Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag – alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości.
Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się:
• jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi,
• dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy,
• w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka,
• jak dobrać właściwe pre- i probiotyki,
• co jeść, by uniknąć otyłości.
W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem!
Pamiętaj, że jelita wiedzą lepiej, co jest dla ciebie dobre!
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało
Dodaj cytat
Opinie [74]
Nie mam zastrzeżeń, bardzo poprawnie i konkretnie napisana książka na temat jelit. Nie jest duża objętościowo, za to napakowana konkretnymi informacjami, żadnego lania wody. Nie dowiedziałam się niczego co by mnie zwaliło z nóg i wprowadziło w stan ekscytacji, jednak spodobało mi się ujęcie i opisanie konkretnych grup bakterii jelitowych, warto to wiedzieć :) Poza tym...
więcejŚwietna książka dla wszystkich którzy zmagają się z jelitowymi problemami ale i dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i w końcu zacząć zdrowo jeść. Póki co wypróbowałam jeden przepis (zupa krem marchewkowa z kurkumą) i jest przeeepyszna! :))
więcejBardzo podoba mi się styl pisania M. Mosley'a. Autor pisze lekkim, nieco żartobliwym językiem. W pierwszej części tłumaczy zasady funkcjonowania układu pokarmowego. Styl przypominał mi bajkę " Było sobie życie". Natomiast w drugiej części opisuje konkretne i praktyczne sposoby poprawy swojego odżywiania oraz pracy jelit. Mnie przekonały opisywane przez Mosleya rady....
Im więcej czytam o mikrobiomie tym bardziej żałuję że mamy na niego tak niewielki wpływ. Fajnie, że ta dziedzina wiedzy się rozwija i z niecierpliwością czekam, aż przebije się ta wiedza do szerszego grona ludzi, niż tylko pasjonatów tematu.
Pokaż mimo toDuzo cennych informacji opisanych w zrozumiały sposób dla laika. Daje bardzo do myślenia. W końcu jelita to nasz drugi mózg, którego tak często nie doceniamy!
Pokaż mimo toKsiazka pozwala zrozumieć jak wiele zalezy od naszych jelit i przyzwyczajeń.
Pokaż mimo toBardzo interesująca książka, choć jej autor jest pasjonatem, a nie wykształconym specjalistą w temacie, o którym pisze.
więcejByć może to właśnie dlatego książkę czyta się dobrze i podane w niej informacje dość łatwo przyswoić oraz zrozumieć.
Po przeczytaniu "Cichej władzy mikrobów" oraz "Na tropie mikrobiomu", pozycja ta była idealnym uzupełnieniem i utrwaleniem wiedzy...
Chętnie wrócę do tej lektury!
Pokaż mimo toKonkretna książka, fajny język.
Pokaż mimo toSkuszona wieloma pozytywnymi opiniami i recenzjami. Zawiodłam się. Miałam nadzieje na pozycję z większą ilością sprawdzonych informacji popartymi naukowymi publikacjami...dostajemy garść przypisów. Większość, mam wrażenie, to znaleziska autora w otchłani internetu, albo osobiste "sprawdzone sposoby Michaela". Równocześnie mam odczucie, że pozycja ta, to wstęp do wszyskich...