Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem

Okładka książki Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem Sophie Manolas
Okładka książki Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem
Sophie Manolas Wydawnictwo: Buchmann zdrowie, medycyna
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2017-09-13
Data 1. wyd. pol.:
2017-09-13
Język:
polski
ISBN:
9788328046429
Tagi:
superfood
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
22 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
570
272

Na półkach:

Bardzo ładnie wydane książka z apetycznymi przepisami na potrawy wspomagające zdrowie. Większość przepisów jest bardzo zprosta, choć niektóre składniki są dość ezgoztyczne. I dlatego niestety niektóre przepisy trzeba by zmodyfikować. i choć trudno było by zdobyć pewne składniki potraw, ale np dodawanie (bardzo smacznego i zdrowego) sezamu do róznych potraw nie byłoby kłopotliwe. Ja chętnie wypróbuje niektóre przepisy.

Bardzo ładnie wydane książka z apetycznymi przepisami na potrawy wspomagające zdrowie. Większość przepisów jest bardzo zprosta, choć niektóre składniki są dość ezgoztyczne. I dlatego niestety niektóre przepisy trzeba by zmodyfikować. i choć trudno było by zdobyć pewne składniki potraw, ale np dodawanie (bardzo smacznego i zdrowego) sezamu do róznych potraw nie byłoby...

więcej Pokaż mimo to

avatar
104
6

Na półkach:

Zacznę od tego, że książka jest przepięknie wydana. Kredowy, błyszczący papier, przyciągające oczy zdjęcia oraz przystępny język sprawiają, że aż chce się sięgać po tą książkę i jak najczęściej korzystać z zawartych w niej przepisach.
Książka składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia warzywa, owoce, zioła i inne, podobne produkty pochodzące z natury. Przy każdym z nim znajdziemy to, co dany składnik w sobie zawiera. Dodatkowo wskazane jest jakim chorobom zapobiegnie spożycie produktu oraz jakich substancji odżywczych dostarcza on naszemu organizmowi. Po każdym takim przedstawieniu znajdziemy przepis z wykorzystaniem danego produktu. Jest to niezwykle przydatne, szczególnie dla kogoś takiego jak ja, kto nie ma czasu na przeszukiwanie Internetu, żeby odnaleźć co zawiera dany składnik i w jakiej potrawie można go wykorzystać.

Zacznę od tego, że książka jest przepięknie wydana. Kredowy, błyszczący papier, przyciągające oczy zdjęcia oraz przystępny język sprawiają, że aż chce się sięgać po tą książkę i jak najczęściej korzystać z zawartych w niej przepisach.
Książka składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia warzywa, owoce, zioła i inne, podobne produkty pochodzące z natury....

więcej Pokaż mimo to

avatar
108
56

Na półkach: ,

http://www.bookparadise.pl/2017/11/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html

fragment z recenzji:
"Jeśli chcesz kupić tę książkę, by faktycznie znaleźć sposób na leczenie się jedzeniem to ostrzegam – ta książka nie daje wprost receptur co zrobić, aby wyleczyć się z jakiejś jednostki chorobowej. Natomiast jest tam pełno ciekawostek z wiedzy dietetycznej dotyczącej konkretnie przedstawionych składników kuchni naszej autorki. I warto zapoznać się z tym, bo rozszerza to naszą świadomość, jakie cuda trzymamy w swoich domach."

Zapraszam do zapoznania się z całością :)

http://www.bookparadise.pl/2017/11/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html

fragment z recenzji:
"Jeśli chcesz kupić tę książkę, by faktycznie znaleźć sposób na leczenie się jedzeniem to ostrzegam – ta książka nie daje wprost receptur co zrobić, aby wyleczyć się z jakiejś jednostki chorobowej. Natomiast jest tam pełno ciekawostek z wiedzy dietetycznej dotyczącej konkretnie...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1548
863

Na półkach: , , ,

Książka jest dopracowana pod względem graficznym, ale przede wszystkim jest napisana w bardzo przystępny sposób, który powinien trafić do każdego. Nie ma tu długich wywodów, które mogłyby kogokolwiek znudzić. Mamy informacje o poszczególnych produktach – krótkie i zwięzłe, a do tego przepis, który nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności. Praktycznie każdy powinien sobie poradzić z przyrządzeniem opisanych tu potraw.

„Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” to pozycja dla każdego, komu leży na sercu zdrowie własne i jego rodziny. Z pewnością zachwyci ona nowicjuszy w tej dziedzinie, sporo ich nauczy i mam nadzieję, że zachęci do zmian. Tych z Was, którzy już zwracają uwagę na to, co jedzą, utwierdzi w przekonaniu, że podążają we właściwym kierunku, pokaże sporo nowych przepisów i przypomni, po co warto sięgać, przygotowując codzienne posiłki. Tę motywującą pozycję trzeba mieć na półce!

http://korcimnieczytanie.blogspot.com/2017/10/sophie-manolas-superfood-czyli-jak.html

Książka jest dopracowana pod względem graficznym, ale przede wszystkim jest napisana w bardzo przystępny sposób, który powinien trafić do każdego. Nie ma tu długich wywodów, które mogłyby kogokolwiek znudzić. Mamy informacje o poszczególnych produktach – krótkie i zwięzłe, a do tego przepis, który nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności. Praktycznie każdy powinien...

więcej Pokaż mimo to

avatar
204
167

Na półkach:

Zaintrygowana tytułem "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem", którą to książkę stworzyła Sophie Manolas, postanowiłam zobaczyć, jakie też zdrowe przepisy mogę w niej znaleźć. Okazało się, że całość jest po prostu świetna - zawiera ponad 60 przepisów, natomiast zdjęcia tych wszystkich pyszności jeszcze bardziej przyciągają i kuszą.
Sophie Manolas to dietetyk, która prowadzi swój własny gabinet i należy do pasjonatów jedzenia - uwielbia gotować zdrowe posiłki i pokazuje, że wcale nie muszą one być nudne. Książkę rozpoczyna więc od kilku słów wstępu, by pokrótce opisać ideę "Superfood" - czyli takich produktów, jakie śmiało powinniśmy stosować w codziennej diecie, a następnie "atakuje" nas ona masą informacji oraz dopasowanych do nich przepisów.
Książka bowiem składa się z kilku rozdziałów, w których autorka przedstawia powszechnie znane warzywa, owoce, zioła i tym podobne, płynące z natury, produkty. Przy każdym z nich, opisuje ona bowiem, jakie plusy niesie ze sobą jedzenie takiego, a nie innego warzywa, owocu itp. Ukazuje, dzięki czemu zapobiegamy spożywając konkretne produkty czy też jakich wartości odżywczych nam dostarczają. Po każdym takim opisie znajduje się jeden przepis dotyczący danego produktu, a każdy z nich ma być przede wszystkim zdrowy dla naszego organizmu.
Muszę przyznać, że książka posiada mnóstwo plusów i całkowicie mnie urzekła. Po pierwsze - biorąc pod uwagę sam pomysł, myślę, że autorka stworzyła coś niezwykle ciekawego. Nawet jeżeli przedstawianie tych zdrowych produktów nie jest już innowacyjnym pomysłem i ktoś może wpadł na to wcześniej, to mimo wszystko autorka zrobiła to na swój sposób sprawiając, że z przyjemnością będę wypróbowywać każdy z podanych przez nią przepisów. A skoro o nich mowa, to chociaż niektóre z nich zawierają produkty, o jakich może nawet nie miałam do tej pory pojęcia, to jednak wszystkie wydają się być naprawdę proste w wykonaniu i nawet osoba, jaka nie jest mistrzem kuchni, bez wątpienia sobie z nimi poradzi.
Znajdziemy w tej książce zarówno propozycje na dobry, pożywny i zdrowy obiad, jak także na smakowite śniadanie bądź kolację, aż na deserach kończąc! Stąd też zarówno fani wytrawnych, jak także słodkich posiłków, znajdą w tej książce coś dla siebie i co lepsze - nawet, jeżeli będzie to deser, to kto powiedział, że od czasu do czasu nie można sobie na niego pozwolić, szczególnie, że będzie on w zdrowszej wersji? Dlatego też przepisy całkowicie do mnie trafiły i w najbliższym czasie z pewnością kilka z nich wypróbuję.
Tym, co także działa na korzyść tej książki jest, o czym pokrótce już wspomniałam, cała oprawa graficzna. Te wszystkie rozdziały, opisy warzyw czy owoców, jak także przepisy, nie tylko dobrze się czyta, ale też cudownie się na nie patrzy. Ta książka ma tak wiele pięknych, pełnych kolorów zdjęć, że od samego spojrzenia na niektóre z nich ślinka napływa do ust, a w brzuchu zaczyna burczeć. Stąd też oprawa graficzna mnie urzekła, szczególnie, że uwielbiam patrzeć, jak ktoś potrafi w piękny sposób uchwycić przyrządzone przez siebie danie, jak także sama staram się od czasu do czasu uwieczniać stworzone samodzielnie posiłki.
Podsumowując, jeżeli macie ochotę sięgnąć po jakieś inspiracje kulinarne, które kręcą się wokół zdrowego odżywiania i ukazują, że tak naprawdę to, co często mamy w swojej kuchni, może zostać wykorzystane w świetny sposób jako pożywny, zdrowy obiad czy też smaczny, a jednocześnie niskokaloryczny, deser. Osobiście polecam i nie mogę się doczekać, aż zasypię Was na instagramie zdjęciami własnoręcznie przyrządzonych dań na podstawie przepisów z tej książki!

Zaintrygowana tytułem "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem", którą to książkę stworzyła Sophie Manolas, postanowiłam zobaczyć, jakie też zdrowe przepisy mogę w niej znaleźć. Okazało się, że całość jest po prostu świetna - zawiera ponad 60 przepisów, natomiast zdjęcia tych wszystkich pyszności jeszcze bardziej przyciągają i kuszą.
Sophie Manolas to dietetyk, która...

więcej Pokaż mimo to

avatar
604
570

Na półkach: , , , , , , , ,

"Jesteś tym co jeszcze"
A przecież wszyscy chcemy być zdrowi, pełni sił - dlatego musimy zadbać o odpowiednie żywienie. W tej lekturze zapoznamy się z superfoods, czyli super jedzeniem, które dostępne jest na targu czy w supermarkecie. Drobne rady i wskazówki oraz wiele pysznych przepisów.


Autorka stoczyła walkę z chorobą, a jedynym ratunkiem była dla niej zdrowa dieta. Dlatego też umie postawić się w sytuacji większości z nas. Pożywienie ma wpływ na nasze zdrowie i dlatego przy minimalnej wiedzy możemy pozbyć się długich recept na leki w przyszłości. Czy to nie o wiele lepsza perspektywa?
Każda tego typu książka, chociaż z pozoru wygląda tak samo, jest skarbnicą wiedzy. Z tego wniosek jeden: polecam przeczytać!

"Jesteś tym co jeszcze"
A przecież wszyscy chcemy być zdrowi, pełni sił - dlatego musimy zadbać o odpowiednie żywienie. W tej lekturze zapoznamy się z superfoods, czyli super jedzeniem, które dostępne jest na targu czy w supermarkecie. Drobne rady i wskazówki oraz wiele pysznych przepisów.


Autorka stoczyła walkę z chorobą, a jedynym ratunkiem była dla niej zdrowa dieta....

więcej Pokaż mimo to

avatar
752
269

Na półkach: , , ,

Sophie Manolas to osoba, której udało się znacząco poprawić swój stan zdrowia poprzez zmianę diety. Chorowała na coraz częstszy wśród kobiet zespół policystycznych jajników, a choroba zmotywowała ją do rozpoczęcia studiów w zakresie dietetyki klinicznej. Książka "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem" natychmiast przykuła moją uwagę, gdyż moja dieta w ostatnim czasie również uległa znaczącej zmianie. Alergia dziecka spowodowała, że zaczęłam poszukiwać informacji na temat diety bezmlecznej, a z pomocą przyszła mi Sophie ze swoimi "Superfoodami".

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą pozycją, bo chociaż zawiera przepisy, nie jest pozycją stricte kulinarną. Jeśli jeszcze tego nie wiecie - nie znoszę książek kulinarnych i nie umiem z nich korzystać. "Superfood" to publikacja, która opisuje zbawienne dla zdrowia właściwości warzyw, owoców, orzechów, przypraw i grzybów. Każdy omawiany produkt zawiera tabelkę z przypisanymi atrybutami. Autorka opisuje także swoje doświadczenia z danym "superfoodem" i robi to w uroczy sposób. Brukselkę nazywa zielonym wojownikiem, a rzodkiewki małymi, czerwonymi pięknościami. Całość ma bardzo pozytywny wydźwięk. Sophie nie stara się nic narzucać czytelnikom, tylko przedstawić w sposób wesoły i optymistyczny konkretne właściwości opisywanych produktów. Nie stara się wpędzić nas w poczucie winy i popularne ostatnimi czasy bycie fit, co bardzo mnie cieszy. Przepisy zawarte w książce są bardzo miłym dodatkiem i przyznam, że są naprawdę ciekawe i inspirujące. Nie miałam jeszcze okazji ich wypróbować, ale chcielibyśmy z mężem przygotować brukselkę pieczoną w miodzie, bo bardzo lubimy te zielone, kapustowate kuleczki. Spodobał mi się także przepis na placek pasterski, tak często wykonywany w zagranicznych programach kulinarnych, ale boję się, że moje umiejętności kuchenne są trochę za słabe.

Nie sposób nie wspomnieć o szacie graficznej "SuperFood". Tytuł jest co prawda w miękkiej oprawie (dla jednych to plus, dla innych minus),ale ma piękną, hipnotyzującą okładkę, a zdjęcia w środku są bajeczne. Żywe, kolorowe, cieszące oko. Książka idealnie nadaje się na prezent i jest kopalnią wiedzy na temat tego, co możemy wyhodować w przydomowym ogródku lub na balkonie i jak wpłynie to na nasze zdrowie. Najserdeczniej polecam.

Sophie Manolas to osoba, której udało się znacząco poprawić swój stan zdrowia poprzez zmianę diety. Chorowała na coraz częstszy wśród kobiet zespół policystycznych jajników, a choroba zmotywowała ją do rozpoczęcia studiów w zakresie dietetyki klinicznej. Książka "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem" natychmiast przykuła moją uwagę, gdyż moja dieta w ostatnim czasie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
152
80

Na półkach: , ,

Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com

Chyba jeszcze nigdy z takim zapałem nie czytałam książki poświęconej... jedzeniu. Od kiedy zobaczyłam w internecie "Superfood" wiedziałam, że będę chciała po nią sięgnąć. Zaciekawiła mnie trochę odmienna tematyka tejże książki, gdyż nie jest to zwykła książka kucharska, a zbiór cennych informacji o żywności oraz zdrowe i proste przepisy na potrawy z jej wykorzystaniem. Autorka kolejno przedstawia nam zalety zielonych warzyw liściastych, warzyw z rodziny kapustowatych, korzeniowych, strączkowych, orzechów i nasion, owoców oraz ziół i przypraw. Każde z wymienionych tu warzyw, owoców oraz innych składników jest przez panią Manolas dobrze opisane - wyjaśnione są zalety tychże produktów, ich wpływ na poszczególne organy ludzkie oraz zapobieganie różnym chorobom, w tym nowotworom. Ta zaledwie dwustustronicowa książka mieści aż 60 różnych przepisó oraz stanowi wspaniałe kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywania i leczenia się.

Przyznać muszę, iż od dawna szukałam dobrej książki, w której znajdę wskazówki, jakie owoce i warzywa powinnam jeść, jakie będą mi służyć. Po tej lekturze, jestem przekonana, iż znalazłam to, czego szukałam. Odkryłam istotne braki w mojej diecie, które są prawdopodobną przyczyną złej kondycji moich włosów i mojego samopoczucia. Otóż jem bardzo mało warzyw zielonych, które jak wszyscy dobrze wiedzą są zbawienne i są największym źródłem wielu podstawowych witamin. Ponadto szerokim łukiem (nieświadomie oczywiście) omijałam też wszelkie owoce i warzywa, które mają wpływ na stan naszej skóry (a co za tym idzie - włosów). Natychmiast wzięłam się za naprawianie mojego błędu!
Trzeba także wspomnieć, iż książka opatrzona jest pięknymi grafikami i aż ma się ochotę od razu przygotować te proste, acz zdrowe dania, które w wielu poradnikach żywieniowych są skomplikowane i wymagają posiadania miliarda składników...

"Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem" polecam zdecydowanie wszystkim osobom, które chcą być świadome tego, co jedzą i na co wpływać mogą różne produkty. Warto poczytać cenne rady i informacje i przeanalizować swoją dietę. Być może nieświadomie nie jecie jakichś warzyw czy owoców, które są Wam jednak potrzebne? Ja sama uważam, że w dzisiejszych czasach trzeba być świadomym konsumentem, a ta książka zdecydowanie nam to ułatwi!

Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com

Chyba jeszcze nigdy z takim zapałem nie czytałam książki poświęconej... jedzeniu. Od kiedy zobaczyłam w internecie "Superfood" wiedziałam, że będę chciała po nią sięgnąć. Zaciekawiła mnie trochę odmienna tematyka tejże książki, gdyż nie jest to zwykła książka kucharska, a zbiór cennych informacji o żywności oraz zdrowe...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1111
204

Na półkach: ,

W książkach kulinarnych najważniejsze są smaki. Autor musi trafić w nasze upodobania, ale prawda jest taka, że w pierwszej kolejności je się oczami, a dopiero potem analizuje się skład podanego przepisu. To czy dany tytuł wezmę do ręki zależy od okładki i tu SuperFood zdobywa przewagę na samym starcie.

Jest to jedna z najładniejszych książek, w mijającym roku wydawniczym. Szkoda, że bez twardej okładki (ta kulinarne manewry lepiej by przetrwała),ale same zdjęcia, kompozycja i sposób prezentacji, idealnie trafiły w moje gusta.

Sophie Manolas bazuje w niej na stwierdzeniu, że dobrze dobrana dieta to podstawa zdrowia. Składniki, które będą wspierać naszą florę bakteryjną, sprawią jednocześnie, że prawidło działać zacznie układ odpornościowy, samopoczucie stanie się lepsze, a w sytuacjach stresowych łatwiej poradzimy sobie z emocjami. Oczywiście jedna marchewka życia nam nie zmieni, ale wprowadzając do każdego posiłku chociażby jeden "super składnik" szybko przekonamy się, że po pierwsze: wcale nie wychodzimy na tym drożej, po drugie: zajmuje nam to tyle samo czasu, a przede wszystkim, naprawdę dobrze to razem smakuje.

SuperFood, czyli jak leczyć się jedzeniem to zestawienie produktów, które są powszechnie dostępne, ale zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy tu zielone warzywa liściaste, kapuściane, korzeniowe, strączkowe, orzechy i nasiona, owoce, a także zioła i przyprawy. Każda z grup została dokładnie scharakteryzowana, dodatkowo podając przepisy na jej wykorzystanie.

Sophie Manolas komplementarnie podeszła do opisywanego tematu, sprawiając, że SuperFood zadowoli nawet bardzo wybredne gusta.

https://od-deski-do-deski.blogspot.com/2017/09/superfood-czyli-jak-leczyc-sie.html

W książkach kulinarnych najważniejsze są smaki. Autor musi trafić w nasze upodobania, ale prawda jest taka, że w pierwszej kolejności je się oczami, a dopiero potem analizuje się skład podanego przepisu. To czy dany tytuł wezmę do ręki zależy od okładki i tu SuperFood zdobywa przewagę na samym starcie.

Jest to jedna z najładniejszych książek, w mijającym roku wydawniczym....

więcej Pokaż mimo to

avatar
33
29

Na półkach:

Ładne zdjęcia to wszystko co jest interesującego w tej książce.
Przpisy z ksmosu, musiałabym mieszkać obok sklepu z bio artykułami plus do tego mieć kupę kasy za zakup tego.
Nie kupilabym tej książki ponownie:(

Ładne zdjęcia to wszystko co jest interesującego w tej książce.
Przpisy z ksmosu, musiałabym mieszkać obok sklepu z bio artykułami plus do tego mieć kupę kasy za zakup tego.
Nie kupilabym tej książki ponownie:(

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    103
  • Przeczytane
    26
  • Posiadam
    17
  • Ulubione
    3
  • Teraz czytam
    3
  • Zdrowie
    2
  • 2018
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Kucharskie
    2
  • 2021
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem


Podobne książki

Przeczytaj także