Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy

Okładka książki Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy
Paweł Reszka Wydawnictwo: Czerwone i Czarne reportaż
reportaż
2017-04-11
2017-04-11

Kup Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy

"Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy" autorstwa Pawła Reszki to reportaż, który w bezpośredni i momentami wstrząsający sposób pokazuje realia pracy w polskich szpitalach. Książka daje do myślenia, choć chwilami można odnieść wrażenie, że jednostronnie akcentuje najbardziej ponure aspekty systemu. To całkiem okej, solidny reportaż, który skłania do refleksji nad kondycją ochrony zdrowia w Polsce.

Dużo bardziej podobała mi się, od części drugiej - wiadomo, kaliber jednak mniejszy (pod względem bliskości stanów terminalnych u pacjentów - niestety opisano przykłady bliskości takowych u lekarzy). Pozwala spojrzeć na drugą stronę medalu z większą empatią - zwłaszcza wtedy, gdy nie ma się z nią najlepszych doświadczeń. Konkluzja jest przykra - system zawodzi i nikomu, nie licząc wyjątków: głównie nowicjuszy-idealistów specjalnie nie zależy, żeby działał bardziej humanitarnie... dla obu stron. Mylny wydaje mi się jednak podtytuł - pomimo naszkicowania znieczulicy wspomnianego środowiska, jest w jego zaprezentowaniu jednak sporo wybielenia - choć nie wiem, czy to zabieg celowy, czy bardziej subiektywnie odebrany przeze mnie wydźwięk. Ku przestrodze.

Świetna!
Otwierająca oczy, uświadamiająca.
Lekarze wcale nie mają tak kolorowego i bogatego życia jak nam się może wydawać, gdy narzekamy na brak terminów i drogie auta lekarzy.
Dodatkowo pokazana brutalna i żenująca prawda o instytucji NFZ.

Sama forma w jakiej jest napisana bardzo przypadła mi do gustu - wyłącznie wypowiedzi lekarzy, stażystów, studentów itp. z przeróżnych miejsc Polski + tzw. Dziennik Sanitariusza - relacje autora książki z czasu gdy zatrudnił się jako sanitariusz by sprawdzić kiedy zniknie w nim empatia.

Świetna!
Otwierająca oczy, uświadamiająca.
Dodatkowo pokazana brutalna i żenująca prawda o instytucji NFZ.

9100 użytkowników ma tytuł Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy na półkach głównych
1558 użytkowników ma tytuł Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy na półkach dodatkowych

Okładka książki Śmierć warta zachodu Brygida Grysiak, Cezary Łazarewicz, Dorota Łosiewicz, Paweł Reszka, Magdalena Rigamonti, Jan Rojewski, Małgorzata Sidz, Piotr Siemion
Okładka książki Zawód: szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim Michał Majewski, Paweł Reszka
Zawód: szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim Michał Majewski, Paweł Reszka

Cytaty z książki Mali bogowie. O znieczulicy polskich lekarzy