmodyfikować. i choć trudno było by zdobyć pewne składniki potraw, ale np dodawanie (bardzo smacznego i zdrowego) sezamu do róznych potraw nie byłoby kłopotliwe. Ja chętnie wypróbuje niektóre przepisy.
Bardzo ładnie wydane książka z apetycznymi przepisami na potrawy wspomagające zdrowie. Większość przepisów jest bardzo zprosta, choć niektóre składniki są dość ezgoztyczne. I dlatego niestety niektóre przepisy trzeba by zmodyfikować. i choć trudno było by zdobyć pewne składniki potraw, ale np dodawanie (bardzo smacznego i zdrowego) sezamu do róznych potraw nie byłoby...
więcej Pokaż mimo toZacznę od tego, że książka jest przepięknie wydana. Kredowy, błyszczący papier, przyciągające oczy zdjęcia oraz przystępny język sprawiają, że aż chce się sięgać po tą książkę i jak najczęściej korzystać z zawartych w niej przepisach.
Książka składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia warzywa, owoce, zioła i inne, podobne produkty pochodzące z natury. Przy każdym z nim znajdziemy to, co dany składnik w sobie zawiera. Dodatkowo wskazane jest jakim chorobom zapobiegnie spożycie produktu oraz jakich substancji odżywczych dostarcza on naszemu organizmowi. Po każdym takim przedstawieniu znajdziemy przepis z wykorzystaniem danego produktu. Jest to niezwykle przydatne, szczególnie dla kogoś takiego jak ja, kto nie ma czasu na przeszukiwanie Internetu, żeby odnaleźć co zawiera dany składnik i w jakiej potrawie można go wykorzystać.
Zacznę od tego, że książka jest przepięknie wydana. Kredowy, błyszczący papier, przyciągające oczy zdjęcia oraz przystępny język sprawiają, że aż chce się sięgać po tą książkę i jak najczęściej korzystać z zawartych w niej przepisach.
więcej Pokaż mimo toKsiążka składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia warzywa, owoce, zioła i inne, podobne produkty pochodzące z natury....
http://www.bookparadise.pl/2017/11/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html
fragment z recenzji:
"Jeśli chcesz kupić tę książkę, by faktycznie znaleźć sposób na leczenie się jedzeniem to ostrzegam – ta książka nie daje wprost receptur co zrobić, aby wyleczyć się z jakiejś jednostki chorobowej. Natomiast jest tam pełno ciekawostek z wiedzy dietetycznej dotyczącej konkretnie przedstawionych składników kuchni naszej autorki. I warto zapoznać się z tym, bo rozszerza to naszą świadomość, jakie cuda trzymamy w swoich domach."
Zapraszam do zapoznania się z całością :)
http://www.bookparadise.pl/2017/11/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofragment z recenzji:
"Jeśli chcesz kupić tę książkę, by faktycznie znaleźć sposób na leczenie się jedzeniem to ostrzegam – ta książka nie daje wprost receptur co zrobić, aby wyleczyć się z jakiejś jednostki chorobowej. Natomiast jest tam pełno ciekawostek z wiedzy dietetycznej dotyczącej konkretnie...
Książka jest dopracowana pod względem graficznym, ale przede wszystkim jest napisana w bardzo przystępny sposób, który powinien trafić do każdego. Nie ma tu długich wywodów, które mogłyby kogokolwiek znudzić. Mamy informacje o poszczególnych produktach – krótkie i zwięzłe, a do tego przepis, który nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności. Praktycznie każdy powinien sobie poradzić z przyrządzeniem opisanych tu potraw.
„Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” to pozycja dla każdego, komu leży na sercu zdrowie własne i jego rodziny. Z pewnością zachwyci ona nowicjuszy w tej dziedzinie, sporo ich nauczy i mam nadzieję, że zachęci do zmian. Tych z Was, którzy już zwracają uwagę na to, co jedzą, utwierdzi w przekonaniu, że podążają we właściwym kierunku, pokaże sporo nowych przepisów i przypomni, po co warto sięgać, przygotowując codzienne posiłki. Tę motywującą pozycję trzeba mieć na półce!
http://korcimnieczytanie.blogspot.com/2017/10/sophie-manolas-superfood-czyli-jak.html
Książka jest dopracowana pod względem graficznym, ale przede wszystkim jest napisana w bardzo przystępny sposób, który powinien trafić do każdego. Nie ma tu długich wywodów, które mogłyby kogokolwiek znudzić. Mamy informacje o poszczególnych produktach – krótkie i zwięzłe, a do tego przepis, który nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności. Praktycznie każdy powinien...
więcej Pokaż mimo toZaintrygowana tytułem "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem", którą to książkę stworzyła Sophie Manolas, postanowiłam zobaczyć, jakie też zdrowe przepisy mogę w niej znaleźć. Okazało się, że całość jest po prostu świetna - zawiera ponad 60 przepisów, natomiast zdjęcia tych wszystkich pyszności jeszcze bardziej przyciągają i kuszą.
Sophie Manolas to dietetyk, która prowadzi swój własny gabinet i należy do pasjonatów jedzenia - uwielbia gotować zdrowe posiłki i pokazuje, że wcale nie muszą one być nudne. Książkę rozpoczyna więc od kilku słów wstępu, by pokrótce opisać ideę "Superfood" - czyli takich produktów, jakie śmiało powinniśmy stosować w codziennej diecie, a następnie "atakuje" nas ona masą informacji oraz dopasowanych do nich przepisów.
Książka bowiem składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia powszechnie znane warzywa, owoce, zioła i tym podobne, płynące z natury, produkty. Przy każdym z nich, opisuje ona bowiem, jakie plusy niesie ze sobą jedzenie takiego, a nie innego warzywa, owocu itp. Ukazuje, dzięki czemu zapobiegamy spożywając konkretne produkty czy też jakich wartości odżywczych nam dostarczają. Po każdym takim opisie znajduje się jeden przepis dotyczący danego produktu, a każdy z nich ma być przede wszystkim zdrowy dla naszego organizmu.
Muszę przyznać, że książka posiada mnóstwo plusów i całkowicie mnie urzekła. Po pierwsze - biorąc pod uwagę sam pomysł, myślę, że autorka stworzyła coś niezwykle ciekawego. Nawet jeżeli przedstawianie tych zdrowych produktów nie jest już innowacyjnym pomysłem i ktoś może wpadł na to wcześniej, to mimo wszystko autorka zrobiła to na swój sposób sprawiając, że z przyjemnością będę wypróbowywać każdy z podanych przez nią przepisów. A skoro o nich mowa, to chociaż niektóre z nich zawierają produkty, o jakich może nawet nie miałam do tej pory pojęcia, to jednak wszystkie wydają się być naprawdę proste w wykonaniu i nawet osoba, jaka nie jest mistrzem kuchni, bez wątpienia sobie z nimi poradzi.
Znajdziemy w tej książce zarówno propozycje na dobry, pożywny i zdrowy obiad, jak także na smakowite śniadanie bądź kolację, aż na deserach kończąc! Stąd też zarówno fani wytrawnych, jak także słodkich posiłków, znajdą w tej książce coś dla siebie i co lepsze - nawet, jeżeli będzie to deser, to kto powiedział, że od czasu do czasu nie można sobie na niego pozwolić, szczególnie, że będzie on w zdrowszej wersji? Dlatego też przepisy całkowicie do mnie trafiły i w najbliższym czasie z pewnością kilka z nich wypróbuję.
Tym, co także działa na korzyść tej książki jest, o czym pokrótce już wspomniałam, cała oprawa graficzna. Te wszystkie rozdziały, opisy warzyw czy owoców, jak także przepisy, nie tylko dobrze się czyta, ale też cudownie się na nie patrzy. Ta książka ma tak wiele pięknych, pełnych kolorów zdjęć, że od samego spojrzenia na niektóre z nich ślinka napływa do ust, a w brzuchu zaczyna burczeć. Stąd też oprawa graficzna mnie urzekła, szczególnie, że uwielbiam patrzeć, jak ktoś potrafi w piękny sposób uchwycić przyrządzone przez siebie danie, jak także sama staram się od czasu do czasu uwieczniać stworzone samodzielnie posiłki.
Podsumowując, jeżeli macie ochotę sięgnąć po jakieś inspiracje kulinarne, które kręcą się wokół zdrowego odżywiania i ukazują, że tak naprawdę to, co często mamy w swojej kuchni, może zostać wykorzystane w świetny sposób jako pożywny, zdrowy obiad czy też smaczny, a jednocześnie niskokaloryczny, deser. Osobiście polecam i nie mogę się doczekać, aż zasypię Was na instagramie zdjęciami własnoręcznie przyrządzonych dań na podstawie przepisów z tej książki!
Zaintrygowana tytułem "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem", którą to książkę stworzyła Sophie Manolas, postanowiłam zobaczyć, jakie też zdrowe przepisy mogę w niej znaleźć. Okazało się, że całość jest po prostu świetna - zawiera ponad 60 przepisów, natomiast zdjęcia tych wszystkich pyszności jeszcze bardziej przyciągają i kuszą.
więcej Pokaż mimo toSophie Manolas to dietetyk, która...
"Jesteś tym co jeszcze"
A przecież wszyscy chcemy być zdrowi, pełni sił - dlatego musimy zadbać o odpowiednie żywienie. W tej lekturze zapoznamy się z superfoods, czyli super jedzeniem, które dostępne jest na targu czy w supermarkecie. Drobne rady i wskazówki oraz wiele pysznych przepisów.
Autorka stoczyła walkę z chorobą, a jedynym ratunkiem była dla niej zdrowa dieta. Dlatego też umie postawić się w sytuacji większości z nas. Pożywienie ma wpływ na nasze zdrowie i dlatego przy minimalnej wiedzy możemy pozbyć się długich recept na leki w przyszłości. Czy to nie o wiele lepsza perspektywa?
Każda tego typu książka, chociaż z pozoru wygląda tak samo, jest skarbnicą wiedzy. Z tego wniosek jeden: polecam przeczytać!
"Jesteś tym co jeszcze"
więcej Pokaż mimo toA przecież wszyscy chcemy być zdrowi, pełni sił - dlatego musimy zadbać o odpowiednie żywienie. W tej lekturze zapoznamy się z superfoods, czyli super jedzeniem, które dostępne jest na targu czy w supermarkecie. Drobne rady i wskazówki oraz wiele pysznych przepisów.
Autorka stoczyła walkę z chorobą, a jedynym ratunkiem była dla niej zdrowa dieta....
Sophie Manolas to osoba, której udało się znacząco poprawić swój stan zdrowia poprzez zmianę diety. Chorowała na coraz częstszy wśród kobiet zespół policystycznych jajników, a choroba zmotywowała ją do rozpoczęcia studiów w zakresie dietetyki klinicznej. Książka "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem" natychmiast przykuła moją uwagę, gdyż moja dieta w ostatnim czasie również uległa znaczącej zmianie. Alergia dziecka spowodowała, że zaczęłam poszukiwać informacji na temat diety bezmlecznej, a z pomocą przyszła mi Sophie ze swoimi "Superfoodami".
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą pozycją, bo chociaż zawiera przepisy, nie jest pozycją stricte kulinarną. Jeśli jeszcze tego nie wiecie - nie znoszę książek kulinarnych i nie umiem z nich korzystać. "Superfood" to publikacja, która opisuje zbawienne dla zdrowia właściwości warzyw, owoców, orzechów, przypraw i grzybów. Każdy omawiany produkt zawiera tabelkę z przypisanymi atrybutami. Autorka opisuje także swoje doświadczenia z danym "superfoodem" i robi to w uroczy sposób. Brukselkę nazywa zielonym wojownikiem, a rzodkiewki małymi, czerwonymi pięknościami. Całość ma bardzo pozytywny wydźwięk. Sophie nie stara się nic narzucać czytelnikom, tylko przedstawić w sposób wesoły i optymistyczny konkretne właściwości opisywanych produktów. Nie stara się wpędzić nas w poczucie winy i popularne ostatnimi czasy bycie fit, co bardzo mnie cieszy. Przepisy zawarte w książce są bardzo miłym dodatkiem i przyznam, że są naprawdę ciekawe i inspirujące. Nie miałam jeszcze okazji ich wypróbować, ale chcielibyśmy z mężem przygotować brukselkę pieczoną w miodzie, bo bardzo lubimy te zielone, kapustowate kuleczki. Spodobał mi się także przepis na placek pasterski, tak często wykonywany w zagranicznych programach kulinarnych, ale boję się, że moje umiejętności kuchenne są trochę za słabe.
Nie sposób nie wspomnieć o szacie graficznej "SuperFood". Tytuł jest co prawda w miękkiej oprawie (dla jednych to plus, dla innych minus),ale ma piękną, hipnotyzującą okładkę, a zdjęcia w środku są bajeczne. Żywe, kolorowe, cieszące oko. Książka idealnie nadaje się na prezent i jest kopalnią wiedzy na temat tego, co możemy wyhodować w przydomowym ogródku lub na balkonie i jak wpłynie to na nasze zdrowie. Najserdeczniej polecam.
Sophie Manolas to osoba, której udało się znacząco poprawić swój stan zdrowia poprzez zmianę diety. Chorowała na coraz częstszy wśród kobiet zespół policystycznych jajników, a choroba zmotywowała ją do rozpoczęcia studiów w zakresie dietetyki klinicznej. Książka "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem" natychmiast przykuła moją uwagę, gdyż moja dieta w ostatnim czasie...
więcej Pokaż mimo toRecenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com
Chyba jeszcze nigdy z takim zapałem nie czytałam książki poświęconej... jedzeniu. Od kiedy zobaczyłam w internecie "Superfood" wiedziałam, że będę chciała po nią sięgnąć. Zaciekawiła mnie trochę odmienna tematyka tejże książki, gdyż nie jest to zwykła książka kucharska, a zbiór cennych informacji o żywności oraz zdrowe i proste przepisy na potrawy z jej wykorzystaniem. Autorka kolejno przedstawia nam zalety zielonych warzyw liściastych, warzyw z rodziny kapustowatych, korzeniowych, strączkowych, orzechów i nasion, owoców oraz ziół i przypraw. Każde z wymienionych tu warzyw, owoców oraz innych składników jest przez panią Manolas dobrze opisane - wyjaśnione są zalety tychże produktów, ich wpływ na poszczególne organy ludzkie oraz zapobieganie różnym chorobom, w tym nowotworom. Ta zaledwie dwustustronicowa książka mieści aż 60 różnych przepisó oraz stanowi wspaniałe kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywania i leczenia się.
Przyznać muszę, iż od dawna szukałam dobrej książki, w której znajdę wskazówki, jakie owoce i warzywa powinnam jeść, jakie będą mi służyć. Po tej lekturze, jestem przekonana, iż znalazłam to, czego szukałam. Odkryłam istotne braki w mojej diecie, które są prawdopodobną przyczyną złej kondycji moich włosów i mojego samopoczucia. Otóż jem bardzo mało warzyw zielonych, które jak wszyscy dobrze wiedzą są zbawienne i są największym źródłem wielu podstawowych witamin. Ponadto szerokim łukiem (nieświadomie oczywiście) omijałam też wszelkie owoce i warzywa, które mają wpływ na stan naszej skóry (a co za tym idzie - włosów). Natychmiast wzięłam się za naprawianie mojego błędu!
Trzeba także wspomnieć, iż książka opatrzona jest pięknymi grafikami i aż ma się ochotę od razu przygotować te proste, acz zdrowe dania, które w wielu poradnikach żywieniowych są skomplikowane i wymagają posiadania miliarda składników...
"Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem" polecam zdecydowanie wszystkim osobom, które chcą być świadome tego, co jedzą i na co wpływać mogą różne produkty. Warto poczytać cenne rady i informacje i przeanalizować swoją dietę. Być może nieświadomie nie jecie jakichś warzyw czy owoców, które są Wam jednak potrzebne? Ja sama uważam, że w dzisiejszych czasach trzeba być świadomym konsumentem, a ta książka zdecydowanie nam to ułatwi!
Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com
więcej Pokaż mimo toChyba jeszcze nigdy z takim zapałem nie czytałam książki poświęconej... jedzeniu. Od kiedy zobaczyłam w internecie "Superfood" wiedziałam, że będę chciała po nią sięgnąć. Zaciekawiła mnie trochę odmienna tematyka tejże książki, gdyż nie jest to zwykła książka kucharska, a zbiór cennych informacji o żywności oraz zdrowe...
W książkach kulinarnych najważniejsze są smaki. Autor musi trafić w nasze upodobania, ale prawda jest taka, że w pierwszej kolejności je się oczami, a dopiero potem analizuje się skład podanego przepisu. To czy dany tytuł wezmę do ręki zależy od okładki i tu SuperFood zdobywa przewagę na samym starcie.
Jest to jedna z najładniejszych książek, w mijającym roku wydawniczym. Szkoda, że bez twardej okładki (ta kulinarne manewry lepiej by przetrwała),ale same zdjęcia, kompozycja i sposób prezentacji, idealnie trafiły w moje gusta.
Sophie Manolas bazuje w niej na stwierdzeniu, że dobrze dobrana dieta to podstawa zdrowia. Składniki, które będą wspierać naszą florę bakteryjną, sprawią jednocześnie, że prawidło działać zacznie układ odpornościowy, samopoczucie stanie się lepsze, a w sytuacjach stresowych łatwiej poradzimy sobie z emocjami. Oczywiście jedna marchewka życia nam nie zmieni, ale wprowadzając do każdego posiłku chociażby jeden "super składnik" szybko przekonamy się, że po pierwsze: wcale nie wychodzimy na tym drożej, po drugie: zajmuje nam to tyle samo czasu, a przede wszystkim, naprawdę dobrze to razem smakuje.
SuperFood, czyli jak leczyć się jedzeniem to zestawienie produktów, które są powszechnie dostępne, ale zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy tu zielone warzywa liściaste, kapuściane, korzeniowe, strączkowe, orzechy i nasiona, owoce, a także zioła i przyprawy. Każda z grup została dokładnie scharakteryzowana, dodatkowo podając przepisy na jej wykorzystanie.
Sophie Manolas komplementarnie podeszła do opisywanego tematu, sprawiając, że SuperFood zadowoli nawet bardzo wybredne gusta.
https://od-deski-do-deski.blogspot.com/2017/09/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html
W książkach kulinarnych najważniejsze są smaki. Autor musi trafić w nasze upodobania, ale prawda jest taka, że w pierwszej kolejności je się oczami, a dopiero potem analizuje się skład podanego przepisu. To czy dany tytuł wezmę do ręki zależy od okładki i tu SuperFood zdobywa przewagę na samym starcie.
więcej Pokaż mimo toJest to jedna z najładniejszych książek, w mijającym roku wydawniczym....
Ładne zdjęcia to wszystko co jest interesującego w tej książce.
Przpisy z ksmosu, musiałabym mieszkać obok sklepu z bio artykułami plus do tego mieć kupę kasy za zakup tego.
Nie kupilabym tej książki ponownie:(
Ładne zdjęcia to wszystko co jest interesującego w tej książce.
Pokaż mimo toPrzpisy z ksmosu, musiałabym mieszkać obok sklepu z bio artykułami plus do tego mieć kupę kasy za zakup tego.
Nie kupilabym tej książki ponownie:(